Магнезий за крампи

Магнезий за крампи

Магнезият е сред най-дефицитните минерали в човешкото тяло, а липсата му се свързва с появата на мускулни крампи.

Прилага ли се като добавка магнезий за крампи и до колко успешно се справя със схващанията – това ще разберете от следващите редове.

Дефицит на магнезий

Тъй като често набавянето на магнезий чрез храната е недостатъчно, възникват липси на минерала в организма.

Магнезият е вторият най-разпространен електролит в човешкото тяло и недостигът на магнезий съвсем естествено може да доведе до мускулни крампи, освен редица други симптоми, като:

  • Повишено кръвно налягане;
  • Намаляване на глюкозния толеранс;
  • Нервно възбуждане;
  • Хронична умора;
  • Липса на концентрация;
  • Нарушен сън и др.

Магнезий за крампи

Най-често срещаната добавка в спортните среди е именно магнезият, тъй като той помага при предотвратяването на мускулни крампи или подобрява състоянието при наличие на такива.

Магнезий – кои са най-добре усвоимите форми

Органичните форми на минерала са много по-добре усвоими от неорганичните.

Една от причините е, че органичните форми се разтварят много по-добре във вода.

Екипът на BB-Team ви съветва да се насочите към някоя от органичните форми на магнезий, като най-масовите сред тях са спартат и цитрат.

Магнезий – препоръчителна доза

За поддържането на оптимални нива на минерала, в повечето случаи са достатъчни 200 до 400 мг допълнителен прием като добавка.

Времетраенето на приема на магнезий може да е дългосрочно, ако се спазват препоръчителните дневни дози.

Ако обаче се налага да борите дефицит на минерала и имате сериозни, болезнени и продължителни мускулни крампи и тремор, се консултирайте с лекар и приемайте доза по негова препоръка.

Заключение

Крампите или мускулните схващания са неприятно, неволево и болезнено състояние, което може да бъде както краткотрайно, така и продължително.

Смята се, че недостигът на магнезий може да доведе до крампи и следователно приемът на минерала като добавка може да помогне при схващания или да предотврати такива.

При сериозни казуси с мускулен тремор, се консултирайте с лекар.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1