Дневен план за навициСвали сега 

Фат грип (Fat grip)

Какво представлява "синята ръкохватка"?

Фат грип (Fat grip)

Фат гриповете представляват спортен аксесоар, който се поставя около лост или дъмбел. Изработени са от много здрав материал, разработен във военното дело, наподобяващ гума. Устойчивостта им е достатъчно голяма, за да не се деформира от чести и много на брой ползвания.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фат гриповете се използват като тренировъчен аксесоар от множество професионалисти като щангисти, пауърлифтъри, военни, ММА бойци, бодибилдъри и състезатели по футбол, хокей, баскетбол, ръгби.

Специалистите описват фат гриповете като "феноменално откъм световен мащаб средство, което помага за повишаване на силата и мускулната маса за отрицателно време".

Наричат ги още "най-голямата крачка в силовите тренировки през последното десетилетие". Описанието е поукрасено с маркетингова цел, но определено не е базирано върху неверни факти.

Как работят Fat Gripz?

Когато се поставят около лоста, с който тренирате, изпълнението на работното упражнение се превръща в тренировка с дебел лост. По този начин, без да вкарвате допълнителни упражнения във вашата програма, тренирате силовата издръжливост и възможност на предмишниците, както и здравината на вашия захват.

Основният плюс на тренировките с дебел лост са, че работната тежест се разпределя много по-равномерно върху тялото на трениращия. Ефектът се дължи на по-малкото напрежение в ставите около китките, лактите и раменете. Това става възможно заради по-голямата дебелина на лоста, която създава акцент върху активното участие на предмишничните мускули. 

Според специалистите колкото по-голямо е натоварването в даден мускул, толкова повече съседни такива участват. Създалият се баланс дава възможност на тялото да повиши силовите си резултати. Равното разпределение на тежестта намалява и риска от евентуални контузии.

С фат гриповете може да изпълните всяко едно упражнение, което изпълнявате и без тях. Независимо дали ще бъдат поставени върху дъмбел, класически лост, крив лост или различни хватки за скрипци, гриповете ще променят мускулното натоварване в тялото.

Важно е да се отбележи, че упражненията, изпълнени с фат грипове намаляват тежестта, с която се изпълнява упражнението без тях. Резултатът от редовната им употреба може да се провери, когато опитате упражнението отново без аксесоара.

От практична гледна точка няма разлика между това дали ще тренирате с удебелени лостове или аксесоара fat gripz, поставен върху обикновен уред. Предимството на ръкохватките е, че не е нужно да се оборудвате с отделен комплект дебели лостове и дъмбели, а просто с чифт грипове.

За финал нека видим какво казва за тях Лазар Радков, ръководен от личния си опит с гриповете:

"Фат грипът не е панацея. Няма да ви направи нито по-красиви, нито ще излекува някоя болест, или пък ще повиши коефициента ви на интелигентност. Но определено е поредният инструмент в кутията, който може да бъде полезен в подобряването на силата и издръжливоста на захвата ви, растежа на мускулите и избягването от рутината.“

Още съдържание по темата
Тренировъчни-вериги-Training-Chains
Тренировъчни вериги (Training Chains)

За едно по-специфично натоварване

Как-да-изберем-фитнес-гривна-или-смарт-часовник
Как да изберем фитнес гривна или смарт часовник?
Как-да-изберем-фоумролер
Как да изберем фоумролер?
Как-да-изберем-тренировъчен-ластик
Как да изберем тренировъчен ластик?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow