Конопен протеин – състав и прием

Конопен протеин – състав и прием

Конопен протеин, както и името подсказва, е продукт, направен чрез смилането на конопените семена. Конопеният протеин е подценяван източник на белтъчини, но всъщност семената крият редица здравословни ползи. Да разберем повече.

Какво е конопен протеин

Конопен протеин е растителен протеин, който се прави от конопени семена.

Той е източник на омега-3 мастни киселини, добър източник на фибри и има високо съдържание на аргинин и хистидин.

Конопеният протеин е една от възможностите за набавяне на допълнително количество белтъчини от растителни продукти и е удачен избор за вегани, вегетарианци или хора, които по една или друга причина искат да включат повече растителни храни в менюто си.

Как се прави конопен протеин на прах

Конопен протеин на прах се прави от конопени семена, като за целта те се смилат.

Тъй като зрелите семена имат високо съдържание на хлорофил, който не се унищожава при нискотемпертурна обработка на конопените храни, конопеният протеин има зелен цвят.

Хлорофилът има редица ползи за здравето:

  • той притежава силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб;
  • спомага за заздравяването на стените на храносмилателния тракт;
  • помага при кожни проблеми.

Конопено семе – протеин

Конопеното семе съдържа всички есенциални аминокиселини. Семената съдържат между 25 и 35% протеин, а някои от протеиновите продукти направени от конопено семе могат да съдържат до 70% протеин на 100 г – подобно на суроватъчния протеин изолат.

Протеинът в конопеното семе идва от лесно усвоимите едестин и албумин, които се усвояват лесно от организма.

Коноп – състав

Конопът е устойчиво растение, което рядко се нужда е от пръскане против насекоми, което го прави и екологично от гледна точка, че чрез отглеждането му не се замърсява околната среда.

Конопът има приложение в много направления от човешкия бит. Не само като храна, но и при производството на хартия, текстил, конструкции, продукти за грижа за тялото и др.

От хранителна гледна точка конопът заслужава внимание не само заради съдържанието му на протеин.

Мастни киселини

Половината от теглото на конопените семена идва от маслото, което съдържа 75% есенциални мастни киселини:

  • около 20% са заети от алфа-липоева киселина (ALA), известна като растителната форма на омега-3 мастните киселини;
  • около 3% е гама-линоленична киселина (GLA);
  • около 1% е съдържанието на стеаринова киселина (SDA).

Отношението между омега-6 и омега-3 мастните киселини в конопеното олио е 3:1, което е много добре, тъй като в съвременната модерна диета най-често съотношението е 10:1 в полза за омега-6, което се свързва със здравословни проблеми (сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания, възпаления и др.)

Витамин Е

Конопът има високо естествено съдържание на витамин Е, като обичейно нивата му на 100 г конопено масло са между 100 и 150 мг.

Това на практика означава, че 1-2 супени лъжици конопено масло на ден срещат нуждите от витамин Е при здрави възрастни.

Фибри

Между 25 и 50% от общото количество въглехидрати в конопените семена са съставени от фибри – както разтворими, така и неразтворими. Някои марки конопен протеин на прах дори съдържат до 14 г фибри в една доза.

Конопен протеин – доза

Ако сте решили да допълните общото количество протеин за деня под формата на протеин на прах, то конопеният протеин е един от начините.

Дозата може да варира от човек до човек, защото значение има и останалата храна в менюто, което е индивидуално.

Четете етикетите от производителя, за да видите какво количество протеин има в 1 доза (one serving) от закупения конопен протеин.

Био конопен протеин

Био конопен протеин е популярен продукт на пазара.

Той се получава от смилането на био конопени семена, отгледани съобразно принципите на биоземеделието,

При биохраните съдържанието на опасни добавени вещества е минимално или въобще липсва. Тъй като са обработени природосъобразно, тези храни обичайно съдържат повече ценни хранителни вещества.

Разбира се, това се отразява и върху по-високата цена на крайния продукт.

Конопен протеин - прием

Приемът на конопен протеин следва да бъде съобразен с индивидуалното меню. Може да се приема както всеки друг вид протеин – самостоятелно или в комбинация с други продукти, под формата на протеинов шейк.

Може да се приема след тренировка, на закуска или пък между храненията, за допълване на необходимото количество протеин за деня.

Заключение

Конопеният протеин е растителен протеин и е подходящ за прием от вегани, вегетарианци и хора, които искат да включат повече растителни източници на белтъчини в менюто си.

Като всеки растителен протеин на прах обаче, той има по-специфичен вкус, който не допада на всеки.

Конопеното семе има редица здравословни ползи, богато е и на фибри, което допринася и до високото съдържание на фибри в конопения протеин на прах.

Използвани източници

All About Hemp, John Berardi, PhD, CSCS 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1