Калориите са само върхът на айсберга

Калориите са само върхът на айсберга

Може би сте чували, че да се лекуват симптомите, а не причината за симптомите, е лоша стратегия, защото макар симптомите често да водят до причината, това невинаги е така.

Може би също сте чували, че проблемът с наднорменото тегло е проблем на енергиен/калориен (дис)баланс - била е приета повече енергия, отколкото е била изразходена и излишъкът е бил съхранен.

Трябва да си призная, че допреди известно време гледах на този проблем, и особено на неговото решение, твърде повърхностно. Вече осъзнавам това много по-ясно.

Щом човек яде повече, отколкото трябва, просто му кажи да яде по-малко, нали така? Може дори да го накараш да си измерва храната и да си следи приетите калории, за да може интуицията му да не го подвежда. Толкова е просто, нали?

Така ми се струваше и на мен.

Опитът обаче ме научи, че съвсем не е толкова просто, колкото изглежда, защото това е като да опитваш да лекуваш симптомите, а не причината за тяхната поява.

Стотици (хиляди) хора ежедневно се провалят в начинанието “отслабване” именно поради това. Спират се на някоя “магическа” диета в интернет, следват я религиозно в рамките на няколко месеца, това почти винаги дава резултат, симптомите изчезват, но малко след като спрат лекарството, симптомите отново се появяват.

Да лекуваш симптомите, а не причината, е лоша стратегия. А причината… тя никога не е една. Причини много и най-различни.

Да, понякога, при някои хора, основната причина е лошото хранене и лошият избор на храна, който правят. Понякога, просто да научиш човек да се храни по-добре и да прави по-добър избор при структурирането на менюто си е достатъчно и това решава проблема.

Когато обаче се сблъскаш със ситуацията, при която човек се храни с изцяло натурални и питателни храни, прави само добри избори и въпреки това се бори с наднормено тегло и хронично преяждане, тогава разбираш, че може би начинът на хранене не е причината, а симптом.

Може би причината е застоял начин на живот и ниска физическа активност? Възможно е. Дали обаче това е причината или отново - просто симптом?

Признавам, че докато отговарях само за себе си, за моето здраве и моите резултати, всичко изглеждаше изключително просто. Но това е малко като да гледаш филма “Рамбо” и да си мислиш, че на война е лесно.

Пряката работа с хора по линия на услугите ни обаче ми показа, че има много повече отвърд калорийния баланс.

Не ме разбирайте погрешно. Нека мнението ми не звучи като отричащо калорийния баланс. Твърдо вярвам в него.

Казвам просто, че под повърхността има много повече. Че използването на калорийния баланс и смятането на калории като единствено решение невинаги е подходящо, защото в много случаи само замаскира проблема, но не го решава. А много хора го използват именно по този начин.

Затова и при работата ни с хора, нашият екип рядко разчита на смятането на калории като стратегия за справяне с наднорменото тегло и влизането във форма. Безспорно това би дало страхотни и много по-бързи резултати при много хора, но при много други това ще се явява само краткосрочно решение.

Смятането на калории не може да отговори на много въпроси, с които човек се сблъсва, когато помага на другите.

Защо човек избира шоколадов бонбон пред ябълка? Асансьора пред стълбите? Защо чувства постоянно глад, въпреки че е ял до пръсване? Защо се чувства така привързан към храната, че само мисълта за нейното ограничаване го кара да трепери, въпреки че под кожата си има съхранени стотици хиляди калории, които дори и при пълна липса на храна, могат да го поддържат жив с месеци.

Има толкова много въпроси, на които трябва да се потърси отговор, а отговори… колкото искаш: незнание, мироглед, мнение, финансово състояние, обкръжение от хора, високи нива на стрес, липса на достатъчно сън и дори емоции като несигурност, гняв, самота, тъга, омраза… любов.

Смятането на калории може да послужи като мярка за контрол, като ориентир, но не е отговор на гореизброените въпроси. Тези отговори се търсят по различен начин, но преди да търсиш отговори, трябва да знаеш какви въпроси да си задаваш.

И ако все още се питате с каква цел споделям всичко това… приемете го като съвет и споделен опит към мои колеги, и към хора, които търсят чужда помощ в областта на wellness услугите.

Поднасям една по-различна перспектива с надеждата, че помощта, която се дава и която се приема, ще бъде на по-високо ниво и ще решава източника на проблемите, а не просто ще замаскира симптомите.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Тихомир Велев
Тихомир Велев

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1