Джон Гримек

Джон Гримек

Звездата, която никога няма да залезе

Джон Карл Гримек е роден на 17 юни 1910 г. в малкото градче Пърт Амбой, Ню Джърси. Като малък бил отличен спортист, но брат му Джордж първи започнал да тренира с тежести - бил много запален по вдигането на тежести и имал цял набор от щанги, дъмбели и пудовки.

Когато Джордж напуснал родния си дом, оставил всички тежести на малкия си брат. Джон веднага започнал да тренира с тях, като в началото експериментирал с различни програми и упражнения, но по-късно се запознал с трите основни движения и започнал да ги практикува.

Ранни години

Джон Гримек

До 1929-та година Гримек вече е изпратил няколко свои снимки до известни "мускулести" списания. Когато неговите снимки били публикувани, те създали нещо като сензация в света на физическата култура, въпреки доста грубото фотографско качество.

В крайна сметка Марк Бери, редакторът на списанието "Сила" и гуру по вдигане на тежести, бил силно заинтригуван от Гримек. Той му помогнал да изгради както мускулите, така и репутацията си. Когато Джон се преместил при него, теглото и силата му започнали да растат.

Скоро мускулестият младеж позирал за рекламните курсове по вдигане на тежести на Марк Бери. В курсовете били показани основните упражнения като клек, тяга, преса, изхвърляне, суинг, сгъване и други, които Джон изпълнявал с щанга или дъмбели. Бери използвал Гримек и като опитно зайче за новите си тренировъчни и хранителни идеи.

В следващите години физиката на Джон се подобрила значително. За нещастие по това време имало много малко възможности за културистите да покажат своите мускули, затова Гримек се заел с други неща. Америка започвала да се очертава като първенец в света по вдигането на тежести.

Щангистка кариера

Джон Гримек

Когато Джон е в ранните си 20 години, привлича вниманието на известния треньор по вдигане на тежести Боб Хофман. Започвайки от 1935-та година, Гримек се обвързва за дълъг период с "Щангистката Компания Йорк", оглавена от Боб Хофман, треньор на националния олимпийски отбор.

На 27-ми май 1934 г. Джон Гримек чупи рекорда на САЩ на стриктна военна преса с две ръце, със 110 килограма и при лично тегло от 85 килограма. В днешно време такова постижение може би не е особено впечатляващо, но като се имат предвид едновремешните изисквания за стриктна военна преса и личното тегло на атлета, движението си е доста добро.

Джон Гримек

Джон бил доста гъвкав и отличен гимнастик, умеел перфектно стойки на ръце, шпагати, превъртания, по всяко време можел да докосне с лакти пръстите на краката си, докато краката са му напълно изправени. Неговата сила растяла през следващите години.

Силови постижения на Гримек

Джон Гримек

До 1936 г. той вече е направил няколко впечатляващи постижения:

 • Военна преса с две ръце от 115 кг.
 • Изхвърляне с две ръце от 100 кг.
 • Обръщане и изтласкване с две ръце от 136 кг.
 • Също така и стриктно бицепсово сгъване с две ръце от 80 кг.
 • Друго постижение, което прави по това време е 10 повторения със 190 кг на мъртва тяга: някои повторения били направени с изправени крака, а други със сгънати.

Други интересни движения, които бил изпълнил, са:

 • Военна преса с дясна ръка от 61 кг.
 • Изхвърляне с една ръка от 81 кг.
 • Изтласкване с една ръка от 87 кг.
 • Също така, последователна преса с дъмбели, всеки тежащ по 52 кг.

Тези постижения са доста добри за този период, но в следващите години Джон ги подобрява със значителна разлика.

Олимпиада

През 1936-та година Джон Гримек влиза в олимпийския отбор по вдигане на тежести на Съединените щати. Той завършва на седмо място в лекия клас на Олимпиадата в Берлин същата година. През 1938 г. печели второ място на американските шампионати по вдигане на тежести, а по-късно същата година печели четвърто място на световните шампионати във Виена, Австрия. През 1940 г. той прави рекорд в лекия клас с преса от 129 кг.

Културизъм

Около 1939-та година тренировките на Гримек се променят. След като започнал да използва все повече бодибилдърски упражнения в своите тренировки, той открил, че този тип трениране е много по-добър за него, отколкото тежките олимпийски движения.

Обикновено след състезание по вдигане на тежести имало и конкурс, на който атлетите показвали своята физика. Джон често бил призоваван на тези конкурси да покаже своята отлична фигура и контрола върху мускулите си. Постепенно вдигането на тежести губело своя чар за него, а културизмът го зовял. Той останал близо до Йорк, тренирайки здраво и упражнявайки се върху позите си.

Конкурси

Джон Гримек

През 1939-та година започва изцяло нов конкурс за културисти, наречен "Мистър Америка". Гримек решава да участва и печели конкурса, като за пръв път показва невероятната си и масивна физика пред голяма публика.

На 25 май 1940 г. вечерта, когато Джон се качва на сцената, съдиите, които не са го виждали дотогава не можели да повярват на очите си. За пръв път виждали такава величествена физика и изключителен позинг. Същата вечер Джон Гримек отваря нова страница в културизма и отново получава титлата "Мистър Америка".

Лични мерки (1940/1941 година)

 • Ръст - 174 см.
 • Тегло - 88,5 кг.
 • Врат - 43,2 см.
 • Мишница - 44,5 см.
 • Предмишница - 35,5 см.
 • Гръдна обиколка - 120 см.
 • Талия - 78,7 см.
 • Бедро - 63,5 см.
 • Прасец - 43,2 см.
 • Китка - 20,3 см.
 • Глезен - 24,9 см.

Прекъсване

Гримек продължил да тренира както за по-добра форма, така и за сила за следващия конкурс. За нещастие през 1941 г. организаторите на "Мистър Америка" сметнали, че масивната физика на Джон отново ще спечели конкурса и решили да създадат ново правило, според което ако веднъж спечелиш титлата, на следващата година не можеш да участваш.

Джон Гримек

Гримек бил сполетян и от други пречки по това време. Първо, бил доста зает с новата си работа като главен редактор на списанието "Сила и Здраве". Второ, той страдал от сериозна травма на окото, докато работел в чугунолеярната в Йорк. И трето, с настъпването на Втората световна война много от конкурсите били спрени. През следващите години Гримек се стараел да тренира усърдно, за да запази добрата си форма.

Голямата сцена

Джон Гримек

Най-накрая, през 1947 г. във Филаделфия бил организиран "Световен шампионат по вдигане на тежести". Тъй като повечето известни мускулести мъже в света щели да бъдат на това състезание, организаторите решили, че ще бъде добра идея след състезанието да се организира конкурс, наречен "Мистър Вселена".

За голяма изненада на Джон той не бил допуснат до конкурса, защото според AAU - "Amateur Athletic Union" бил "професионалист". Въпреки че добре осъзнавал, че това решение не е справедливо, Гримек решил да не се намесва и създава проблеми. Конкурсът спечелил неговият добър приятел Стив Станко.

През следващата година олимпийските игри били организирани в Лондон, Англия. Британското списание "Здраве и Сила" решило да направи втори конкурс "Мистър Вселена", но с разликата, че този път и професионалистите можели да участват. На този конкурс щели да участват едни от най-добрите културисти в света като Стив Рийвс, основния опонент на Джон Гримек.

На конкурса след предварителните представяния тримата финалисти били представени на публиката. Стив Рийвс от САЩ, Андре Драп от Франция и Джон Гримек - на всеки било позволено да покаже позинг в свободен стил за три минути.

Когато дошъл редът на Джон, той бил готов да покаже на публиката шоу, което скоро няма да забравят. Майсторът позьор изумил публиката със смайващи пози, контрол върху мускулите си и гимнастики, включващи шпагат, стойка на ръце и превъртане.

Гримек успял да открадне шоуто и да спечели трофея за първа награда. Стив Рийвс успял да се добере до микрофона, след което изказал своето кратко съобщение: "Смятам, че Джон Гримек е най-великият културист, живял някога". Последвали бурни овации и аплодисменти от публиката в знак, че са съгласни с изказването.

"Оттеглянето"

След като публиката затихнала, Джон съобщил, че се оттегля от конкурсите. В края на краищата Гримек гонел 40-те и не можел да поддържа низ от победи постоянно. По-добре да се оттегли в пламъците на славата, отколкото в дима на поражението.

През 1949 г. бил организиран конкурс в Калифорния, който щял да определи следващия "Мистър САЩ". Много известни атлети от цялата страна щели да бъдат там, а и емоциите между двата лагера на Хофман и Уидър се засилвали. Като представител на лагера на Боб Хофман, Джон Гримек неизбежно бил въвлечен в конкурса.

Въпреки силното представяне на културисти като Стив Рийвс, Джордж Ейферман и най-вече на Кланси Рос, Гримек отново спечелил първото място. Победата била горчива, обаче Джон дал обещание, че вече ще се оттегли от голямата сцена.

Интересни факти

Джон Гримек

Гримек също така бил много отдаден на своето семейство - по времето, когато печели титлата "Мистър Вселена" вече имал шест деца. В ранните дни на своята кариера Джон Гримек работел като модел и пътувал до различни университети като Йейл или Принстън. В Принстън се запознал с Алберт Айнщайн и двамата станали доста близки приятели.

В най-добрите си години Гримек е пътувал почти из целия свят. Никой не е бил по-известен от него в Желязната игра, а неговите публикувани методи били широко използвани.

Той винаги е съветвал да се тренира повече като щангист, отколкото като културист, с по-голяма тежест и с по-малко повторения. Като резултат от това той по всяко време можел да направи преса над глава с над 130 кг.

В най-добрите му времена теглото му варирало от 81 кг до 104 кг. Когато е бил с най-голямо лично тегло, ръцете му били с обиколка над 45 см (студени), с гръдна обиколка от 127 см и с бедра от 74 см.

Късни години

Дори на 70 години Гримек продължавал да кляка с над 180 кг за 10 повторения и повече, и често покачвал тежестта на лоста с много по-големи килограми. На 75-годишна възраст кляка до половината с над 270 кг. Джон Гримек умира през 1998 г. на 88 години.

Джон Карл Гримек е абсолютна звезда в съвременния културизъм, той е бил и ще бъде още дълго време вдъхновение за милиони трениращи атлети по света.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1