Боб Пийпълс

Боб Пийпълс

Херкулес от Тенеси

Боб Пийпълс е роден в Джонсън Сити, Тенеси през 1910 г. Неговият баща се е интересувал от вдигане на тежести и увеличаване на силата и въвежда малкия Боб в "желязната игра" още на 9 години, като му подарява 25-килограмов дъмбел, с който да тренира. През юношеството си Боб тренира три години по тренировъчна програма, написана от известния професионален борец и треньор Фармър Бърнс.

След това решава да следва няколко програми, публикувани в списанието "Физическа Култура" и научава основните движения. На 18 години Пийпълс започва да се интересува от упражнението мъртва тяга. След кратко време започва да дърпа 160 кг, а след година тренировки дърпа 205 кг при лично тегло от 75 кг.

Дебют

Боб Пийпълс

Първото му участие в състезание е през 1937 г. на шампионата по вдигане на тежести на щата Тенеси. Шампионатът се провел в интститута "Фрай" в Чатануга, а Боб Пийпълс участвал като непознат състезател от източната част на щата. Той се представил с 86,5 кг преса, 97,5 кг изхвърляне и 120 кг обръщане и изтласкване.

Боб използвал силна тяга и плитка ножица при изхвърлянето и обръщането, което подсказвало за голямата му сила в гърба и краката. Когато състезанието свършило, той пожелал да изпълни няколко опита на мъртва тяга. Без загрявка започнал с 4 повторения на 227 кг. След това Боб направил два опита на 272 кг и на 295 кг. Интересното в случая било, че той използвал захват с надхват, а не със смесен хват, както другите участници.

Заболяване

След още едно състезание през 1939 г. Боб се завръща вкъщи и прави някои от най-сериозните тренировки в живота си. За нещастие постиженията са му пометени от сериозно заболяване, което води до сложна операция. Той е изпратен в болница и след няколко дни изследвания диагнозата му е поставена - запушване на бъбречна тръба.

За щастие болестта е открита навреме. Пийпълс отива в частна клиника при специалист в Ню Орлиънс, където му е извършена тежката операция. Разрезът от операцията му бил около 45 см дълъг, започвайки от средата на гърба и достигайки до центъра на долната част на ребрата.

Възстановяване

Боб Пийпълс

Боб се завърнал вкъщи, за да се възстановява, като най-лошата част във възстановителния процес била мисълта, че повече няма да може да вдига тежки щанги. В крайна сметка такова било решението на доктора, който оперирал Пийпълс.

Около 6 седмици след операцията Боб направил няколко тренировки с леки тежести. Това го убедило, че трябва да продължи тренировките си и да увеличава силата си.

Пийпълс продължил своите тренировки, използвайки различни изобретения и екипировка, измислена от него, които са прототипи на съвременните силови стойки, фитили и още много други. Боб е сред първите атлети, използвали тежки негативни повторения в своите тренировки.

Често използвал по-голяма тежест от най-доброто си постижение на мъртва тяга - вземайки тежеста от стойка, я спускал бавно и контролирано до пода, борейки се с нея докрай.

Боб Пийпълс напълно се възстановява след операцията и чупи своя личен рекорд на мъртва тяга. На шампионата по вдигане на тежести на щата Тенеси през 1946 г. той изумява света с рекорд от 295 кг в неговата категория. След състезанието Боб се връща в своята ферма в Източен Тенеси и измисля нови изобретения, които му помагат да увеличи своята тяга.

Нови открития

Боб Пийпълс

Продължителните тежки тренировки си оказвали влияние най-вече върху ставите и сухожилията на Боб. Той измислил ново приспособление: връзвал с бинтове гъба, натопена в добър мехлем, и я слагал на проблемните зони като колена, гръб и други. Този трик не само му успокоявал болката, но му позволявал да тренира още по-силно без дискомфорт.

Пийпълс започнал да изучава движенията на тялото си по-обстойно, докато правел мъртва тяга. Той вземал лост и експериментирал пред огледало. Той пробвал с различни захвати върху лоста, различни височини на обувки, с прав и с изкривен гръб, пробвал и с дълбоко поемане на въздух и без въздух. Най-накрая открил начин, който най-добре го устройвал.

Той решил, че най-добрата техника за него на мъртва тяга бил изкривен гръб, щангистки захват на лоста с надхват, също така вдигал бос, само по чорапи и без да си поема въздух.

С новите си открития и тренировки Боб предприел пътуване до Чатануга, като се включил в конкурса "Мистър Юг" през 1947 г. Този конкурс бил организиран от централната "YMCA" и в него участвали топ звездите на онези времена с техните силови номера.

Конкурсът

Боб Пийпълс

Докато тълпата окуражавала Боб, той тежко въздъхнал и вдигнал изумителната тежест от 317 кг, която била нов рекорд за него, но това не било всичко. Фотографът от местния вестник, който присъствал на събитието, не успял да снима Боб. Малко след това фотографът отишъл зад сцената и помолил Боб да вдигне отново тежеста, за да го заснеме. Пийпълс вдигнал тежката щанга и снимката била направена. Боб продължил да тренира здраво, като правел леки промени по програмата си и това му помогнало да стане още по-силен.

Ново упражнение

Въпреки че Пийпълс правел клекове с щанга, той решил да им обърне повече внимание. Неговите крака и гръб били доста силни, но той решил да направи упражнение между двете движения клек и "добро утро". Той веднага измислил приспособление, което слагал върху рамената си, което му помогало да вдига повече килограми и да улесни упражнението. С това ново движение и като правел полуклекове заедно с мъртва тяга с отскачане от дървени поставки, Боб увеличил доста своята сила. Той получил покана за силово шоу в Нешвил, организирано от местното "YMCA".

Рекорди

Боб Пийпълс

Като звезда на шоуто била поканена "Пуджи" Стоктън, но след като Боб издърпва 322 кг тяга, тя веднага е избутана зад сцената. През март 1948 г. той дърпа 319 кг в Детройт. Това му е първият път, когато не може да подобри рекорда си пред публика. Преди този опит той пробвал да вдига 326 кг, но не успял да се изправи.

Най-значителният лифт на Джон Робърт Пийпълс-младши се състоял на силово шоу през 1949 г. в родния му град Джонсън Сити. Докато Боб пристъпвал към сцената, чул вик от приятеля си Джо Хайс: "Това е нашият човек – давай Боб, знам, че можеш да вдигнеш тази проклета тежест".

Боб се подготвил и вдигнал тежеста, след което последвали невероятни аплодисменти и овации от публиката. Боб Пийпълс поставил световен рекорд на мъртва тяга с 329 кг при лично тегло от 82 кг. Този рекорд е подобрен чак 25 години по-късно, през 1972-ра година от Винс Анело, с 331 кг.

Боб Пийпълс е един от пионерите в трибоя. В следващата си статия за този невероятен силов атлет от миналото ще ви запозная с тренировъчната му програма и методите, които е използвал.       

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1