Как да различаваме експертите от "експертите"?

Как да различаваме експертите от "експертите"?
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Онзи ден се хванах да разчистя каналите, към които съм абониран в YouTube и едно нещо ми направи силно впечатление. Направи ми впечатление как абонаментите си, които запазих, бяха коренно различни от тези, които премахнах.

Тези, които премахнах, бяха едни от първите на тема бодибилдинг, хранене и тренировки, които ме въведоха в тази сфера, в този свят. 

Години по-късно смея да кажа, че много (но не всички) от тези, на които съм се възхищавал и от които съм се учил едно време, определено не са били особено правилен избор. И макар да съм благодарен за приноса, който малко или много имаха в моето професионално развитие, реших да оставя зад себе си.

В тази връзка се замислих, че в днешно време, като човек натрупал известен опит, наблюдавам същото у много хора, които тепърва прохождат в сферата на фитнеса. И както сега аз виждам, че те се подвеждат, така вероятно някой друг преди време е гледал мен и си е казвал същото.

На мен обаче никой човек не ми каза, че правя грешка. Опитът и времето го направиха по един съвсем неусетен начин и несъзнателно промених мирогледа си, промених кръга от хора, които следвам и от които се уча, промених… себе си.

И често казано смятам, че ако тепърва прохождаш в тази сфера и в зависимост дали го правиш сам или имаш кой да те въведе (съответно и кой е този човек), за повечето хора е почти неизбежно да попаднат в капана на някой “експерт”. Така наречените фитнес гурута.

Защо е почти неизбежно ще опитам да обясня по-долу, но същевременно пиша всичко това с цел да опитам да помогна с някои практични съвети, които да минимизират риска това да се случи и при читателите на тази публикация.

"По дрехите посрещат, по ума изпращат"

Един общ признак, който имаха каналите и хората зад тях, за които се бях абонирал беше, че всички имат страхотни тела. Големи мускули и изключително нисък процент телесни мазнини. В степен, в която аз и много други хора могат само да мечтаят. 

Мисля, че това е първото, което най-силно привлича начинаещите и незнаещите.

След като прегледах някои от видеата на тези канали и хора забелязах, че за разлика от преди, сега не съм съгласен с повечето, което споделят като информация. Казано в прав текст - смятам, че говорят пълни глупости.

И не мога да не се сетя за мъдростта “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Това за съжаление е често срещано в много аспекти и сфери на живота, но също така и в сферата на фитнеса.

В бодибилдинг и фитнес средите, “дрехите” се явяват мускулите и телата на хората. Колкото по-големи мускули има някой, колкото по-атлетична визия, a.k.a колкото по-лъскави “дрехи” има, толкова по-знаещ и можещ трябва да бъде, нали така?

За съжаление не и пример са десетките професионални бодибилдъри, най-вече тези от по-старата школа, на гърба на които се крепи и познатата ни бро наука (bro science).

И докато бро науката беше типична и стартира в едно друго, по-старо време, то модерното ни общество и социалните мрежи направиха нещата още по-объркващи и подвеждащи.

Вече всеки, буквално, който по един или друг начин е успял да изкара плочки или да си надуе бицепсите, може да си направи акаунт в няколко социални мрежи и да се нарече експерт.

Не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че да имаш големи мускули и това да изглеждаш добре са признак за незнание. Това, разбира се, невинаги е така. Казвам само, че това определено не трябва да е първият признак, по който човек избира кой да следва, на кого да вярва и от кого да се учи.

Факт, много хора са постигнали съответната визия с много труд и упоритост, но много от тях просто са спечелили от “генетичната лотария” или пък ползват сериозни количества “помощни вещества”.

Много, наистина много световнопризнати учени и треньори имат посредствена визия и резултати, но за сметка на това успяват да постигнат удивителни резултати с хората, с които работят.

Затова и смятам, че

Да съдиш за експертизата на някой и способността му да ти помогне по неговата външност е може би най-голямата грешка, която някой може да направи.

Според мен първият признак на чиято база да се направи избор, е умът, а не “дрехите”.

Как да избегнем гуру капаните?

Вероятно някои от вас се питат: “Добре де, Тишо, но как да разберем кой знае какво прави и какво говори и кой само си чеша езика? Как да различаваме експертите от “експертите”?

Чудесен въпрос, драги ми читателю! ?

Смятам, че наистина може да бъде много объркващо. 

На първо място човек трябва да има база за сравнение. Няма как да знаеш дали някой говори достоверни неща или пълни глупости, ако нямаш с какво да сравниш думите му.

И в тази връзка, надграждането на собствените знания и постоянно търсене на нова информация е от критично значение.

И тук идва този неизбежен за много хора момент, в който ще попаднат в капана на някой сладкодумен празнодумец. Защото първоначално, когато не разполагаш със знания, дори и да имаш желанието да се научиш, няма как да знаеш кое е вярно и кое не. Освен ако някой не те въведе в тази среда и разбира се приемем, че този някой не е от “експертите”, то е много вероятно първоначално, без да искаш, да стъпиш накриво, може би дори няколко пъти.

Но, това е пътят на хората търсещи знания. За себе си мога да кажа, че минах сам по този път, тъй като нямаше кой да ме въведе. Да, екипът на BB-Team ми помогна много, но на по-късен етап, когато вече имах изградени основи. Работата ми в BB-Team помогна да стигна текущия момент, в който мога ясно да осъзная как първите ми стъпки не са били особено правилни.

Та, ако и вие стартирате сами от самото начало, според мен е неизбежно по пътя си да не попаднете в един или дори повече “гуру капани”. И според мен това не бива да ви притеснява.

Обаче, наистина много важно според мен е, независимо дали и в кои капани попадате, никога да не спирате да търсите начин да обогатявате знанията си.

Никога не приемайте, че прочитайки или чувайки нещо, това е единственото, което трябва да знаете и няма нищо друго, което да научите.

Винаги гледайте на нещата критично и търсете още по темата. Експериментирайте. 

По този начин, във времето, както при мен, лека полека ще започнете да отсявате зърното от плявата.

Този съвет обаче е валиден за хората, които имат желанието да обогатят знанията си. Това са така наречените фитнес ентусиасти.

Много хора обаче нямат желанието да придобиват особено много знания. И това донякъде е разбираемо. Техните приоритети и цели в живота не са да стават фитнес експерти. Най-често те просто търсят професионална помощ.

Както на мен ако ми се развали колата, няма да седна да науча всичко за автомобилите, а ще потърся професионална помощ и ще отида в автосервиз. (за протокола: нямам кола, но примерът е валиден. ?)

Тук обаче изниква въпросът: как да разбера в кой сервиз да отида и на кой майстор да се доверя?

Подобен въпрос изниква и в сферата на фитнеса. На кой треньор, на коя компания човек може да се довери?

Проблемът е, че много често доверието на хората печелят тези, които обясняват най-простичко и най-уверено. Според тях най-често решението е само едно и всичко останало не работи.

Подобно бинарно представяне на информацията като нещо черно или бяло, като нещо неработещо или нещо работещо, без средно положение, е най-лесно за разбиране от хората без знания, които търсят решение.

Например, ако двама експерта обсъждат дали въглехидратите са полезни или не, то единият може да отговори нещо от сорта:

Въглехидратите могат да са от полза, но при определени хора и при определени ситуации могат да навредят. Ако човек има висока инсулинова резистентност, консумирането на много въглехидрати може да не е разумно, но ако човек няма такъв здравословен проблем и спортува редовно, вероятно няма да има проблем да консумира повечко въглехидрати. От друга страна, при някои хора консумирането на по-малко въглехидрати им помага да постигнат малко по-добри резултати по отношение на редуцирането на телесните мазнини, докато при други това не е така...

За разлика от този отговор, другият човек казва просто:

Въглехидратите са лоши и вредни, защото стимулират хормона инсулин, а той води до складиране на мазнини. (Точка!)

Както виждате, първият отговор е пълен с условности и несигурности, докато вторият е простичък, уверен и дава директно решение, което не е зависимо от нищо.

И лошото е, че много хора биха повярвали на втория отговор, именно заради неговата простота и сигурност. Особено ако изричащият това твърдение има "лъскави дрехи".

За съжаление обаче, в сферата на фитнеса и всичките му производни, нещата не са толкова прости. Истинските експерти знаят, че имат да учат още много и нищо не е черно или бяло. Всичко е зависимо от нещо наречено контекст.

И на мен ми се иска да имаше една единствена диета, тренировъчна програма или хранителна добавка, която да дава оптимални резултати при абсолютно всички хора, без значение от нищо, но за съжаление не е така.

Как да подбирате хората, от които да се учите?

Като за финал, нека в няколко кратки изречения ви споделя моя съвет за това как да подбирате хората, които следвате и от които се учите.

Ако даден човек:

  • говори твърде уверено, сякаш знае абсолютно всичко,

  • говори генерализирано и слага всичко и всички под един общ знаменател,

  • не разглежда нещата в контекст,

  • използва думички като винаги, никога, най-добър, най-лош

  • твърди, че има една “истина” и той я знае,

  • но не може да я подкрепи с научна или друга достоверна информация

  • и особено ако тази “истина” се крие в продукт, който той продава, 

то е много вероятно този човек да попада в категорията на “експертите". Тези в кавички. 

От друга страна, истинските експерти най-често са далеч по-скромни и внимателни в твърденията си.

Истинският експерт винаги гледа и тълкува нещата в контекст, понеже знае, че няма едно единствено решение, което да работи за всички хора и във всякакви ситуации.

И не на последно място по важност, истинският експерт не се страхува да изрече думичките не знам. Той постоянно търси начин да обогатява знанията си и е готов безпристрастно да променя вижданията и вярванията си.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Сега-ли-е-подходящият-момент-да-се-погрижиш-за-себе-си
Сега ли е подходящият момент да се погрижиш за себе си?
Поставяне-на-цели-срещу-изграждане-на-системи
Поставяне на цели срещу изграждане на системи
Плащай-първо-на-себе-си
Плащай първо на себе си
За-да-бъде-мама-във-форма
За да бъде мама във форма
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow