Дневен план за навициСвали сега 

Царевична салата (Corn salad)

Здравословна, нетрадиционна и вкусна

Царевична салата (Corn salad)

Какво ще кажете за нещо нетрадиционно, различно и вкусно, и при това - здравословно? С деликатен сладък привкус и сочна текстура, богата на полезни вещества и сравнително питателна, царевичната салата е подходяща не само за последователите на суровоядството, вегетарианството и веганството, но и за всички последователи на здравословния начин на живот.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Corn salad (Valerianella locusta) представлява едногодишно растение от семейство Valerianaceae. Листата й обикновено са нежни и гладки с издължена, подобна на шпатула форма.

В зависимост от сорта на царевичната салата формата и цветът на растението могат да се променят, т.е. от тъмнозелена окраска с почти кадифена текстура до светлозелени с удължена форма. Важното обаче е, че и двете разновидности на растението могат да бъдат консумирани, както в суров вид, така и обработени.

Corn salad или т. нар. Царевична салата е сравнително студенолюбиво растение. Ако е засадена късно през есента, тя успешно може да бъде събрана през пролетта.

Оказва се, че тази салата е особено популярна в европейската кухня. Тя е на разположение през по-голямата част от годината в търговската мрежа в Германия, където е особено популярна. Най-често се използва подобно на марулята. Принципно е скъп продукт, тъй като събирането й е доста трудоемко, след което внимателно трябва да се почиства, защото в основата на листата се събира значително количество прах и пясък.

Царевичната салата често може да бъде срещната и с други наименования, като lamb's, маруля, fetticus, полевка (полева салата), mâche, feldsalat, ядкова маруля и рапунцел.

Кратка историята на царевичната салата

Смята се, че царевичната салата е отглеждана в продължение на векове от хората, населяващи континента Европа, тъй като умереният климат благоприятствал нейния растеж. Едва няколко века по-късно крал Луи XIV "представя" салатата на останалата част от света. В края на XVIII-ти и началото на XIX-ти век, царевичната салата започва да се отглежда и с търговска цел.

Хранителен състав

Хранителен състав (100 гр)

Калории

 21

Калории от мазнини

3

Общо мазнини

0.4 г

Холестерол

4 мг

Общо въглехидрати

3.6 г

 Фибри

 0 г

 Захари

 0 г

Белтъчини

2 г

Вода

 92.8 мл

Здравословни ползи, свързани с консумацията на продукта

Различни източници твърдят, че много растения от това семейство притежават лечебни свойства. Царевичната салата се оказва надежден източник на витамин А (7092 IU) и С (38.2 мг), както и на минералите калий (459 мг), фосфор (53 мг) и калций (38.0 мг). Съдържа също натрий (4 мг), желязо (2.2 мг), магнезий (13.0 мг) и манган (0.4 мг).

Вкусната салата обаче е изцяло лишена от присъствието на омега-3 и омега-6 мастни киселини, а аминокиселинният състав, в лицето на почти всички незаменими аминокиселини, е в изключително ниски количества.

Царевичната салата, както и голяма част от листните салати са особено предпочитани в началото на пролетта, когато организма се нуждае от прием на по-голямо количество витамини.

Освен това, консумирана преди основното ястие, corn salad стимулира отделянето на стомашни сокове, като по този начин подобрява смилането на приетите след това храни и едновременно с това увеличава чувството за ситост, което я прави добър съюзник на голяма част от редуциращите хранителни режими.

Не само царевичната салата, но и голяма част от свежите пролетни салати се превръщат в добра превантивна мярка срещу различни неопластични заболявания, особено на стомаха, а тяхната редовна консумация значително подобрява дейността на сърдечно-съдовата и отделителната система.

Здравословни рискове

Съществува риск, свързан с консумацията на царевична салата, само ако консумиращият проявява алергия към нея. Друг риск е употребата на минерални торове (нитрати) при отглеждането й. Отгледана биологично, тя е прекрасна добавка към голяма част от хранителните продукти, при това - нетрадиционна.

Как да изберем и съхраним зеленчука

Изборът и съхранението на този зеленчук се подчиняват на същите правила, както и останалите свежи пролетни салати. Царевичната салата от своя страна има изключително нежни листа с мек вкус и наситена зелена окраска. Когато избирате този зеленчук, внимавайте листата му да не бъдат обезцветени, увехнали и чупливи. В противен случай ще са загубили голяма част от полезните си хранителни и вкусови свойства.

По отношение на съхранението й периодът е сравнително кратък. При това е добре продуктът да бъде поставен в полиетиленова торбичка в отделението за съхранение на плодове и зеленчуци в хладилника.

Полезно би било преди съхранение да почистите внимателно листата на растението, защото така ще отстраните не само пръстта, полепнала по тях, но и евентуалните химикали и вредните бактерии. Измийте и накиснете салатата след изваждането от торбичката, за да редуцирате нитратите. Салатата не се поддава и на дълбоко замразяване във фризер. Стремете се да използвате зеленчука 2 до 3 дни след покупката му.

Приложение на царевичната салата в кулинарията

В зависимост от вкусовите предпочитания на домакинята, царевичната салата със своя деликатен и сладък привкус успешно може да бъде комбинирана с други зелени салати като рукола, маруля, цикория, както и спанак, червено цвекло и кресон.

Тя може да бъде добавяна към различни супи, яхнии, също и под формата на подходяща гарнитура към определени ястия. С нея дори може да бъде приготвена съвсем обикновена салата, включваща чушки, моркови и репички. Опитайте!

Използвани източници

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow