Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Иво Стефанов (G33K)

"...имаме още доста да догонваме по отношение на фитнес индустрията."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Иво Стефанов (G33K)

Представи се на читателите ни?

Казвам се Иво Стефанов, на 20 години съм. В момента съм студент втори курс приложна математика в СУ.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнеса започнах преди около 2 години и половина. Четири години бях плувал сравнително редовно и започна да ми омръзва, затова се пренасочих. Първата половин година общо взето правех глупости, след това се намериха хора да ме просветят по много от въпросите за тренирането.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

За „хранителен режим" при мен и дума не може да става - просто ежедневието ми е такова, че нямам възможност да се храня под час, нито пък си падам по тегленето на всеки залък. За себе си съм избрал високомазнинно хранене, от около година и половина съм абсолютно стриктен, ако не броим едни 2 месеца, когато ми бяха влезли кофти идеи в главата. По принцип гледам да ям при всеки удобен случай. Менюто ми е изключително просто - ям в промишлени количества месо, яйца, масло и зеленчуци . Тук-там някой плод, малко сирене - и това е общо взето. Първоначално го правех заради многото неща, които се изтъкват като ползи, а сега след толкова време - просто не ми се дояждат други неща, включително такива, които са ми били любими преди (сега се сещам за пържените картофи, но има и много други).

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Привърженик съм на функционалното трениране. С тежести работя между 4 и 6 пъти седмично и се стремя да развивам сила в движения, които ми се случва да извършвам по време на тренировките по бойни изкуства (смених няколко, в момента съм на вълна джудо и бокс). По принцип не съм фен на бодибилдинг-ориентираните тренировки, но от любопитство често чета по въпроса. Стремя се да се поддържам в добра кардио форма, но не си падам по половинчасовите кросове - предпочитам интензивни 10-15 минутни сесии, които ми действат изключително добре. За мен най-важният принцип е винаги да вдигаш на ръба на възможностите си, но никога това да не е за сметка на техниката. Засега благодарение на него не съм имал контузии, да чукам на дърво.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Употребвам рибено масло, между 6 и 8 грама дневно. За мен това е незаменим суплемент с множество и разнообразни ползи. От „по-бодибилдинг" ориентираните добавки не съм ползвал. Според мен масата от хората, употребяващи такива добавки, реално нямат нужда от тях. Ако тренирам и се храня оптимално до последния детайл - да, бих ползвал и добавки, за да стигна стоте процента на възможностите си. Но при съвременния живот не мисля, че много хора имат възможността за това.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

От всички въпроси тук може да се напише най-много май. Например често споря с хората, дори когато е безсмислено, просто си падам по тези неща. Друго по-сериозно е, че макар и много рядко съм склонен към „леки" злоупотреби с алкохол.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Нямам преки наблюдения как е на запад, но по това, което съм чел, ми се струва, че имаме още доста да ги догонваме по отношение на фитнес индустрията. Но посоката ми се струва правилна. В мнението си за фитнес индустрията по принцип съм малко раздвоен. От една страна популяризирането на спорта (и особено този спорт) е много положително заради застоялия начин на живот на хората. От друга страна - в стремежа си да продава, тази индустрия е създала доста митове и лъжи, заради част от които лично съм виждал как хора си купуват „протеинче" още преди да са стъпили в зала. Колкото до здравословния начин на живот - според моето тълкуване на израза това е нещо, което все още е твърде далеч от хората и то не само у нас. А причините за това са твърде многобройни и дълбоки, за да могат да бъдат изложени тук.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е неразделна част от тренировките ми, които като цяло заемат около 90% от свободното ми време. За момента други хобита нямам, макар че и работата ми може да се разглежда като хоби, защото я работя с голям кеф.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

След 5 години се надявам в отговора на първия въпрос вече да не фигурира думата „студент". След толкова време е твърде вероятно да ми се налага да работя нещо друго, което да промени отговора на предишния въпрос, но както се казва - ще поживеем, ще видим.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Доста случайно. Един приятел ми каза за сайта, после и от други хора чух. В началото дори не тренирах, а просто четях разни неща. Няма съвъшенни неща, затова смятам че винаги има какво да се подобрява, но също така ми се струва, че се справяте чудесно с това.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

На първо място пожелавам здраве. С него останалите неща са постижими. Спортно (и не само) дълголетие и успехи в залата и извън нея. И да гледат положително на нещата от живота, защото само така се взима максимума.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow