Дневен план за навициСвали сега 

Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?

Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?

Наред с въпроса „колко вода да пия?“ върви и „каква вода да пия?“.

Водата е неизменна част от нашия живот и ние не бихме могли да съществуваме без нея. Отговорна за толкова много функции и съставляваща приблизително 60% от общото телесно тегло (с възможни вариации между различните хора, на база телесния им състав), водата е тема, която винаги ще присъства в ежедневието ни.

И докато отговорът на първия въпрос е лесен, макар да не може да се характеризира с конкретика и общовалидни истини, то при втория отваряме лавина от падащи въпроси.

 • Ако водата е бутилирана, каква да е?;
 • Вредна ли е бутилираната вода?;
 • Полезна ли е минералната вода?;
 • Наистина ли бутилираната вода е „най-голямата измама на века“;
 • Какви са алтернативите на бутилираната вода?;
 • Какви опасности крият пластмасовите шишета?;
 • Как да пречистим водата?;
 • Как се отразява на здравето видът на водата, която пием.

И още, и още.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво ще научиш?

Екипът ни в BB-Team реши да разгледа някои от често срещаните въпроси и различни гледни точки, засягащи водата, пластмасовите бутилки и онази страна от индустрията, за която се казва, че е маркетингов трик, измама и допринасяща за екологичното замърсяване.

В настоящата статия ще научиш:

 • Кратка история на бутилирането на водата - кога, защо и как се стига до това решение;
 • Какви са основните видове вода, която се бутилира;
 • Пред какви екологични и здравни проблеми е изправено човечеството, покрай използването на пластмаса и широкото потребление на бутилирана вода.

Първата бутилирана вода

Въпреки че съдове за транспортиране на вода са били част от най-ранните човешки цивилизации, първото бутилиране на вода в контекста на нашата статия започва в Холиуел (Holy Well, Обединеното кралство) през 1621 г.

Основният мотив бил възраждането на балнеолечението и водолечението сред европейските и американските колонисти през 17-ти и 18-ти век.

А първата търговска вода в Америка била дело на Jackson’s Spa през 1767 г.

Ранните привърженици на бутилираната минерална вода вярвали в минералните извори и техните терапевтични свойства и че пиенето и къпането в такава вода може да помогне за лечението на много заболявания от общ характер.

Първоначално минералната вода се бутилирала в стъклени и цветни шишета, но те били скъпи за производство и транспорт.

Бутилираната вода става по-достъпна през 1809 г., когато в САЩ се издава първият патент за „имитация“ на минерална вода и благодарение на технологичния напредък, чрез който се намаляват разходите за производството на стъкло, хората възприемат бутилираната вода като по-безопасна алтернатива на общинските водоизточници от 19-ти век, при които е имало опасност да бъдат замърсени с патогенни бактерии.

До средата на 19-ти век една от най-популярните бутилиращи компании в Америка, Saratoga Springs, произвежда повече от 7 милиона бутилки вода годишно.

Видове бутилирана вода

Основните вида бутилирана вода на пазара са 3:

 • натурална минерална;
 • изворна;
 • трапезна.

За Европа е характерна консумацията предимно на минералната и изворната вода, и в доста по-малка степен – на трапезната.

Натурална минерална вода

Както и името подсказва, тя има естествен произход и се добива от подземни източници, които са защитени и имат гарантирана чистота.

Още повече, че обикновено се добива на дълбочина от над 600-700 м.

Тази вода има специфични минерализация и баланс на минерални соли.

Изворна вода

Подобно на натуралната минерална вода, и изворната е природен продукт с естествен произход.

Разликата между минералната и изворната вода е, че изворната се добива от източници, които са по-близо до повърхността на земята.

Притежава относително постоянен минерален баланс и не се подлага на обработка при бутилирането.

Трапезна вода

Тя е промишлено-обработен продукт.

Не се добива от специфично обособени за целта географски местности. Може дори да идва от водопреносната мрежа, което съответно налага допълнителна обработка, за да може водата да стане годна за пиене и да отговаря на необходимите критерии.

Обработката обикновено е обратна осмоза, чрез която се отстраняват вредни примеси – тежки метали, бактерии, пестициди и други.

Други

Въпреки че основните видове бутилирана вода са три, на пазара съществуват и различни други разновидности:

 • артезианска вода – по състав не се различава от изворната вода, но излиза на повърхността по различен начин, чрез силно налягане;
 • флуорирана вода – вода, към която е добавен флуор;
 • газирана вода – естествено газираната бутилирана вода съдържа същото количество въглероден диоксид, което е имала при излизането си от природния източинк;
 • дестилирана вода – чрез процеса на дестилация, тя е пречистена от всички примеси и се използва в биологичните и химични лаборатории.

Съвременния пазар е толкова развит, че има и овкусени бутилирани води, с различни добавени съставки, като например Л-карнитин и т.н.

Тъмната страна на пластмасата

Повечето бутилки за вода са направени от рециклируема пластмаса (PET/PETE или polyethylene terephthalate) и тъй като с днешна дата тази индустрия е огромна, това предизвиква много въпроси.

Екологични проблеми

Почти 3 милиона тона пластмаса се използват за производството на бутилирана вода в световен мащаб и за съжаление твърде висок процент от тях се озовава на сметищата – цели 80%.

Тоновете пластмаса, както и финансовите и екологични разходи за транспортирането на бутилирана вода пораждат притеснения за околната среда и замърсяването, както и потенциалното въздействие върху изменението на климата, наред с други негативни фактори, обвързани с човешкия бит.

През 2016 г. в световен мащаб са произведени близо 500 милиарда бутилки, като едва по-малко от 50% от тях са събрани за рециклиране и само 7% от рецицклираните са послужили за направа на нови бутилки.

Въпреки че пластмасата от типа на PET може да се рециклира, потреблението е толкова огромно, че опитите за опазване на околната среда не успяват да се справят със замърсяването.

Между 5 и 13 милиона тона пластмаса се изливат в океаните годишно.

Това поражда възникването на лагер, който твърди, че компаниите за бутилирана вода трябва да съществуват не за широко ползване, а само за извънредни ситуации – когато чешмяната вода не е безопасна за здравето, когато обществените водоснабдителни системи са недостъпни или претоварени или при кризисни ситуации, т.е. когато има критична нужда от алтернативен източник на питейна вода.

Здравословни съображения

От друга страна стоят притесненията относно здравето - до каква степен е безопасна съхраняваната в пластмаса вода и колко / какво от тази пластмаса поглъщаме, както и до каква степен съдържащите се в пластмасата химикали се отразяват на естрогеновата активност в тялото.

PET и BPA

Полиетилен терефталат е материалът, от който се правят бутилките за вода за широка употреба. Той представлява термопластичен полимер от полиестерното семейство. Идентификационният код за рециклиране за полиетилен терефталат е 1 и може да го видите отбелязан на бутилките по този начин:

Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?

Използва се в изкуствените влакна за дрехи (60%) и в опаковки за храни и напитки.
В направата на бутилки отиват около 30% от световното производство на PET.

Материалът е патентован през 1941 г. от Джон Уинфийлд и Джеймс Диксън.

PET бутилката пък от своя страна е патентована през 1973 г. от Натаниъл Уайет.

В началото PET се е смятал за безопасен за човешкото здраве, но в последните години се повдигна притеснение относно съдържащото се в пластмасата веществто бисфенол А (BPA) и негативното му влияние върху човешкия хормонален фон, в частност – върху естрогеновата активност и други репродуктивни хормони, тъй като попада във водата, която е съхранявана в бутилките.

Повдига се въпрос и относно съдържанието на антимон (Sb) – химичен елемент, който принадлежи към групата на металоидите.

Изследвания на някои пластмасови бутилки, съхранявани на стайна температура от 22°C показват, че съдържанието на елемента във водата е в допустими безопасни граници, но при увеличаване на продължителността на съхранение от над 1 година, както и при увеличаване на температурата на околната среда, се увеличават и стойностите, с които химикалът от пластмасата преминава във водата. Ето защо е необходимо обмислянето на ползването на алтернатива на пластмасата за съхраняване на вода, особено в районите с горещ климат.

Размисли и страсти 

Темата за бутилираната вода предизвиква много и обширни дебати, засягащи околната среда и замърсяването, безопасността на водата, съхранявана в пластмасови бутилки, видовете пластмаса, негативите от индустрията и други.

Бутилираната вода като индустрия

Наистина ли в съвременния свят бутилираната вода се е превърнала в „течно злато“ ?

Може би не е пресилено сравнението, имайки предвид, че за последните 40 години индустрията с бутилирането на вода е пораснала от бизнес с перспектива, който малцина взимат насериозно, до една огромна индустрия, която печели милиарди.

Ричард Уилк, професор по антропология в университета в Индиана, казва, че бутилираната вода е средство, което ясно ни показва как работи световният капиталистически пазар днес.

Заслужава да се замислим над мнението му, че купувайки бутилирана вода, купуваме избор, свобода и може би това е единственият начин да се обясни защо някой ще плати висока цена за бутилка със съдържание, което би могло да се намери или безплатно, или за значитело по-ниска сума.

Съвремие. Защо купуваме бутилирана вода

Купувате ли често бутилирана вода? Защо? Какви са основните ви мотиви за това?

Не можете да намерите извор или чешма с питейна вода наблизо?
Знаете, че уж питейната вода в жилището ви минава през съмнителни тръби и изобщо нямате доверие на състава ѝ, пък и на пречиствателните системи не вярвате особено?

Причините се различни и варират спрямо населения район, условията, спрямо отделното домакинство, разбирания и познания.

Една от често срещаните причини обаче може да се обясни не с толкова фундаментални, като изброените по-горе, а с ... рекламата и съвременния маркетинг.

Бутилираната вода, която в днешно време се е превърнала в символ на желаещите да демонстрират здравословен начин на живот.

Така ли е обаче наистина?

Или по-скоро плащаме за една скъпа процедура за бутилиране, след което зариваме Планетата с още пластмаса.

Защото маркетингът и рекламите разкриват красивата страна на нещата, но зад завесите се виждат значителни последствия за околната среда, макар и опитите за рециклиране и намаляване вредите, които човечеството нанася с бита си.

Каква вода и как да я съхраняваме

След всички тези размишления, а може би и много преди това, вероятно се питате „каква вода да пия?“ и „как да съхранявам питейната вода?“.

Отговорът зависи от условията в населеното ви място, от личните разбирания и възможности за организация.

След като е ясно, че човечеството трябва да намали употребата на пластмаса в ежедневието си и да се обърне към материали за многократна употреба, логично следва заключението, че колкото по-малко бутилирана вода купуваме, толкова по-добре.

Тогава основните варианти се съкращават до:

 • Използване на чешмяната вода за питейна, стига да е доказано, че тази в населеното ви място е годна за това;
 • Пречистване на чешмяната вода чрез домашни пречиствателни системи, ако има съмнения за качеството ѝ;
 • Наливане на минерална вода от близки до населеното ви място извори;
 • Комбинация от горните.

По линия на здравето, реален риск вещества от пластмасата да попаднат във водата и да достигнат нежелани стойности съществува, ако водата е съхранявана продължително време на много висока температура на околната среда и/или на пряка слънчева светлина.

Дори и да съхранявате водата правилно вкъщи, след като я закупите от магазина, няма как да сте били сигурни каква е била съдбата ѝ преди това.

Затова, що се отнася до съхранението на водата, най-добрият вариант си остава стъклото.

За хората, които разполагат с автомобили и имат възможност да наливат вода от близки извори, тази опция не е трудна за изпълнение.

Инвестирането в големи стъклени дамаджани е еднократно.

Ако нямате възможност за стъкло, а използвате пластмасови туби, се уверете, че питейната вода не застоява прекалено дълго в тях, както и че не ги съхранявате на място с висока температура на въздуха и пряка слънчева светлина.

Обмислете преминаването към бутилки за многократна употреба в ежедневието си – когато пътувате, докато сте на работа или спортувате.

Тук важи същото „правило“ – най-удачен избор е стъклото, но тъй като е тежко/чупливо и не толкова практично по направление спорт, за щастие на пазара се предлагат алтернативи от пластмаса, която е BPA-free.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-отслабнем-Примерен-процес-на-отслабване
Как да отслабнем? | Примерен процес на отслабване.
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow