Дневен план за навициСвали сега 

Спортно бельо

Лукс или реална необходимост?

В съвременния свят модерният човек, който държи на външния си вид, непременно се занимава с някакъв вид спорт. Така прекарваме 5-6 часа седмично в различен вид активност - фитнес, бягане, аеробика, степ, спининг и др., затова нека подчертаем важното значение на спортното бельо и неговата специфична функция по време на спорт.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Спортно бельо

Спортен сутиен

Естествено, когато говорим за спортно бельо, на първо по важност място се нареждат дамите с тяхната остра нужда от подходящ спортен сутиен. Оставяйки извън коментара гръдните мускули, в самите млечни жлези като анатомични органи няма мускули, а само мастна тъкан, сухожилия и крехки връзки.

Веднъж щом те се разтегнат, вече няма какво да се направи по въпроса (освен хирургична намеса), за да се повдигне бюстът отново. Без подходящ спортен сутиен гърдите нямат стабилност по време на спорт, а това причинява и ускорява увисването им. Това важи с особена сила за дамите с едър бюст или имплант, които освен да се радват на ценностите си, трябва и да грижат за тях.

При физическо натоварване и спорт бюстът се движи до 21 см нагоре и надолу, както и в страни. Повечето сутиени обаче ограничават само вертикалното движение. Учените са тествали три години около 50 модела сутиени върху стотици жени с помощта на пътека за бягане.

Движението на гърдите им е проследявано с компютърен софтуер. При малък бюст движението нагоре и надолу е 8-10 см. С нормален сутиен то намалява наполовина, а със спортен сутиен до 2-3 см.

Независимо, дали ще си вземете сутиен, къс потник или дълъг топ, гърдите трябва да са на сигурно място. Подплънките са добра подпора и нямат нищо общо с размера - просто при спорт традиционните банели са дискомфортни. Ако тренировката ви обикновено е средно интензивна, трябва повече въздух.

Бюстие, което държи гърдите ви високо над пъпа, е идеално за целта. Това обикновено става с помощта на специални укрепителни „инструменти" - широки банели и стегнати презрамки. Последните обаче не трябва да са тънки, защото това значи да се врязват болезнено в плътта. Някои потничета са снабдени с вътрешни стабилизатори, които действат перфектно при поредица от подскоци или бързо ходене.

Разбира се, най-добре е да избирате естествени материи, което впрочем важи за всеки вид спортно бельо. Има и варианти с разделителна ивица между гърдите, която гарантира по-добро охлаждане, а и липса на триене между тях.

Спортните сутиени действат на принципа на притискане на бюста до гръдния кош с цел максимално поддържане и минимално движение. Ето няколко важни фактора, с които да се съобразите, когато си избирате спортен сутиен:

  • материята трябва да е мека и абсорбираща потта. Последните разработки на комбинирани материи - памук с еластан, са най-подходящи;
  • да няма груби шевове,  които да протриват кожата по време на спорт;
  • презрамките да са стегнати, за да минимализират движението на бюста, в същото време да са достатъчно широки, за да стоят удобно на раменете, без да се впиват;
  • основата да е широка, стабилна и плътна около гръдния кош, без да се качва по гърба, тъй като тя в същност поддържа бюста и е необходимо да преодолява натоварването при движение;
  • За банели, дантелки и твърди чашки просто е смешно да се говори. Сутиенът за спорт трябва да се подбира от гледна точка на удобство, практичност и безопасност, а не дали е секси. Така че, когато се мери такъв сутиен, трябва да е, да не ограничава движенията.

Ако не можете да намерите специален спортен сутиен, един мек сутиен с цяла чашка, която максимално обхваща бюста, ще свърши почти същата работа. Важно е да се знае, че металните банели в никакъв случай не бива да се впиват в гърдите по време на движение. Ето и какво бельо да изберете, ако имате гърди със среден размер според натоварването си:

При дълги разходки или бавното каране на колело също се нуждаете от сутиен. Ще ви подхожда еластично бюстие от дишаща материя с удобни тънки презрамки. Изберете такова, което е достатъчно стегнато отдолу и с допълнителни полутвърди подплънки, които ще придържат гърдите ви здраво. Можете да пробвате и с топ с твърди чашки. Избягвайте обаче движение, което кара бюста да подскача нагоре-надолу.

При средно интензивни спортни занимания бюстие с вградени твърди чашки все още би било подходящо. Обикновено тънките презрамки почти не се усещат, но по-дебелите вече са за предпочитане. Добре е бюстието да е със стегнат ластик отдолу, който да държи подплънките на мястото им. Има и модели, снабдени със собствена „охлаждаща система". Те имат специална мрежичка между чашките и под тях, която попива потта.

Ако обичате натоварващи тренировки, то имате нужда от истински спортни доспехи, които да държат здраво гърдите ви. Сутиенът, който трябва да изберете, е с достатъчно големи и стегнати чашки, които да обгърнат изцяло бюста. При продължителни кардио тренировки те задължително са отделни, за да не позволяват движение на гърдите.

Изследователски екип от Университета в Портсмут, Англия, са установили, че при бягане гърдите извършват неконтролируеми движения в три посоки, които повреждат невъзвратимо нежните тъкани. Според изследването, на всеки 100 метра тичане, гърдите „изминават" 135 метра. Като се прибави и теглото на бюста - средно между 200 и 300 грама, се оказва, че тичането в парка е огромен стрес за крехката структура на гърдите. Изследователите посочват, че носенето на спортен сутиен - от памук и ликра, намалява движението на гърдите със средно 60%.

Боксерки

Всички, които предпочитат боксерки, твърдят в глас, че са много по-удобни от всички други видове бельо. Памукът е задължителен, свободата на движение - гарантирана.

Слип

Доста мъже го предпочитат. Малко посъкратен вариант на боксерките, дамският слип обикновено е изрязан отпред за сметка на задната страна. Проблемът е, че обхващат плътно тялото и създават напрежение на доста голяма площ. Това води до по-голямо натрупване и застой на кръв в кръвоносните съдове. Тясното бельо може да предизвика и застой на кръвта в малкия таз, което способства за възпаление на матката и яйчниците.

Ластичен колан

Функцията му е придържаща по отношение на тъкани и части от тялото, които се нуждаят от това, за да не бъдат увредени или травмирани по време на спорт. Това могат да бъдат гърди, кръст, корем при скоро минала бременност и така нататък.

Ластични чорапи

Наложителни са при проблемни кръвоносни съдове на долните крайници - разширени вени. Спомагат за външно механично поддържане и укрепване на стените на тези кръвоносни съдове по време на спорт. Важно е да не се навлезе в другата крайност, когато ластичният аксесоар е прекалено тесен и пречи на нормалната циркулация на кръвта. Функцията му може да е само и единствено спомагателна.

При избора на бельо имайте предвид някои не много известни факти, за да не си навредите:

  • Синтетичното бельо, освен раздразнение на кожата, често предизвиква гинекологични проблеми. Тази материя е твърда и не влияе добре на микрофлората, в топло време проблемът е по-сериозен. Дисбактериоза,(бактериална вагиноза и кандидоза са все заболявания, които могат лесно да бъдат провокирани от синтетиката.
  • Бикините трябва да имат памучна подложка, в която присъстват микрофибър или еластични нишки с много малки размери и напречно сечение. Благодарение на това материята е гладка и мека. Фирменото бельо задължително има такава подложка. Микрофибърът е много уместно решение при бельото. То става меко, еластично и трайно. Освен това е и много хигиенично.
  • Бельото не трябва да оставя следи по тялото. Ако оставя следи, значи е прекалено тясно и трябва да го смените с по-голям размер, за да не оказва натиск върху кръвоносните съдове. Имайте предвид обаче, че бельото може да остави следи върху кожата и ако връхната дреха е много тясна и впивайки се в тялото притиска бельото.
  • Ако носите коригиращо бельо, задължително си купувайте фирмени марки от фирмени магазини. При коригиращото бельо се изчисляват научно точките на максималното налягане, оказано от материала. Ако моделът е конструиран неправилно може опасно да наруши кръвообращението. А само фирмени марки бельо, закупено от фирмен магазин, може да гарантира това.

Работна група към американските военновъздушни сили е разработила бельо и спортни екипи, които не се нуждаят от пране дълги седмици. Тайната се крие в самопочистващата се тъкан, от която те са изградени. А в нея всъщност са вложени наночастици, които отблъскват вода, мръсотия и бактерии чрез микровълни.

Не всички от потенциалните "платове" на бъдещето обаче са високотехнологични. Една от водещите тенденции е да се преработват материали като пух, оризова слама и други остатъци от селското стопанство в текстил, наподобяващ вълна, лен, памук, чиято цел е да намали употребата на изкуствени влакна на основата на полиестера.

Какво бельо за спорт ще си изберете, зависи от вашия вкус, от хигиенните  ви навици, от случая, от вашата физика, от вашата интуиция. Във всички случаи, обаче, носете такова бельо, което ви кара да се чувствате едновременно удобно, спокойно и изпълнени със самочувствие.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow