Дневен план за навициСвали сега 

Рожков

Един от най-древните подсладители и отличен заместител на какаото

Рожков

Рожковът (Ceratonia siliqua L.) е вечнозелено дървесно растение, което принадлежи към семейство Бобови. На височина достига 15 метра. Произхожда от средиземноморския регион и се отглежда предимно там. Рожковът е един от най-древните заместители на захарта. Неговите продукти са широко използвани и днес в хранителната индустрия като добавка и стабилизиращ агент. На какво се дължат тези качества?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ядивната част на рожкова е шушулката. Тя е подплатена от мека кафеникава пулпа, която съдържа високо количество захар. Узрялата шушулка се изсушава или пече и от нея могат да се приготвят брашно или сиропи, захар, меласа, заместители на какао.

От семената на растението се произвежда стабилизатор (E410-каробин) с широко приложение в хранително-вкусовата индустрия.  

Брашно от рожков, 100 г продукт
Вода 3,6 г
Калории 222
Калории от мазнини 5,9
Белтъци 4,6 г
Мазнини 0,7 г
Въглехидрати 88,9 г
Фибри 39,8 г
Захар 49,1 г
Холестерол -
Гликемичен индекс липсват данни
Гликемичен товар (лоудинг) 30

Здравословни ползи

Брашното от рожков е богато на витамин B1 и B6. То е изключителен източник на минерални елементи, най-вече калий, калций, мед и манган. По отношение на макромолекулите – тук въглехидратите имат значителен превес. От тях преобладава захарозата, следвани от глюкоза и фруктоза.

Продуктът е много богат и на фибри. Те могат да понижават нивата на серумния холестерол.

От семената на рожкова е изолиран подобен на глутен белтъчен комплекс, наречен каробин. От него може да се приготви тесто за хляб, който не съдържа глутен и е с добри хранителни и вкусови качества.

В пулпата на рожкова се съдържат още и танини (галова киселина). Те имат положителен ефект при лечението на остра диария при деца.

Есенциални масла и полифенолни съединения, извличани от зародишите на плодовете, проявяват антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противотуморни свойства. Той съдържа и теобромин.

Тъй като рожковът е много богат на захари, може да се заключи, че той е с високи стойности на гликемичен индекс и товар. За точната стойност на гликемичния индекс обаче не могат да бъдат намерени достоверни данни.

Здравословни рискове

В общи линии хранителните продукти от рожков са сравнително безопасни. Докладвани са извънредно редки случаи на алергични прояви.

Идеи за консумация

Поради изключително сладкия си вкус рожковите продукти могат да се влагат при приготвянето на различни тестени изделия като заместители на захарта и какаото.

Как да съхраним продуктите от рожков?

В запечатан съд на хладно и тъмно място за период от една година.

Още съдържание по темата
Сурови-бонбони-с-рожково-брашно-и-слънчогледов-тахан
Сурови бонбони с рожково брашно и слънчогледов тахан
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow