Оцени здравословните си навициКъм теста 

Уелнес - в преследване на здравето и щастието

Научете се как да бъдете щастливи с това, което имате, преследвайки онова, за което мечтаете

От древна Гърция насам здравият дух винаги се е свързвал със здравото тяло. Олимпийските игри и атлетите са вдъхновявали скулптурата, която днес ни показва съвършени пропорции. Не се знае, дали древните са познавали стреса, но знаем че здравословният начин на живот изисква от нас постоянна грижа за тялото, която обикновено се свързва със спорта. Както и с двете най-популярни спортни производни - фитнес и уелнес.

Какво ще научиш?

<a href=уелнес" align="right" />

Уелнес

 • състояние на добро физическо и душевно здраве в резултат на целенасочени усилия - хранене, упражнения и навици;
 • подход в грижата за здравето, който акцентира върху превенция на болести и удължаване на живота.

Уелнес е понятие, което напоследък доби толкова широка популярност, че хората му приписаха съвсем различни тълкувания. Според някои уелнес е състояние на ума, наподобяващо спокойствие; други го определят като луксозен начин на живот, свързван с фитнес и spa. Първата асоциация с уелнес за повечето хора е „да се чувстваш физически добре".

Уелнес е цялостна философия и правила за един по-добър живот. Но и: онзи начин на живот, който спомага за доброто състояние на човешкия дух. Всички уелнес теории и концепции целят чрез правилното управление на отделните елементи във ежедневието да се постигне добруване на духа и едно по-добро емоционално състояние: уелнес състояние на физически и душевен баланс. Най-просто казано уелнес е начин на мислене, свързан с личната отговорност към това да приемаме грижата за здравето като част от живота си.

В крайна сметка, общоприетата дефиниция на уелнес e:

Да бъдеш в добро физическо, умствено-емоционално и духовно състояние в следствие на личен избор, постигайки баланс в трите нива на психиката - тяло, ум/емоции и дух. Уелнес е избор за начин на живот, подчинен на холистичния подход към здравето, обхващаш цялото ни „същество" на тези три нива.

Но какво на практика е уелнес?

 • Уелнес e избор - нашето решение към оптимално здраве;
 • Уелнес е начин на живот, който създаваме, за да достигнем най-високия си потенциал на съществуване;
 • Уелнес е процес на развиване на ясната представа, че не съществува „крайна точка" и че това здраве и щастие са възможни във всеки момент тук и сега;
 • Уелнес е позитивното възприемане на самите нас;
 • Уелнес е взаимодействието на тялото, разума и духа - разбирането, че всичко, което правим, мислим и чувстваме, оказва влияние върху състоянието на нашето здраве;

Уелнес концепцията обхваща всички сфери на живота - физика, професионална среда, социално общуване, интелектуално развитие, емоционално състояние и дух. Тя очертава най-добрите начини за постигане на хармонично съществуване - от начина на хранене, поведението в обществото и кариерата до физическите дейности.

Постигането на уелнес е динамичен процес, в който самите ние сме отговорни за живота си и за доброто си състояние. Той включва избора за движение към една „по-висша" степен на здраве в резултат на съзнателен и информиран избор.

Всеки от нас може да подобри собственото си състояние на уелнес като осъзнае и развива позитивни житейски примери, които включват активна ангажираност и отдаденост на собственото ни физическо, интелектуално, емоционално, социално, професионално и духовно развитие. Когато постигнем баланс и съответствие в тези области, ние по естествен начин постигаме оптимална жизненост и енергичност.

Как да постигнем уелнес?

 • Създайте си навик за оказване на уважение към личния си уелнес всяка сутрин. Започвайте новия ден с въпроса как се чувствате. Това е преглед на емоционалния ви уелнес. Осъзнайте, че емоционалния ви уелнес може да зависи от онова, което поемате в тялото си и онова, което правите с тялото си.
 • Направете хранителния си уелнес началната стъпка към по-високата цел на. Разберете как токсините влияят върху тялото ви и защо вътрешното прочистване на тялото е също толкова важно, колкото външното.
 • Бъдете наясно с мислите си и с тяхната система. Мислите ви оказват влияние върху доброто ви емоционално състояние. И също както храната, отрицателните мисли, които влагате в себе си, създават вредни последствия.
 • Осъзнайте механизма на реакциите си към нещата, които се случват около вас. Още повече - осъзнайте как специфичните ви реакции могат да създадат отрицателни последици за вас и околните.
 • Научете се как да изграждате емоционалния си уелнес. Животът на всеки един е изпълнен със стрес. Сам по себе си стресът е лош, но по-лош е начина, по който реагираме на стреса. Стресът е най-опасният и отровен враг на уелнес-а. Понякога той може да ни завладее дори без да подозираме. Стресът се противопоставя на всичко, което е уелнес. Всъщност стресът „разваля" уелнеса. Много важно да можем да разпознаваме симптомите на стреса и да се справяме с него.
 • Научете се да споделяте за вашия уелнес. Говорете със семейството, приятелите си, особено на работното си място - най-големия източник на стрес. Или с други думи „Давайте живот. Насърчавайте, бъдете сговорчиви и вдъхвайте увереност сред хората около вас".
 • Имайте нещо, в което да вярвате и за което да се борите. Създайте си духовен уелнес.

Уелнес, с други думи, е генерализиращо понятие и философия, която използвайки всякакви познания от различни области, ще ви помогне да постигнете едно по-добро душевно и физическо здраве.

Използвани източници

 • Upper Iowa University
 • wellness.krisazz.com
 • еarthzense.com
Още съдържание по темата
Анаболни-стероиди-част-IV-дизайнерски-стероиди-и-влияние-на-стероидите-върху-женския-организъм
Анаболни стероиди, част IV: дизайнерски стероиди и влияние на стероидите върху женския организъм

Какво представляват дизайнерските стероиди и как всички АС се отразяват нa женския организъм

Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

top-arrow