Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Белчо Христов (Питона)

Как се храни, тренира и разсъждава за фитнеса един от най-активните ни потребители

На новите ни читатели ще кажа, той (Белчо) е треньор с голям опит и собствен стил, доказал себе си и като натурален атлет. По-старите посетители на форума ни вече го познават като човек, който държи на научната прецизност и изчерпателност в отговорите си. Научете повече за неговите възгледи за фитнеса, храненето и добавките.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интервю с Белчо Христов (Питона)

Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Здравейте, казвам се Белчо Христов (Питона за потребителите на фитнес форумите). На 27 години ще стана живот и здраве и съм от град Варна.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнес се занимавам от 1996 година. Започнах на шега, в един адски горещ летен ден. Брат ми и много близък мой приятел ме запалиха. Тогава четях старите български ФЛЕКС списания. Хареса ми ефектът след тренировка, пълнотата след физическо занимание. И така, 12 години по-късно, се стига до момент, в който фитнесът е мой начин на живот и моя професия. Имам студио за персонални тренировки и консултации по фитнес и здравословно хранене. Така че, мога смело да кажа, фитнесът ми отнема 20 часа от 24 часовия ден. 

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Моите принципи в храненето са общовалидни. Не съм открил топлата вода, само я използвам. Привърженик съм на доказано научните методи на хранене, тези  които дават резултати. Храня се според кръвна група и бих казал, че съм станал маниак, храната си я готвя сам. На моите фитнес клиенти давам най-новото в сферата на храненето - ротационни принципи във въглехидратното зареждане, разреждане, общи полезни хранителни навици им създавам и горе долу е това. Всичко експериментирам, когато имам време и възможниост. Но не препоръчвам да се вманиачавате (за читателите имам предвид). Лишенията са твърде много, а добрите думи за постигната форма не са достатъчни.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Използвам тренировъчните принципи на Джо Уидър, чиято линия хранителни добавки представлявам тук за Варна. Рекламно лице съм на Weider за България и техен консултант. Така че препоръчвам всички доказали се ефективостта си принципи - тези на пирамидалния подход, форсирани повторения, принципите на предварителната умора за изоставащи мускулни групи и много, много други дори и варииации, измислени от мен.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Като промоутър на хранителни добавки аз лично не мога да си представя живота си без тях. Не съм престрастен, но просто летвата в моята професия се вдига много и трябва да съм в топ форма почти 10 месеца през годината. Приемам всичко от най-дребното - витамини, минерали, глутамин, аминокиселини, суроватъчне протеин, до най-професионалното - трибестан, висши форми на креатин, протеини за преди сън, преди тренировка, след тренировка, протеинови вафли, напитки и т.н. Много са. Поне 12-15 вида добавки ще ми се насъберат от тук нататък да взимам всеки ден.

За кондиционни културисти не препоръчвам и не насилвам за тяхната употреба. За медицински цели с цел загуба на излишни килограми, понижаване на вече високо кръвно, диабет и т.н. налагам професионалното си мнение категорично!

За тепърва стъпващи в залата - ами аз лично карах 5 години без добавки. Тези, коитo ценят спорта и хранителните добавки - има пребогат избор. С други думи - да, добавките играят роля! Зависи коя роля искаме ние да играем - второстепенна или главната. За gлавната роля цената обаче не е малка. Но целта оправдава и средствата все пак.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

„Прекаленият светец и Богу не е драг" - имам пороци, да! По празници и поводи си позволявам да отпусна психиката си. Случвало се е да запалзвам и пура. Но всичко това е в моменти, в които мога да си го позволя - в смисъл, излизане, събиране, хубав повод. Като порок отчитам и малкото сън напоследък. Не смятам, че 4 часа са ми достатъчни за ежедневието.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Такава у нас няма! Индустрия тепърва ще се развива! Нали и аз това целя. Без нея ще остана без работа. За здравословно хранене много се говори, но то е като политиката - много приказки, малко дела. Но съм оптимист, че нещата ще се развиват тепърва. Всичко, което се прави в момента, е на едно солидно аматьорско ниво. Например - никнат фитнес зали като гъби, но 1-2 за една Варна да речем, отговарят на елементарните условия - цени, условия професионализъм! Много станаха и „разбирачите" в този спорт. Това убива напредъка. Но след влизането ни в ЕС мисля, че нещата ще се подредят. Колкото до конкретно развитие - то зависи от търсещия, клиентът. На него конкретен фитнес продукт трябва да бъде поднесен много правилно. Една диета да е, тя трябва да е поднесена с професионализъм.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Моето хоби бе фитнеса, а сега е професия! А професията ми - биологията, искам да превърна в хоби. Въртележка да има.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Живот и здраве да има, ще отговарям по същия реалистичен начин, по който отговарям и сега! Нека изчакаме...

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Ами случайно влязох във сайта. Допадна ми спортния дух и работата ви в екип - визирам теб Митко, Владо, Мартин, Стефан, Мишо, Емо - хората с които се познавам лично. Може да се подобрят много неща. Важи това за всеки, който иска развитие и кариера, нали по-горе за индустрия стана дума. Информацията, която публикувате, е страхотна, научна и аргументирана. Модераторите ви са динамични и компетентни.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Пожелавам им единствено здраве! С него идват и щастието и радостта от живота. Да не се вманиачават във фитнеса, ако не им професия. Да четат, да не се срамуват от нещо, което не знаят и да питат! Да черпят и да се учат от живота със пълни шепи, както се казва. И на младежите им пожелавам един ден да спрат да мислят за химия. Не защото тя убива спорта, а защото убива тях! На вас - все повече и повече читатели и да стигнете висок уеб рейтинг!

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow