Интервю с Иво Димитров (малкия113)

"Бъдете постоянни в избора си и не търсете бързите резултати на всяка цена!"

В поредицата от интервюта с участници във форума на BB-Team дойде ред да ви представим един много популярен и компетентен в областта на храненето и спорта и потребител - Иво Димитров (известен във форума като малкия113).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интервю с малкия113

Представи се на читателите?

Здравейте, казвам се Иво Димитров, на 31 години съм. Роден съм в София, но семейството ми преди години се пресели в Русе, където завърших немска гимназия, а после записах и кинезитерапия. През 2001 година заминах за Австрия, където ме приеха да следвам медицина. Понастоящем все още следвам там, въпреки че в момента съм прекъснал за година, защото заедно с партньор развивам малък бизнес в България.

От колко време се занимаваш със фитнес и как започна?

С фитнес се занимавам от 15-годишна възраст. Започнах по-скоро като на шега, с желание за малко по-добре оформени ръце, но мускулатурата ми доста добре откликна на тренировките с тежести и така постепенно се пристрастих.

Как тренираше в началото и какво си променял досега като тренировъчни принципи?

В началото тренирах (предполагам както всеки начинаещ) доста неориентирано и хаотично. Занимавах се главно вкъщи, където разполагах с малък набор от правени уреди и тежести (тогава нямаше голям избор, а и възможности както днес). Известно време вършеха отлична работа, но след около година редовни тренировки тежестите станаха недостатъчни и се наложи да си избера подходяща зала. Относно тренировъчните принципи мога да споделя, че винаги съм бил любознателен по отношение на теорията в този спорт, която после съм бързал да приложа на практика. С чиста съвест мога да кажа, че съм изпробвал много от известните разумни тренировъчни методи и техники и като заключение мога да кажа, че универсалното при тях е, че действат само за определен период от време, след което трябва да се открие нов начин за "шокиране" на тялото.

Кога си бил в най-добрата си форма? Замислял ли си се да се занимаваш професионално с бодибилидинг?

В най-добрата си форма досега бях през пролетта на 2006-та година. Една част от момчетата в приятелския ми кръг тогава се състезаваха на аматьорско ниво. Тренирахме заедно в една зала и вероятно до голяма степен под тяхно влияние реших да опитам да постигна състезателна форма. За нещастие, вероятно защото съм максималист, в избора на тежести за предсъстезателния период се тласнах прекалено силно и на моменти дори безотговорно (защото там границата между тежка и опасна тренировка става много малка), което резултира в сериозни травми. Хубавото е, че тези неблагополучия решиха вместо мен въпроса с евентуални следващи състезания, а това ми дава много ясни цели в бъдещата ми физическа подготовка.

Привърженик си на крайностите или на златната среда в името на постиженията?

По дух съм привърженик на крайностите, но разумът и опитът, събрани в тренировъчните ми години, ме съветват друго. Предполагам, че в непрекъснатата дилема между тези две възможности намирам златната среда.

Тренирал ли си някакъв друг спорт, преди да се захванеш с фитнес?

Да, дълго време успоредно със силовите тренировки. В началото тренирах лека атлетика, в продължение на около 4 години. Преди да започна с фитнес, играх една година футбол в "Локомотив'-Русе. Докато бях в гимназията, страстта ми беше баскетболът, но това не се смята, понеже не съм се състезавал, нито съм играл за отбор. Наложи ми се да спра с редовните игри на баскетбол заради вечната болка в ръце и рамене, просто не успявах да се възстановя след силови тренировки. А в агенцията за охрана, където работих успоредно с второто ми следване, тренирах известно време тай бокс, но това си беше по-скоро задължение, отколкото някаква самоинициатива.

Коя мускулна група ти е генетично заложено да върви най-добре и коя не?

Бедра, прасци и гърди са силните ми мускулни групи, когато става въпрос за генетика. Слаби са ръце и гръб, където имам и най-много травми от по-тежките тренировки за компенсиране на изоставането.

Какво е твоето верую по отношение на храненето? Спазваш ли режим и ако да – какъв?

За съжаление метаболизмът ми е изключително бавен, което налага нуждата от строга диета, за да поддържам прилична форма. Моето верую е, че тялото е най-скъпото, което притежаваме и затова инвестициите в него винаги са най-оправдани. Храня се с качествена храна, старая се цените да не са фактор, който да налага някакви компромиси в това отношение. Дневната схема, която следвам в момента е (за кг телесно тегло): 3,5 гр протеин (общ), 2-3 гр въглехидрати (80% бавни) и около 1 гр мазнини (полиненаситени мастни киселини), "промити" с около 5 литра вода.

Кои са любимите ти хранителни добавки и от кои според теб има най-голяма полза за трениращите със или без състезателни амбиции?

Това е доста дълга тема и вероятно ще трябва да обобщя по някакъв начин. Ще се наложи да направя едно съвсем условно разделение на хранителните добавки на стимулиращи и възстановяващи. Смятам, че тези, които попадат във втората група имат място в ежедневното меню, като с това си твърдение не променям смисъла на предназначението им, т.е. да допълват, а не заместват. В един доста дълъг период от време, поради живот на високи обороти и липса на свободно време, буквално се изхранвах с добавки. В пряко сравнение с качествената храна за мен те си остават компромис, който пести време.

По отношение на чисто стимулиращите смятам, че те разделят начинаещите от напредналите, както и практикуващите фитнеса като хоби от тези с по-сериозни амбиции (не визирам единствено състезателски). Активно занимаващият се със спорт трябва да е достигнал своя естествен потенциал, за да се наложи употребата на средство за допълнително възбуждане на нервната система. В това отношение съм малко по-резервиран към голяма част от най-новите и модерни хранителни добавки, тенденцията при които е да се произвеждат така, че задължително да се "усещат" още от първата тренировка.Това според мен измества основното им предназначение от това да носят конкретни, определени за съответния продукт ползи, към това да носят само една полза - бърза печалба.

Позволявам си да говоря по темата за хранителните добавки с убеденост, дължаща се не само на личния ми опит като консуматор, а и защото това е един от предметите ми на дейност. Колкото до първата част на въпроса, ежедневно използвам течни аминокиселини, БЦАА и понякога, но по-рядко, протеинови пудри и кре-алкалин.

Какво смяташ за забранените медикаменти в спорта?

Накратко - необходимо зло за състезаващите се в днешно време, нито повече, нито по-малко.

Може ли нещо да те накара да спреш да спортуваш (изключваме здравословните причини)?

На този етап - едва ли. Досега единствено здравословни причини са ме спирали... временно!

Имал ли си сериозни травми досега? Какъв е твоят начин за превенция?

Ще цитирам един професор по медицина, при който последно бях на преглед: "Тъканите ти са прекалено слаби за спортните ти амбиции."  Правил съм частична луксация на ребра по време на лег, късал съм сухожилие на бицепс, късал съм сериозен процент от мускулните влакна на дясната част на трапецовидния ми мускул. Това са по-ясно видимите поражения. Превенцията при мен предполага поставяне на по-ниски цели.

Без какво не можеш да тренираш (аксесоар, дреха, любима вещ или друго)?

Не съм се замислял за това, но вероятно липсата на бельо би ме смутила, за друго не се сещам веднага.

Правиш ли жертви в ежедневието заради тренировките или храненето? Какви?

За щастие не ми се налага. Заобиколен съм от хора, които ме подкрепят и споделят моите виждания, ако става въпрос за компромиси в отношенията ми със семейството. Не се чувствам като човек, който е жертва на някаква мания, а по-скоро като такъв, който следва естествените си интереси и природа. За приятелите - тези, които са избрали да са в моето близко обкръжение, са го направили защото ме харесват какъвто съм. Разбира се, в отношенията ни те винаги ще се опитват да ме направят по-съвършена версия, отговаряща на техните нужди и разбирания, но точно това определя колко близо ще ги допусна до себе си.

Имал ли си някога момент, когато си искал да зарежеш всичко и да си дадеш почивка?

Почивка от какво? Трудно е, ако играеш роля. Не съм позьор, правя го за себе си, за да се чувствам добре в кожата си.

Как се виждаш, да кажем, на 45 години?

Задавали са ми същия въпрос и когато бях на 22, повечето с естествено неразбиране на причината за цялото време средства и усилия, които инвестирам ежедневно. Факт е, че 10 години по-късно не ми тежи, надявам се и след още 10 да мога да кажа същото.

Какво би посъветвал начинаещите, които тепърва започват да тренират и искат да постигнат мечтаното тяло колкото се може по-бързо ?

Бих ги посъветвал да са постоянни в избора си и да не търсят бързите резултати на всяка цена.

Коя е най честата грешка и заблуда, която виждаш от страна на питащите и трениращите?

Липсата на търпение, което е и най-разбираемата грешка.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Случайно при сърфиране в интернет. Допадна ми тематиката на форума, по явни причини. В българското интернет пространство ви липсва достойна конкуренция, както тогава, така и сега. Казвам го като похвала, но и като пожелание, защото конкуренцията ражда по-добрите резултати.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Пожелавам им да са здрави и да не им се налага да правят чести компромиси със себе си.

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow