Дневен план за навициСвали сега 

Високочестотни тренировки на цялото тяло за напреднали

Високочестотни тренировки на цялото тяло за напреднали

През последните години високочестотното трениране на цялото тяло се доказа като популярен и ефективен начин за покачване на мускулна маса. Ако търсете нова програма използваща споменатия подход, тази статия е за вас!

Искаш ли да тренираш по правилния за теб начин без повече лутане?

Методът на BB-Team е модерният начин да тренираш за резултати с правилните насоки спрямо твоите възможности, предпочитания и ежедневие.

Но преди да преминем към самата програма, нека да обсъдим ползите от тренирането на цялото тяло при всяко едно посещение на фитнес залата.

Ползи от високочестотно трениране за цяло тяло

Увеличен тренировъчен обем (брой упражнения Х брой серии Х брой повторения) на седмица

Основен "двигател" на мускулната хипетрофия е тренировъчния обем. Колкото по-голям е той (в разумни граници, разбира се), толкова по-бърз е мускулния растеж.

Следователно вместо да се пробваме да набутаме максимално голямо количество "работа" в един ден, може да разпределим дори повече в няколко отделни тренировки.

Повече "качествени" работни серии

Ако досега сте тренирали по типичен тренировъчен сплит, при който правите 2-5 поредни упражнения за мускулна група, със сигурност сте забелязали как започвате всяко следващо упражнение по-изморени и от там техниката на изпълнение, използваната тежест и броя на повторенията страда.

Вместо да губите време изпълнявайки такива "неефективни" серии, може подобрите качеството им като ги разпределите в няколко отделни тренировки.

Намалена мускулна треска

Нека да започнем от там, че мускулната треска не е показател за ефективността на една тренировка. Повече мускулна треска не е равно на по-добри резултати. Някои трениращи може и да харесват усещането за болка в мускулите, но повечето хора (особено тези, които спортуват и извън фитнес залата) този дискомфорт може само да им попречи.

За да не се налага да разчитате на максимата "No pain, no gain", просто разпределете упражненията за всяка мускулна група в няколко различни дни.

Подобрен обем на движение в ставите

Тази полза е неразделно свързана с горната - мускулната треска. На всички ни е ясно, че за да поддържаме мобилността си трябва да се движим често и по разнообразен начин. Истината е, че при усешане за болка, подсъзнателно ограничаваме движението си, а от там обема на движение в ставите ни страда.

За да останем подвижни без да правим допълнителни "стречинг" тренировки, може просто да тренираме отделните стави по няколко пъти на седмица вместо една интензивна и продължителна тренировка.

За кого е подходяща програмата?

Програмата е подходяща за средно-напреднали трениращи, които имат добра техника на базови движения, и нямат проблеми/оплаквания в опорно-двигателения апарат (мускули, стави, сужожилия, връзки и кости).

Високочестотна програма за цяло тяло

  • Продължителност - 8 седмици
  • Тренировъчна честота - 4 тренировки/седмица
  • Продължителност на една тренировка - 90 минути

Свали PDF формат на програмата

Ден 1

Ден 2

Ден 3

Ден 4

 

 

Тихомир Трифонов е главният треньор в екипа на BB-Team. Опитът му се простира на два континента и е преминал през обучителните програми на асоциации като NSCA, NASM и CrossFit. Вярва, че тренировките следва да са целенасочени и провокативни, да ни правят по-добри, по-силни и по-добре изглеждащи. Ежедневно успява да намира методите това да става реалност за нашите клиенти.
Още съдържание по темата
Тренировки-по-време-на-бременност-първи-триместър
Тренировки по време на бременност - първи триместър
Тренировки-по-време-на-бременност-втори-триместър
Тренировки по време на бременност - втори триместър
Тренировки-по-време-на-бременност-трети-триместър
Тренировки по време на бременност - трети триместър
Как-да-тренирам-след-като-родя
Как да тренирам след като родя?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow