Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес, училище, социална среда

Фази на развитие и интеграция на трениращия

Един от най-важните етапи в изграждането на фитнес характера минава през излизанията в квартала, диалозите в междучасията, заведенията. Мнозина създават своите навици и потребности именно по времето на пубертета. Нека разберем, дали това не е опасно, от какво да се и от какво да не се „впечатляваме".

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес, училище, социална средаПозицията на фитнес ентусиаста в училище

Темата "фитнес и училище" вероятно е безгранична и множеството материали, които присъстват в изданието, ни провокират да помислим над много аспекти в развитието на учениците - как да организират времето си, по какъв начин да се хранят, да бъдат разумни в тренировките си. Ще кажете, че ако бях добавил и „как да пият правилните витамини и хранителни добавки", щеше да бъде напълно обобщаващо изречението.

Не съвсем. Това е само едната страна на медала, с който бива награден всеки фитнес ентусиаст, спуснал се по дългия път на предизвикателствата в спортния център. Другата страна според мен е онова, което ни провокира да започнем да спортуваме и онова, което чуваме наоколо след това. 

Фаза 1 - фитнес и социална среда

Множеството фактори, които присъстват в заобикалящата ни социална среда, са в състояние да ни мотивират все повече в тренировките, но и да ни създадат доживотни комплекси. Ако разгледаме топ 3 на причините защо се тръгва на фитнес още в гимназията, класацията би изглеждала така: 

1. Искам (повече) да ме харесват момичетата / момчетата
2. Подиграват ми се, че съм слаб(а)
3. Подиграват ми се, че съм дебел(а)

Източник: бързопроведеният ми анализ на дискусиите и имейл комуникацията през последните години я построи така и мисля, че не е далече от истината.

Все фактори на средата около нас, над които искаме да въздействаме - да сме по-привлекателни, да пречупим потока от бъзици по наш адрес. Всичко това може би звучи като мотивация, но аз виждам и остатъчен ефект, който прераства в негативна черта на характера: „те ми се подиграваха, но сега съм силен, ще си го върна". Притъпяването на това чувство прави ентусиаста истински шампион.

Но да се върнем на фитнеса и да приемем, че сме преминали началната фаза - тренираме редовно и това проличава по начина, по който мислим и изглеждаме. Ако не зазубряме някоя тренировъчна програма или хранителен режим, следва да четем редовно информация за нови стратегии в храненето, в упражненията. Познанията ни по химия и биология се повишават, обиграни сме в множество ситуации - свалихме тегло / качихме мускулна маса, оформихме тялото си като цяло. Сещате ли се какво става с нас в социалната среда? 

Фаза 2 - раждането на нов фитнес капацитет

Ставаме фактор в компанията, в училище. Приемат ни като „он(а)зи, който разбира от фитнес". Това да не ви възгордява де, не сте се скапвали от тренировки само за едното признание от съучениците. Все пак тонизираната мускулатура и подобрената физическа форма ще си останат при Вас, така че се радвайте на тях. 

Моля да не ме разбирате погрешно - изграждането на присъствие в социалната среда чрез фитнеса е следствие или по-скоро екстра на усилените и редовни програми и хранителни режими, които стриктно спазвате като пиене на антибиотик по време на грип. В момента, в който екстрата стане цел, ще се отпуснете, няма да има този хъс, с който да спортувате, защото сте вече перфектни в очите на тези около вас, а те едва ли ще направят разликата, ако станете още по-перфектни.

Фаза 3 - грух, грух 

По всяка вероятност фаза 2 и 3 ще се случат по едно и също време. Те описват двете групи хора и тяхното отношение към това, което правите. Ако приемем, че втората фаза представя онези, които се радват на постиженията ви и дори се стараят да тръгнат по същия път, то тези от третата са достойни привърженици на „анти-фитнес, анти-спорт, алкохол рулз" движението. В техните очи ще сте ярък представител на семейството на маймуните или пък някой едър рогат добитък. Ако пък съвсем случайно не ви принизят до тях, то поне със сигурност ще ви питат какво пиете, какво си биете, имате ли проблеми с половия живот.

Да правим анализ на профила на един такъв човек едва ли би си струвало. По-скоро трябва да намерим как това да не ни влияе отрицателно, а да калява характера ни.

Фаза 4 - раждането на шампиона

Тази фаза зависи изцяло от Вас. „Влизането" в нея не е особено лесно, но при успех бъдете сигурни, че ще сте имунизирани от подмятанията във фаза 3.

Замислете се колко подвиквания чува един лекоатлет по време на състезание или футболистът преди изпълнението на решаващата дузпа на финала? Мислите ли, че ако обръщаха внимание на всеки възглас, щяха да са това ниво? Едва ли - израставнето на характера над тези неща създава абсолютната защита от паразитни набези около Вашата особа.

Това ще ви отпусне, ще ви накара да спрете да се притеснявате да си носите храна в училище или просто да се храните „по-различно" от по-голямата част съученици. Не се приемайте и като „различни" или че се отцепвате от колектива, когато всички ядат пица на вечерен купон, а вие сте се въздържали. Въздържанието ви ще прерасне в пример за тях - пример, който да следват и заради който да ви уважават. А точно тогава се ражда шампионът - когато не само изкачи собствения си връх, но и посочи пътя на тези с него, които да го последват.

А що се отнася до грух-грух и приятелите на маймуните - те останаха някъде там, някъде долу.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow