Диоскореа делтоидеа (Dioscorea deltoidea)

Диоскореа делтоидеа (Dioscorea deltoidea)

Ще ни помогне ли aзиатското "качващо се растение" да изкачим нови върхове?

На всеки му се иска да постига максимума, когато полага усилия за външния си вид, особено когато е в залата. Желанието да стопим мазнините ни изкушава да търсим помощ от всевъзможни природни средства. Дали всеки път има реална полза от това? Разберете повече за състава и ефектите на Диоскореа делтоидеа върху организма.

Какво представлява Диоскореа делтоидеа?

Многогодишен широколистен катерач с компактно коренище. Диоскореа делтоидеа е растение, което достига до няколко метра на височина и произлиза от Хималаите, западен Пакистан и Афганистан.

Често срещано е в Кашмир, но е застрашен вид в Индия. Наименованието идва от гръцкия лекар и ботаник Диоскорид.

Какво съдържа?

Частта от тази билка, която има най-голямо значение, е коренът. В него се съдържа една форма на стероидните сапонини - фуростанолови сапонини (когато са свързани с глюкоза или друга захар, се наричат гликозиди).

Основен представител е диосгенинът. Той служи като източник за полусинтеза на полови хормони, част от които използвани за противозачатъчни препарати.

Други производни на диосгенина са кортикостероидите, служещи за лечението на астма – кортизон, хидрокортизон, преднизолон, преднизон, метилпреднизолон.

Поради тази причина Диоскореа делтоидеа вече е застрашен вид в някои страни.

Други вещества в корените са делтозид, диосцин, протодиосцин, орбикулатозид Б и протобиозид.

Корените съдържат средно около 4.8% диосгенин.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Традиционно извлек от растението е бил използван като антиревматично лекарство, противовъзпалително и за третиране на очни заболявания.

Приложение са му намирали и за борба с паразити в червата, а на някои места са успели даже да го добавят за прането на шалове и вълнени одеала.

В днешно време ефекти от извлека, с които Диоскореа делтоидеа е известна, са:

  • увеличаване на мускулната маса;
  • повишаване нивата на тестостерона за лечение на импотентност и еректилна дисфункция;
  • облекчаване симптомите на настъпваща менопауза.

Как работи?

Ефектите за повишаването на мускулната маса и повлияването на еректилната дисфункция са доказани на този етап само върху животни.

  • Проведено е проучване върху мишки, на които е бил инжектиран екстракт от билката. Целта е да бъде доказан повишен протеинов синтез.
    При отчитане на резултатите в сърдечните и скелетните мускули е отбелязано именно това.
  • В състава на корена на Диоскореа делтоидеа се забелязва вещество, което при небезизвестния Трибулус терестрис е отговорно за повишаване нивата на тестостерона. Това е протодиосцин. При проучване при хора и животни, приемали Трибулус, е установено, че протодиосцинът повишава нивата на тестостерон, като съответно повлиява еректилната дисфункция. До момента няма проведени проучвания с екстракт от Диоскореа делтоидеа върху хора.
  • Изследване на жени със симптоми за настъпваща менопауза, приемащи екстракт от билката. При сравнение с такива, приемащи плацебо, заключението е, че действието на извлека е с неголяма стойност. Едновременно с това не се регистрирани някакви сериозни странични ефекти.

Опити върху изолирани човешки клетъчни култури откриват нови хоризонти пред билката от Далечния Изток. Проучванията са основани на директния ефект на диосгенина при:

  • Клетките на възпалението – макрофагите. Те са "подбудителите" на този процес. Диосгенинът води до инхибиране на тяхната функция.
  • Подтискане на клетки, които са отговорни за автоимунния ревматоиден артрит.

Здравословни рискове при употребата на Диоскореа делтоидеа

Изводът, който можем да извадим е, че засега ефектите на билката не са проучени по-детайлно върху хора. Съответно употребата може да доведе до непредвидими последици.

Внимание: до момента няма надеждни данни за безопасна дозировка, както и за нежелани реакции и условия на кого е разрешено да приема извлек от билката или някое от активните й вещества!

Кои са източниците на Диоскореа делтоидеа?

На някои места се предлага като тестостеронов буустър. Съществува и като препарат за жени в менопауза. Екстрактът е от вид от рода Диоскореа - Dioscorea vilosa.

В хомеопатията се използват грудките на Dioscorea villosa L., Мъхната диоскорея за лечение на остри, силни, пароксизмални болки, които могат да бъдат локализирани в стомаха, червата, матката.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1