Дневен план за навициСвали сега 

Стрес, релаксация и мотивация

Един безкраен кръговрат, който не бива да нарушаваме

Всекидневно се сблъскваме със стреса и търсим най-различни начини да се справим с него. Повечето релаксиращи средства обаче само подтискат симптомите и не елиминират натрупания стрес. Има ли алтернатива? 

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стрес, релаксация и мотивацияСирурно сте забелязали, че понякога, дори и след най-изнервящия ден, 1 час (потене) в залата е достатъчен, за да забравите всички проблеми.

Спортуването отпуска и едновременно стимулира волята, заменя психическата умора и затормозеност с приятна физическа умора, повишава настроението. Това наричаме психологически ефект на тренировките.

Да се спортува е здравословно - всички знаят това

Положителното развитие на мускулите, сърцето, вътрешните органи и всички системи на тялото, като резултат от редовни и непрекомерни натоварвания, е отдавна обяснено.

Доказана е дори нуждата на организма от движение и че липсата му задължително води до негативни изменения.

Въпреки това обаче, голям процент от хората никога не се упражняват. Просто потенето в залата или тичането навън не изглеждат приятно занимание за тях.

Но дори при това положение те могат да открият удоволствие в тренировките и да усетят положителен психологически ефект след натоварване.

И това не се дължи само на увличането на вниманието в конкретния спорт. Изследвания, проведени в последните няколко години, показват голям положителен ефект на редовните тренировки върху хроничното безпокойство и депресията.

Доказано е, че всяка една отделна тренировка има своя непосредствен ефект върху настроението.

Той се осъществява по няколко механизма:

Биохимичен механизъм

Ендорфините са химически съединения, за които сравнително често се говори. Те се отделят при секс и при продължително натоварване - аеробна тренировка.

Предполага се, че чувството за лека еуфория след достатъчно продължително тичане или каране на колело (т.нар. "Runners high" ефект) се дължи основно на ендорфините. Но все още не е изяснена тяхната роля за по-продължителен период.

По-ясно е положението със серотонина и норепинефрина, които се отделят при интензивно натоварване.

Основното действие на повечето антидепресанти е именно повишаването на тези невротрансмитери.

Те имат по-силен и продължителен ефект върху настроението и механизмите им на действие са изяснени отдавна.

Физиологичен механизъм

Много от усещанията за стрес, безпокойство и депресия са асоциирани с някакво физическо усещане.

Например, ние често възприемаме схванатия ни врат като знак за стрес. Когато усещаме безпокойство, пулсът и дишането ни се учестяват.

И тъй като упражненията понижават кръвното налягане, забавят пулса и тонизират мускулите, ние можем да премахнем тези симптоми и оттам да намалим и съпътстващите оплаквания.

Този е най-оспорваният механизъм. Вие обаче можете да проверите ефекта му сами.

Психологически механизъм

Идеята за повишаването на самочувствието и самооценката с напредването на тренировките не е нова.

Най-явният пример е, че във всяка зала има поне един "добре напомпан" тип, който прекарва по-голямата част от времето си пред огледалото, "издул перки" и гледащ одобрително.

Външният вид е може би една от най-големите мании. В нашето общество идеалната фигура е възхвалявана и превърната в много комерсиален продукт.

Имиджът ни и самооценката пряко зависят от това как изглеждаме. А спортът и в частност фитнесът стягат мускулите, намаляват мазнините и с това подобряват визията.

Освен това съм забелязал, че тези, които остават по-дълго в залата и превръщат това в свой начин на живот имат винаги конкретна цел.

Да намалят мазнините, да стегнат талията или дори да оформят връхчето на бицепса.

Именно целите са тези, които придават смисъл на труда в залата и ни карат да се вращаме и да ги преследваме. А постигането им ни носи удовлетвореност.

Е не всеки може да стане шампион по бодибилдинг, но и малко го желаят. По-важното е всеки ден да минаваш едно стъпало нагоре, да изглеждаш и да се чувстваш по-добре.

И със специализираните тренировъчни добавки, планирано хранене и ръководството на треньор - това е по силите на всеки.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow