Липса на магнезий

Липса на магнезий

Магнезият има значителна биологична роля и е незаменим минерал за съществуването ни, затова не е желателно да се стига до липса на магнезий или ако такава е потвърдена, да се предприемат съответните мерки.

В настоящата статия ще разгледаме защо се стига до липса или дефицит на магнезий, както и какви са основните симптоми.

Липса на магнезий – защо се стига до дефицит?

Липса на магнезий или дефицит на магнезий се получава най-вече следствие начинът на хранене на хората.

Типичната градска диета на модерния американец и европеец например не набавя минималните количества магнезий, необходими на организма.

Друг фактор, дори и да бъдат включвани храни, богати на магнезий, се явява чувствителността на магнезия към рафиниране и топлинна обработка.

Това понижава драстично нивата на минерала, съдържащи се в растителни храни.

Други причини за липса на магнезий в организма са конкретни болесни състояния, особено свързани с гастроинтестиналния тракт, като болест на Крон.

По-висока нужда от прием на магнезий, най-често под формата на хранителна добавка, имат и хора, страдащи от бъбречни проблеми и диабет, заради засилено изхвърляне на минерали чрез урината.

Липса на магнезий – симптоми при недостиг

Рядко се проявяват остри здравословни проблеми при магнезиев дефицит, но в дългосрочен план това би имало негативни последици.

Първи прояви на липса на магнезий са:

  • Спад в имунната система;
  • Загуба на апетит;
  • Промени в настроението;
  • Мускулни крампи;
  • Промени в сърдечния ритъм.

В дългосрочен план траен магнезиев дефицит може да доведе до сърдечни болести и ниски нива на калий и калций в кръвта.

Други симптоми при недостиг на магнезий:

  • Повишено кръвно налягане;
  • Намаляване на глюкозния толеранс;
  • Хронична умора, мигрени;
  • Нарушения в съня.

Заключение

Ако имате някой от гореописаните симптоми, се консултирайте с лекуващия ви лекар и при устаноявяване на недостиг на магнезий в организма, обсъдете както варианти за подобряване на хранителния режим, така и допълнителен прием под формата на хранителна добавка.

Липсата на магнезий е състояние, което причинява редица проблеми и дискомфорт в ежедневните дейности.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1