Как да се преборим с кариеса?

За да имаме винаги сияйна усмивка

Всеки е наясно, че усмивката е най-обезоръжаващото средство! Но за да въздейства тя, трябва да бъде сияйна и красива, с бели и здрави зъби без кариеси, за да не се нарушава естетическият вид на лицето като цяло. А това означава само едно - необходимо е да следим редовно здравословното състояние на нашата устна кухина.

Кариес

Какво преставлява кариесът?

Кариесът е най-широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб. Представлява инфекциозно заболяване, което се развива в слабо минерализираните зъбни структури, започвайки с деструкция на зъбната повърхност. Един от основните фактори за поява на кариес е количеството бактериална маса, наречено зъбна плака. Кариесът постепенно разрушава зъбната повърхност, вследствие на което се затруднява дъвченето и нарушава естетическият вид на лицето. В основни линии, зъбният кариес представлява мултифакторно заболяване, зависещо от едновременното действие на редица фактори, което особено затруднява неговото предотвратяване.

При изследване на останки, антрополози установяват, че древните обитатели на планетата са страдали много по-малко от кариес, отколкото съвременния човек. Факт, който несъмнено се дължи на "здравословния" начин на живот, който са водили.

Фактори, предопределящи  развитието на кариес

 • Генетичен фактор - структурата на зъбите е генетично предопределена, което от своя страна определя и податливостта към развитие на кариес.
 • Зъбна хигиена - редовното миене на зъбите (поне два пъти на ден) с подходяща четка за зъби, както и използването на конци и вода за уста, биха свели до минимум възможността за развитие на кариес. Например, за детето е много важно да бъде научено още от малко да мие зъбите си редовно.
 • Хранителен режим - храненето е един от основните фактори за създаването на оптимални зъбни структури. Приемът на по-голямо количество храни, богати на витамини и минерали (особено при бременни жени, които имат силно изразена нужда от калций, фосфор и флуор), млечни храни и риба, както и течности (вода, прясно изцедени сокове, чай без захар) и ограничаването на газираните напитки и захарните изделия, със сигурност биха ни осигурили здрави зъби и красива усмивка!

Здрави зъби и красива усмивка - лесно е!

От първостепенно значение се оказва правилното почистване на зъбите, както и пространството между тях.

 • Изберете си подходяща четка и паста за зъби

Препоръчително е да изберете четка за зъби, чиято глава може да достигне и до най-трудно достъпните зони. Необходимо е тя да се сменя на 2-3 месеца, защото остарялата четка за зъби освен че не почиства добре зъбната повърхност, с времето в нея се колониозират микроби, които допълнително инфектират венците. В случай че сте забравили кога сте сменили четката си за зъби, можете да си изберете такава, чиито косъмчета са оцветени и постепенно избледняват, когато четката е вече остаряла. Изберете си четка за зъби, която е снабдена с повърхност за почистване на езика, защото той може да се превърне в среда, подходяща за развитието на много микроби, вследствие на което се получава лош дъх и възпаление на венците. Стоматолозите съветват ежедневно да почиствате бактериалните налепи от езика.

Важен е и изборът на подходяща паста за зъби. Обикновено те се разделят на две основни групи: профилактични и лечебни пасти за зъби. За профилактичните пасти за зъби е характерен добър плакоизмиващ ефект и силно пенообразуване. Лечебните пасти за зъби се характеризират с противовъзпалителен, протективен и плакоинхибиращ ефект. Трябва да бъдете внимателни с избелващите пасти за зъби, защото голяма част от тях съдържат абразивни частици, които при по-продължителна употреба могат да предизвикат нарушаване на структурата на емайла и повишена чувствителност.

Стриктно спазвайте правилата за четкане на зъбите:

 • Четкайте зъбите с вертикални и кръгови движения и никога с хоризонтални, защото те могат да причинят клиновидни дефекти в областта на зъбните шийки.
 • Почиставнето на зъбите трябва да продължи не по-малко от 3-5 минути, като едновременно с това масажирате и венците.
 • Четката за зъби, която използвате, е препоръчително да бъде с различна дължина на косъмчетата, за да може да обхване цялата повърхност на зъба.

В стремежа да постигнем по-добра хигиена на устната кухина, не бива да забравяме...

 • Водата за уста

Използването на вода за уста играе второстепенна роля в устната хигиена. Тя има изразено антимикробно действие, като потиска развитието на микроорганизмите и значително намалява количеството на зъбната плака, което от своя страна допринася за свежия дъх на устната кухина.

 • Конците за зъби

Тяхното предназначение е да почистят труднодостъпните места, там, където не могат да проникнат косъмчетата на четката за зъби. Обикновено това са междузъбните пространства, които особено благоприятстват развитието на кариес. В аптечните мрежи се предлагат основно два вида конци за зъби: с или без восък. Обработените с восък конци се препоръчват на пациенти с много тесни междузъбни пространства, най-често при млади хора. Тези без восък имат добра диагностична функция, тъй като по-лесно се задържат на места, където вече са се образували кариеси или пломбата е остаряла.

 • И разбира се - любимата дъвка

Използването на дъвки до голяма степен може да компенсира липсата на четка и паста за зъби на работното място. Голяма част от тях  вече са обогатени с гранулки, които ефективно почистват зъбите. А освен това процесът на дъвчене е свързан с повишено отделяне на слюнка, която нормализира рН в устната кухина и намалява риска от кариес.

 • Чува ли ли сте за иригатора?

Иригаторът е орален душ, с помощта на който лесно се отстранява зъбната плака и значително се намалява възпалението на венците. Промивките могат да се извършват с помощта на обикновена вода или с антисептични разтвори, които повишават ефективността им. Иригаторите имат два режима на работа: моноструя - за отстраняване на хранителните остатъци и почистване на междузъбните пространства, и променлива струя - за допълнително почистване на зъбните повърхности.

 • И още нещо - флуорна практика и силанизиране на зъбите

Флуорната практика е най-доброто средство за профилактика на зъбния кариес. Съществуват два основни метода  за флуорна профилактика: ендогенно въвеждане на флуор в организма и директно въздействие върху емайла на зъбите, т. нар. локално приложение.

Силанизирането е друг профилактичен метод, чиято основна цел е предотвратяването на развитието на кариес. Силанизирането за зъбите представлява "запечатване" със специален материал, който защитава дъвкателните повърхности на зъбите и намалява риска от кариес. Този метод е особено подходящ за деца, които са в период на поникване на постоянните зъби, защото те са с по-ниско съдържание на минерални вещества (около 75%, докато при възрастните процентите са 96) и предразполагат развитието на кариес.

Профилактика

Профилактиката на зъбния кариес е изцяло комплексна дейност, която включва няколко основни етапа, най-важният от които е несъмнено редовното и правилно почистване на зъбите, съчетано с използването на подходяща вода за уста за намаляване на бактериалната флора. Следващият момент - флуорна и хранителна профилактика, както и силанизиране на дълбоки ямки и фисури. И на последно място (но не и по значение) са редовните профилактични прегледи при стоматолог и навременното лечение на малките кариеси, за да бъдат избегнати по-сериозни проблеми впоследствие.

Използвани източници
 • bg.dent.eu
 • biberon.bg
 • zabolekar.info

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1