Дневен план за навициСвали сега 

Витамин Д капки

Витамин Д капки

Витамин Д капки или течен витамин Д е един от вариантите за прием на слънчевия витамин под формата на хранителна добавка.

В следващите редове ще разгледаме какво представляват витамин Д капки, както и какво следва да съобразите преди закупуването на такъв продукт.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Витамин Д капки

Витамин Д е мастноразтворим витамин, срещащ се рядко в природата.

Той е може би най-дефицитният елемент в организма и същевременно един от най-важните за оптималното протичане на редица процеси в тялото.

Трудно е да се набави чрез храната, защото съдържащите го продукти не са много, а за някои хора е трудно да го синтезират под въздействието на слънчеви лъчи, защото или не прекарват достатъчно време навън, или са в такъв климатичен пояс.

Ето защо доста често се налага приема на витамин Д като хранителна добавка. Съществуват няколко варианта:

  • Витамин Д капки;
  • Витамин Д капсули;
  • Витамин Д дражета.

Днес ще разгледаме приема на витамин Д капки или още течен витамин Д.

Витамин Д капки – предимства

Предимствата на витамин Д капки се крият в това, че е удачен вариант за хората, които по една или друга причина не могат да приемат капсули или дражета (неприятно им е или ги преглъщат трудно).

Той е лесен за дозиране, тъй като оригиналните опаковки от производителите имат или вградена опция за дозировка на шишенцето или пък са с пипета, чрез която бързо и лесно можете да отделите необходимата за вас доза.

Витамин Д капки – дозировка

Специфичното на витамин Д капки е, че всяка капка съдържа определено количество единици от витамина.

За да приемете необходимата за вас дневна доза, трябва да проверите колко единици има в една капка от закупения от вас продукт.

Тази информация е налична на етикета от производителя.

Така например, ако на етикетът е обозначено, че 4 капки съдържат 400 IU витамин Д и ако дневната доза за вас е 2000 IU витамин Д, то трябва да приемете 5 пъти по 4 капки от продукта.

Витамин Д – форма

Съществуват няколко форми на витамин Д, като с медицинско значение са витамин Д-2 (растителни източници) и витамин Д-3 (животински източници).

Когато купувате витамин Д капки, ви препоръчваме да изберете формата Д-3 или холикалцеферол. Счита се, че Д-3 е по-добре усвоим и увеличава повече серумните нива на витамин Д в организма.

Витамин Д капки – дневна доза

Препоръчителните дози витамин Д са:

  • За възрастни мъже и жени - минимална ефективна доза от 2000-3000 IU дневно;
  • За спортуващи - 3000-5000 IU дневно;
  • За болни от остеопороза и рахит - 5000-10 000 IU;
  • За бебета и малки деца - 500-1000  IU дневно.

Минималната дневна доза трябва да започне от 1000 IU. Въз основа на това, може да увеличите дозировката спрямо индивидуалните си нужди

Заключение

Витамин Д капки е един от вариантите, чрез който можете допълнително да си набавите ценния витамин.

Дали ще изберете капки, дражета или капсули – това е въпрос на лични предпочитания.

Важно е да търсите витамин Д-3, както и да следите за препоръчителната дневна доза и да сравнявате кой продукт би бил най-изгоден на база колко единици витамин Д се съдържат в една капка, едно драже или една капсула, а след това – колко общо капки/дражета има в една опаковка.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Магнезий-при-изтръпване-на-ръцете
Магнезий при изтръпване на ръцете
Магнезий-за-крампи
Магнезий за крампи
Магнезий-при-подагра
Магнезий при подагра
Ползи-от-прием-на-селен
Ползи от прием на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow