Дневен план за навициСвали сега 

Голямата промяна на... Емил

"Бъдете търпеливи не само в залата, но и в живота!"

Голямата промяна на... Емил

Понякога голямата промяна идва внезапно, а понякога началото ѝ настъпва някак предусещано - след поредица от събития в живота ни. Вярвам, че всеки човек заслужава да постигне своя баланс и да намери своята по-добра версия.

Емил е младо, но много целеустремено момче, което вече е постигнало немалко, а както се казва - тепърва започва да надгражда и изненадва себе си.

Да се насладим на споделената му история!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Здравей, Емо! Представи се накратко за читателите на BB-Team.

Здравейте, аз съм Емил Загоров, на 18 години от град София, все още съм ученик, но се занимавам активно с тренировки в зала.

Как спортът навлезе в твоя живот и каква беше мотивацията ти да започнеш с тренировките в залата?

Винаги съм се занимавал със спортове включващи игра с топка, като любим ми остана волейболът, който все още играя от време на време. Мотивацията ми за тренировки в зала дойде постепенно, след като над година тренирах на лост и вкъщи. Но на 01.10.2012 г. за пръв път стъпих във фитнес зала и оттогава не съм спирал да тренирам там.

Голямата промяна на... Емил

От самото начало ли знаеше какво искаш да постигнеш или целите ти се оформиха в последствие?

В началото, като много на моята възраст, почти не знаех какво и защо правя в залата, но бях доста любознателен и четях различни популярни статии, свързани с тренировки и постепенно придобих основни познания как да тренирам правилно. До преди известно време целите ми бяха основно да вдигам много и да правя големи мускули, както би се изразил един 17-годишен, но от близо година обръщам внимание и на кондицията на своето тяло по отношение на по-голяма мобилност, с която все още се боря.

Имаше ли трудни моменти в началото, какви бяха и какво ти помогна да ги преодолееш?

Ако трябва да съм честен, не мога да си спомня някакви конкретни проблеми, които съм имал в началото, всичко ми се получаваше изненадващо добре.

През какви тренировъчни и хранителни принципи си преминал до този момент?

До преди около година правех най-класическите тренировки целогодишно- всяка група в отделен ден, базови упражнения, изолирани към края на тренировката и спазвах доста строг хранителен режим (хранех се по час). Разбира се, това беше твърде много за мен и си изпатих лятото, когато за месец качих над 3 кг - станах тромав, защото цял месец само ядях, спях и тренирах.

Опиши как точно тренираш сега – какъв тип тренировки предпочиташ, на какви упражнения наблягаш?

В момента съм към края на кондиционна програма, в която следва да се изпълнят 10 000 суинга за 20 тренировки (около 1 месец), като между суинговете се изпълняват комплексни упражнения - кофи с тежест, военна преса, преден клек и набирания с тежест. Но като цяло това определено не ми е любимата програма, защото винаги съм харесвал класически бодибилдинг тренировки, към които се връщам съвсем скоро, надявам се в по-добра кондиция.

А отделяш ли внимание на храненето си? Опиши ни обичайното си меню.

Храня се като всеки друг класически “фитнесджия", но се опитвам да разнообразявам менюто си, понеже твърде дълго ядях едно и също всеки ден по 3-4 пъти. В момента се опитвам да обръщам повече внимание на консумацията на плодове и зеленчуци.

Колко тежиш, колко си висок? Какви са бъдещите ти цели в спортно отношение?

Сега съм около 78кг, 176-177см. Не съм си заложил никакви специфични цели, просто тренирам и се нося по течението.

Срещаш ли подкрепа и успяваш ли да вдъхновиш някой друг?

Всичките ми познати и приятели ме подкрепят в това, с което съм се захванал. Успях да вдъхновя няколко мои приятели да се хранят по-здравословно и да са постоянни в залата.

Какво е мнението ти за хранителните и спортните добавки? Използваш ли такива?

Смятам, че те са незаменима част от живота на един сериозно занимаващ се със спорт човек, защото те подпомагат неговото здраве, възстановяване от натоварванията и много други. Използвам различни добавки, като най-важната за мен е магнезият, предимно защото предотвратява схващанията в мускулите, които бяха редовни спътници в ежедневието ми.

Как протича един твой ден? Как съчетаваш спорта с училище?

Около половината ми ден е зает с училище, в другата половина се старая да успея да си приготвя храна за следващия ден и да отделя между 1 и 2 часа за тренировка, и колкото са ми нужни за уроци. Не срещам затруднения в съчетаването на спорта и училището, защото съм човек, който колкото може да се мотае по цял ден, толкова и да бъде организиран и винаги да намира време за всичко, което има да свърши.

Умееш ли да готвиш? Носиш ли си храна в училище?

Никога преди да започна да тренирам не съм се пробвал да готвя, но когато започнах с тренировките и осъзнах важността на храненето, се принудих да се науча. Сега, вече около 3 години, готвя всеки ден различни ястия и постоянно експериментирам с нови, понеже бързо ми омръзва, ако ям едно и също. Не си представям да отида на училище за 6-7 часа без да си нося храна, особено когато се старая да се храня максимално чисто. Винаги имам поне 2 цели хранения и поне 100-200 г ядки като междинни.

Какво би казал на хората, които не могат да качат килограми, а искат?

Ще си позволя да цитирам един американски бодибилдър, който казва така: “Ако искаш да качиш килограми - яж! Пак не качваш? Ами яж повече!”

Разбира се, трябва да са правилните храни. Смятам, че това го знае всеки един трениращ, просто им липсва нагласата да го направят.

Кои са основните качества, които според теб са нужни на човек, за да постигне това, което правиш ти?

Волята винаги е водела хората към постигането на техните цели. Тренировките и изграждането на здраво отвътре и отвън тяло изискват и известна доза посвещение. За да продължиш да се надграждаш, дори след като си постигнал желаната форма, трябва да се посветиш на това и да продължаваш да го правиш, докато можеш.

Голямата промяна на... Емил

Пожелай нещо на читателите на BB-Team!

Искам да пожелая на всички да бъдат търпеливи не само в залата, но и в живота. Доказал съм на себе си, че в залата търпението се отплаща, но скоро доказах това и в живота.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow