Дииндолилметан

Тайното оръжие на зеленчуците

Дииндолилметан

В света на здравословното хранене винаги са ни казвали, че някои видове зеленчуци са задължителни за доброто ни здраве. Всички знаем за славата на броколите, брюкселското зеле, къдравото зеле и кейл. Тези храни в действителност трябва да са част от една здравословна диета, но замисляли ли сме се всъщност какво може да се крие в техните зелени листа? Понякога зад най-простите неща като зеленчуците може да открием отговор на много здравословни проблеми. Един от тези отговори е растителният компонент дииндолилметан.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява дииндолилметан?

Дииндолилметан не съществува в готов вид в природата. Той се метаболизира в човешкото тяло чрез прекурсори, като такива са растителните вещества индол-3-карбинол, който директно се метаболизира в дииндолилметан, и глюкобразицин, който се метаболизира индиректно, защото е пряк прекурсор на индол-3-карбинол. И двата прекурсора са фитохимикали, които се формират в някои видове зеленчуци.

Когато консумираме богати източници на фитохимикала глюкобразицин, ензимът мирозиназа стимулира отделянето на индол-3-карбинол. В киселинната среда на стомаха индол-3-карбинол реагира с индолините и формира дииндолилметан. 

Установено е, че индол-3-карбинол има висока реактивност в човешкото тяло и е нестабилен, което означава, че малка част от него се метаболизира в дииндолметан. Затова се препоръчва прием на чист дииндолилметан, който е по-стабилен в стомаха.

Като вещество дииндолилметан има лек жълтеникав цвят и кристаловидна форма. Чистата суровина няма никакъв вкус.
Дииндолилметан е мастноразтворимо вещество, което се метаболизира в човешкото тяло по начин, подобен на други фитохимикали като лутеин и ликопен.

За по-добро усвояване през стомашно-чревния тракт се препоръчва прием на дииндолилметан с растителни мазнини. Като цяло DIM има сравнително висока усвояемост в организма.

Основният механизъм на действие на DIM се свърза с въздействието му върху определени протеини в тялото, които са тясно свързани с възпалителните процеси, регулирането на естрогена, андрогенните рецептори, антивирусните и антираковите процеси.

Какви са източниците на дииндолилметан?

Дииндолилметан няма директни източници в природата, той се метаболизира само в човешкото тяло и в чист вид може да се набавя само като хранителна добавка.

За разлика от него, глюкобразицин и индол-3-карбинол се съдържат в натурални храни. Единствените източници на двата фитохимикала са кръстовидните зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле, кейл, репички и др.

Доказани и потенциални ползи при хора

За разлика от много други хранителни вещества, дииндолилметан е достатъчно изследван при хора и науката разполага със солидни доказателства за някои негови свойства.

 • Индолите в зеленчуците (включително и дииндолилметанът) демонстрират потенциални ползи при ракови образувания, които са зависими от хормоналното състояние на тялото. При изследване на жени в следменопаузен период (между 50 и 70-годишна възраст), които са имали история с рак на гърдата в ранна фаза е установено, че прием на 100 мг дииндолилметан дневно в рамките на 30 дни води до регулиране на естрогена и кортизола . В друго изследване, в което се включени над  10 000 жени в предменопаузен период и следменопаузен период е открита връзка между съотношението на естрогените 2-хидроксиестрон и 16-алфа-хидроксиестрон и риска от рак на гърдата. При по-добро съотношение в полза на 2-хидроксиестрон се намалява драстично рискът от поява на рак на гърдата. Дииндолилметан стимулира нивата на този естроген и намалява нивата на 16-алфа-хидроксиестрон, който се свърза с негативното въздействие.
 • Дииндолилметан противодейства на раковите клетки при рак на гърдата и чрез синергичното му действие с противораковото лекарство Таксол. Добавянето на DIM към Таксол стимулира апоптозата в по-голяма степен и намалява резистентността на пациентите към медикамента.
 • Ин витро тестовете показват силните противовъзпалителни свойства на DIM, който регулира провъзпалителни цитокини. Дииндолилметан въздейства най-вече върху азотния оксид, туморен некрозен фактор, интерлевкин-6, ядрен фактор капа-Б и простагландин.
 • Дииндолилметан демонстрира и потенциални ползи при противодействието на рак на простатата. DIM се проявява като мощен антагонист на андрогените и регулира нивата на дехидротестерон (DHT).
 • Потенциални ползи при уголемяване на простатата. Засега само едно изследване при мъже над 60-годишна възраст установява, че прием на DIM намалява драстично броя на ходенията по малка нужда през нощта.
 • Противораковият ефект на DIM е възможно да има положителен ефект и при рак на шийката на матката. Тези свойства са свързани и с положителното въздействие на дииндолилметан върху човешкия папиломен вирус.
 • Потенциални ползи като силен имуностимулатор. В момента се изследват качествата на дииндолилметан като антивирусно и антибактериално средство. DIM може евентуално да спомага при инфекции като HIV, човешки папиломен вирус, хепатит, грип и инфекции с устойчиви към антибиотици бактерии. Имуностимулиращите свойства на DIM се свързват със стимулирането на интерферон-гама рецептора.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Тестовете върху мишки стигат до извода, че DIM регулира възпалителните процеси в чревния тракт и намалява драстично растежа на туморни клетки.
 • Потенциалните ползи, свързани с превенцията на рак на простатата показват положителни резултати при изследвания върху мишки. DIM стимулира апоптозата и въздейства на клетъчно ниво в митохондриите.
 • Изследванията върху мишки стигат до извода, че приемът на дииндолилметан може да противодейства на човешкия папиломен вирус, заради неговите антивирусни свойства. Отбелязано е, че DIM може да подсили ефекта на ваксините срещу човешки папиломен вирус, но са нужни допълнителни изследвания.
 • Ин витро и ин виво изследвания при мишки демонстрират мощни имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства.

Препоръчителни дози и странични ефекти

Няма установени граници на максималната дозировка на DIM, поради простата причина, че не са използвани ударни терапевтични дози. Въпреки това дозата трябва да се съобрази с пол, възраст, тегло и здравословни проблеми.

При хранителен режим с нормален прием на зеленчуци, средно на ден се набавят между 20 и 40 мг дииндолилметан. За терапевтични цели в клинични изследвания са използвани дози между 500 и 1000 мг, които не са демонстрирали сериозни странични ефекти. Възможно е при някои организми да се прояви дразнене в стомаха и леко гадене.

Прием на повече от 600 мг DIM дневно води до понижаване на нивата на натрий при някои пациенти, но не всички.

За профилактика и регулиране на естрогена в спортен план се препоръчват по-умерени дози – между 200 и 400 мг дневно, разделени на два пъти през деня.

Както беше споменато, дииндолилметан се усвоява по-добре в мастна среда, поради което се препоръчва прием с мазнини като рибено масло, ленено масло, тиквено масло, шафран и др.

Дииндолилметан определено не е токсично вещество, но максималната допустима доза не е установена все още. Трябва да се подчертае, че DIM оказва влияние върху хормони като естроген и тестостерон и дългосрочната му употреба може да предизвика хормонален дисбаланс.

Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи жени, както и на деца, защото липсват достатъчно наблюдения за потенциални вреди. Същото важи и при чернодробни и бъбречни заболявания.

Не е установено дали дииндолилметан взаимодейства с други хранителни добавки, но е възможно да има пряко въздействие върху метаболизма на някои медикаменти, които се изменят в черния дроб.

Може да се заключи, че засега не са открити сериозни странични ефекти, свързани с DIM, но има две важни забележки. Едната от тях е, че не е установено каква е максималната доза и какви биха били евентуалните проблеми при предозиране. Втората е, че няма достатъчно наблюдения при дългосрочна употреба и какви дози са подходящи в дългосрочен план.

С какво да комбинираме дииндолилметан?

Дииндолилметан може да се използва както за здравословни, така и за спортни цели. В здравословен план DIM може да се използва заради потенциални противовъзпалителни и противоракови свойства.

В такъв случай се препоръчва комбинацията с куркума или специализиран екстракт с куркумин. Положителен ефект би имала и комбинацията с мощни антиоксиданти.

За регулиране на хормоналния баланс DIM се съчетава с масло от безстъблена иглика, ленено семе, агнус кактус, червена детелина и китайска ангелика.

За превенция на рак на простата се препоръчва комбинирането на DIM с цинк, сао палмето и бета-ситостерол.

За спортни цели дииндолилметан може да се използва към продукти или стакове за повишаване на тестостерона. Комбинирането му с D-аспаргинова киселина и билки като трибулус терестрис, сминдух и корен от коприва е препоръчителна.

Къде можем да открием дииндолилметан?

Дииндолилметан е вещество, което се продава единствено като хранителна добавка. Много рядко можем да го намерим на прах. По-често се срещат продуктите на капсули с концентрация от 100 до 200 мг в една капсула. Дииндолилметан се предлага самостоятелно единствено в гамите на марките за здравословни хранителни добавки.

Дииндолилметан се предлага и в комплексни формули, които по-рядко са здравословни, но ако са с  такава насоченост, то те най-често са предназначени за контролиране на естрогена и ароматизацията.

Все по-често през последните години спортните производители започнаха да използват дииндолилметан в спортни формули, които стимулират тестостерона. В повечето случаи DIM се съчетава с D-аспаргиновата киселина, която засилва ароматизацията. Такива продукти са Pure Nutrition Testa Max и MusclePharm Battle Fuel XT.

Дииндолилметан се сдоби с голяма популярност поради наболели проблеми в обществото в световен мащаб, каквито са рак на гърдата и хормоналните дисбаланси, най-вече при жените. Само допреди няколко години DIM беше неизвестен продукт, а неговата ниша на пазара се заемаше плътно от индол-3-карбинол.

Дииндолилметанът вече е достатъчно популярен и достъпен на пазара. Той е и далеч по-ефективен и по-добре усвоим от индол-3-карбинол. Свойствата му са обещаващи и тепърва науката ще разкрива дали потенциалните му ползи отговарят на истината.

Ако е така, това ще означава, че разполагаме с една много ценна хранителна добавка, която смело можем да наречем „малко чудо“. Тепърва науката ще ни предоставя повече изследвания, които ще ни предоставят допълнителни материали, а ние сме готови да ги споделим с вас!

Използвани източници

 • 1.     http://www.webmd.com/
 • 2.    Rogan, E. G. (2006). "The natural chemopreventive compound indole-3-carbinol: state of the science"
 • 3.    http://www.diindolylmethane-dim.com/
 • 4.    Pilot study: effect of 3,3'-diindolylmethane supplements on urinary hormone metabolites in postmenopausal women with a history of early-stage breast cancer. Journal of Nutrition and Cancer. 2004;50(2):161-7. Dalessandri KM, Firestone GL, Fitch MD, Bradlow HL, Bjeldanes LF
 • 5.    Estrogen metabolism and risk of breast cancer: a prospective study of the 2:16alpha-hydroxyestrone ratio in premenopausal and postmenopausal women. Epidemiology. 2000 Nov;11(6):635-40. Muti P, Bradlow HL, Micheli A, Krogh V, Freudenheim JL, Schunemann HJ, Stanulla M, Yang J, Sepkovic DW, Trevisan M, Berrino F.
 • 6.    3,3'-diindolylmethane and paclitaxel act synergistically to promote apoptosis in HER2/Neu human breast cancer cells. McGuire KP, Ngoubilly N, Neavyn M, Lanza-Jacoby S.
 • 7.    3,3'-Diindolylmethane suppresses the inflammatory response to lipopolysaccharide in murine macrophages. Cho HJ1, Seon MR, Lee YM, Kim J, Kim JK, Kim SG, Park JH.
 • 8.    3,3'-diindolylmethane attenuates colonic inflammation and tumorigenesis in mice. Kim YH1, Kwon HS, Kim DH, Shin EK, Kang YH, Park JH, Shin HK, Kim JK.
 • 9.    3,3'-Diindolylmethane inhibits prostate cancer development in the transgenic adenocarcinoma mouse prostate model. Cho HJ1, Park SY, Kim EJ, Kim JK, Park JH.
 • 10.    Plant-derived 3,3′-Diindolylmethane Is a Strong Androgen Antagonist in Human Prostate Cancer Cells Hien T. Le, Charlene M. Schaldach, Gary L. Firestone andLeonard F. Bjeldanes
 • 11.    Cytostatic effects of 3,3′-diindolylmethane in human endometrial cancer cells result from an estrogen receptor-mediated increase in transforming growth factor-α expression Hoyee Leong, Gary L. Firestone1 and Leonard F. Bjeldanes2
 • 12.    Absorption-enhanced 3,3’-Diindolylmethane: Human Use in HPV-related, Benign and Pre-cancerous Conditions.Zeligs, M.A., Sepkovic, D.W., Manrique, C., Macsalka, M., Williams, D.E.,and Bradlow, H.L
 • 13.    Results from a dose-response study using 3,3'-diindolylmethane in the K14-HPV16 transgenic mouse model: cervical histology. Sepkovic DW1, Stein J, Carlisle AD, Ksieski HB, Auborn K, Raucci L, Nyirenda T, Bradlow HL.
 • 14.    Diindolylmethane Inhibits Cervical Dysplasia, Alters Estrogen Metabolism and Enhances Immune Response in The K14-HPV16 Transgenic Mouse Model Daniel W. Sepkovic,1 Johann Stein,2 Antoine D. Carlisle,1 H. Barbara Ksieski,1 Karen Auborn,3 and H. Leon Bradlow1
 • 15.    3, 3′-Diindolylmethane stimulates murine immune function in vitro and in vivo L Xue, JJ Pestka, M Li, GL Firestone
 •  
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow