Дневен план за навициСвали сега 

Веган протеин – какво е и какви са видовете?

Веган протеин – какво е и какви са видовете?

Веган протеин е предназначен за хора, които не консумират животински продукти. Веган протеин се извлича от растителни източници на протеин и има няколко разновидности, сред които оризов, конопен, грахов протеин.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е веган протеин

Веган протеин е продукт, насочен към хората, които не консумират животински продукти.

Той не съдържа яйца, мляко и месо.

Разбира се, веган протеин може да се приема и от вегетарианци и всеядни – ако са решили да допълнят дневните си нужди от белтъчини с растителна храна.

От какво се прави веган протеин на прах

Веган протеин на прах се прави от растителни източници на протеин.

В него не трябва да има примеси с животински продукти, като суроватка, казеин, телешки или яйчен протеин например.

Видове веган протеин

Най-популярните видове веган протеин са:

  • Соев протеин– богат на ценни албумини и някои важни аминокиселини като аргинин, глутамин и валин. Негативите му са високият риск да се извлича от генномодифицирана соя и високата концентрация на фитоестрогени, правещи го неподходящ за мъже и жени с хормонални проблеми;
  • Конопен протеин – наподобява соевия по аминокиселинен профил, но процентът съдържание на белтъчини е нисък за протеинов продукт – между 40 и 60%;
  • Оризов протеин – богат на метионин, цистеин, глутамин и тирозин, но с ниски количества на лизин. Отличава се с концентрация между 60 и 70%;
  • Грахов протеин – не е особено популярен, но е богат на аргинин, аспаргинова киселина, глицин, серин, хистидин и фенилаланин.
  • Бадемов протеин – има висока хранителна стойност и калоричност с 50 г протеин на 100 г.
  • Лупин протеин – близо 40% съдържание на протеин в 100 г.

Има и една отделна категория, която не спада нито към животинските, нито към растителните видове, но е богата на белтъчно съдържание и аминокиселинен профил. Това са водораслите, а най-популярни на пазара са:

  • спирулина;
  • хлорела;
  • водораслите от езерото Кламат.

Вегетариански протеин

Всички гореизброени веган протеини са подходящи и за вегетарианци, съответно бихме могли да ги наречем и вегетариански протеини.

Тъй като обаче има разновидности на вегетарианството, изборът може да се разшири още.

Лакто-вегетарианците не консумират месо, риба и яйца, но включват млечни продукти, затова могат да приемат и млечни протеини, като суроватъчен протеин и казеин.

Ово-вегетарианците не консумират месо, риба и мляко, но пък ядат яйца, затова могат да си купуват яйчен протеин.

Разлика между веган и вегетариански протеин на прах

Разликата между веган и вегетариански протеин на прах е, че веган протеинът е направен само и единствено от растителни източници, докато вегетарианците могат да консумират и млечни, и яйчни протеини (зависи от вида вегетарианство, което са избрали да спазват).

Заключение

Веган протеин на прах е растителен протеин, подходящ за хората, които не консумират животински продукти и поради това им е по-трудно да набавят необходимото количество белтъчини от храната.

Веган протеините имат по-особен вкус и разтворимост, спрямо протеините от животински източници, затова човек трябва да опита и да прецени дали му допадат.

Могат да се консумират както самостоятелно, така и в смути, заедно с други съставки, които биха подобрили вкуса и консистенцията.

Препоръчваме ви винаги да четете етикетите от производителя, за да проверите всички съставки на продукта и да прецените дали отговарят на хранителния режим, който спазвате.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow