Дневен план за навициСвали сега 

Хрущял от акула

Дали акулите боледуват от рак?

Хрущялът от акула е популярна диетична добавка, която се препоръчва за терапия или превенция на редица заболявания, включително рак.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Хрущял от акулаИзследователите на морските животни наричат акулата "съвършена жива машина". Това същество е преживяло 400 милиона години в неизменена форма. Те съществували преди да се появат динозаврите, съществуват и днес - 65 милиона години след изчезването им.

Хрущялът при всички животни е съединителна тъкан, съставена от мукополизахариди (включително хондроитин сулфат), белтъци, калций, сяра и колаген. Хрущялът от акула е популярна диетична добавка, която се препоръчва като имуностимулатор, за терапия или превенция на редица заболявания, най-забележителното от които е ракът. Често се предлага под названията Carticin, Cartilade, BeneFin и Neovastat.

Хрущялът се добива от акулата spiny dogfish shark (Squalus acanthias) и от hammerhead shark (Sphyrna lewini). Предлага се под формата на капсули или пудра.

Здравословни ползи

Благоприятните ефекти върху здравето от този продукт все още не са добре проучени, както и не е рефериран от Food and Drug Administration (FDA), САЩ. В хрущяла от акула е намерен протеин, инхибиращ ангиогенезата (образуването на нови изхранващи кръвоносни съдове) на туморни клетки in vitro. Това обаче не означава, че същото може да се случи и с туморите в човешкото тяло. Този факт все още се оспорва от научната общественост. Клинични данни, публикувани през юли 2005 г. сочат, че няма разлика между онкологично болни пациенти, приемали тази добавка и такива, получавали плацебо. Налице са и някои проблеми с употребата му, най-сериозните от които са от една страна големината му, пречеща на абсорбцията от храносмилателния тракт в кръвообращението, от друга страна почти сигурната негативна реакция от страна на имунната система. Все още няма солидно доказателство, че хрущялът от акула е ефективен срещу рак.

Спекулативно е твърдението , че акулите не се разболяват от рак - при някои акули са открити хондросаркоми - тумори, развиващи се точно в хрущялната тъкан, както и такива на кръвта, мозъка, кожата и бъбреците. Остава и екологичният проблем с унищожаването на огромен брой акули с цел добиването на тази субстанция.

Някои вещества в хрущяла от акула демонстрират антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Мукополизахаридите са не само регулатори на имунната система, но имат и противовъзпалително действие. Спортистите използват този продукт от години, главно при лечение на травми в костите и ставите. Прилага се при ревматоиден артрит, артрози (шипове), разрушаване на костите и остеопороза, трудно зарастващи рани, псориазис, кожни заболявания и очни усложнения на диабета, разтваря тромбите.

Странични ефекти

Третиране с хрущял от акула под формата на пудра предизвиква у някои пациенти треска, изпотяване, коремни болки, констипация, понижаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар, обща слабост и наднормени нива на калция в кръвта, установен е и един случай на хепатит. Хрущялът от акула няма установена токсичност ( U.S. Food and Drug Administration (FDA). Препаратът е богат източник на калций, който дори може да бъде предозиран.

През 2007 г. Министерство на здравеопазването в България предупреждава потребителите да не купуват и консумират хранителната добавка "хрущял от акула" под формата на капсули, опаковани от американската фирма "NBTY Inc.", поради възможно замърсяване със салмонелни бактерии. Добавката се разпространява чрез пощенски пратки, онлайн поръчки и в търговската мрежа на дребно в САЩ. При извършени от "NBTY Inc." лабораторни анализи е установено, че посочените продукти съдържат следните патогенните бактерии: Salmonella choleraesuis, Salmonella enteritidis и Salmonella thyphi. Фирмата е предприела доброволно изтегляне на продуктите от пазара, за което е уведомила департамента по здравеопазване на САЩ.

Прием на хрущял от акула

Най-разпространената фармацевтична форма са таблетките, следвани от пудрата. 70 mg е дневната оптимална доза, приема се с много течности, пушенето е противопоказно, но алкохолът не влияе. При орален прием се предполага, че добавката се разгражда в храносмилателния тракт, преди да достигне и да подейства на органичната си мишена (туморната област), освен това не всички видове тумори разчитат само на ангиогенезата за снабдяване с енергия. От друга страна, директното инжектиране в кръвообращението на самия протеинов компонент, отговорен за този ефект, може да предизвика нежелани имунни реакции.

Деца, бременни жени, наскоро преживели травма или операция пациенти, не трябва да приемат този продукт, тъй като блокирането на образуването и растежа на кръвоносни съдове забавя възстановяването. Хрущялът от акула не се препоръчва да се приема по време на хирургичното лечение на рака, химиотерапията и лъчелечението, а 4-5 седмици след тях. Необходим е редовен медицински контрол по време на вземането на продукта. Употребата е разрешена 5-6 седмици след горепосочените състояния.

И все пак, ... внимателният подход към екзотичните и обещаващи добавки гарантира и нашето собствено здраве.

Използвани източници

  • kepdic.com
  • bccancer.bc.cа
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow