Какво се крие зад думата "Аеробика"?

Малка част от историята на популярното спортно занимание

За първи път терминът "аеробика" е употребен в средата на 20-ти век от д-р Кенет Купър в едноименната му книга, публикувана през 1968 г. В нея той разглежда система от упражнения за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Д-р Купър разработва фитнес тест, базиран на способността на човек да избяга миля и половина за 12 минути - метод, използван във военното обучение. Книгата на д-р Купър спомага за популяризирането на бягането за здраве.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво се крие зад думата

Година по-късно Джаки Соренсон, танцьорка и фитнес инструктор, разработва "аеробен танц", съчетавайки танцувални комбинации на фона на музика с цел подобряване на сърдечно-съдовата и дихателната системи (cardiovascular fitness) като цяло.

Нейната система е насочена предимно към неспортуващата до момента жена.

Джуди Шепърд създава "Джазърсайс"- аеробика, базирана върху джаз и през 1969 г. започва да води часове.

През 1972 г. e създадена IDEA (International Dance Exercise Association) - Асоциацията на професионалните инструктори по аеробика.

През 1983 г. Хауърд и Карен Шлордц организират SFI (Sports Fitness International), за да обявят появата на нов спорт- спортна аеробика. Година по-късно SFI провежда първия национален аеробен шампионат.

През 1989 г. Хауърд участва в създаването на ICAF (International Competitive Aerobics Federation), Международна федерация по спортна аеробика, която през 1990 година организира и първия международен шампионат по спортна аеробика. В него взимат участие състезатели от 15 страни.

През следващите две десетилетия аеробиката става невероятно популярна в цял свят и от занимание за умиращи от скука, обездвижени домакини се превръща в мултимилионен бизнес: всеки реномиран фитнес започва да предлагат часове по аеробика.

Фитнес-гурута като Ричард Сайманс и Джейн Фонда пускат на пазара видеокасети с аеробни комплекси, а филми като "Флашданс" и "Божествени тела" придават един по-бляскав ореол на аеробиката.  

Какво е това "Аеробика"?  

Аеробен означава с кислород. По време на аеробна тренировка сърдечно-съдовата система (която се състои от сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове) реагира на физическото натоварване, като увеличава количеството кислород, пренасяно до "спортуващите" мускули.

При редовно занимание с аеробика сърцето става по-силно, в резултат на което с един удар започва да изпомпва повече кръв до активните мускули, следователно се увеличава и количеството кислород, достигащо до тях.

В резултат на това човек става по-издръжлив на високоинтензивни натоварвания за по-дълъг период от време, а съответно времето за възстановяване на организма след натоварване значително се скъсява.

Допълнителни ползи от практикуването на аеробика:

  • Зарежда с енергия;
  • Подобрява настроението и предпазва от изпадане в депресивни състояния;
  • Подобрява качеството на съня;
  • Увеличава добрия (HDL) холестерол, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
  • Спомага за изчистване на телесните мазнини;
  • Намалява риска от ракови заболявания.

И в заключение

Американският колеж по спортна медицина (American College of Sports Medicine) препоръчва аеробни занимания от 3 до 5 пъти седмично, с продължителност от 20 до 60 минути и интензивност от 60 до 90% от максималния сърдечен ритъм (макс. сърдечен ритъм = 220 - години).

Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow