Худия (Hoodia gordonii)

Екстракт, съдържащ молекули с потенциал да подтискат апетита и жаждата

Целият свят харесва Худия, защото тя намалява желанието да се яде сладко или поне така твърдят компаниите, които имат лиценз да берат и произвеждат екстракти от това рядко и застрашено от изчезване растение. Истината е, че научният свят все още не знае, дали билката действа, когато се взема по стандартния начин - през устата.

Худия (Hoodia gordonii)Какво е Худия?

Худия (Hoodia gordonii, Apocynaceae) e подобно на кактус растение, което расте в африканската пустиня Калахари. Растението е известно с това, че цветовете му ухаят на развалено месо, за да привличат мухи, които да го опрашват с крилата си. Екстрактът от Худия е суха смес от вътрешните меки (месести) тъкани на растението, съдържащ стандартизиран процент активно вещество, което в случая молекулата Р57.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Худията?

Най-ценната съставка за спортната и здравната индустрия в екстракта от Худия е молекулата Р57.  Тя представлява стероиден гликозид и е сочена за основното активно вещество, на което се приписват свойствата на екстракта от пустинното растение. Въпросната молекула е открита още през далечната 1977 г. в ЮАР, по време на Апъртейда от Южно-африканския съвет за научни и индустриални изследвания.

До сега (11.2008 г.) няма твърди и независими доказателства, за подтискащото апетита въздействие на гликозида Р57 при орален прием от хора, което му се преписва от страна на традиционната африканска медицина и от друга - на произвеждащите Худия екстракт компании по света.

Доказани ползи:

  • Силен депресант над апетита при плъхове. Установено е след инжектиране на течен екстракт от Р57 в мозъка на гризачите.
  • Намалява производството на стомашна киселина с 40 до 60% след орален прием при плъхове. Експериментът е проведен с живи животни и с тъканни проби.
  • Подтиска апетита при хора: Компаниите производители показват направени вътрефирмени изследвания, които сочат подобни резултати, но няма независими наблюдатели, които да потвърдят точността на проучванията.

Предположения и слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Подтискане на жаждата при хора и животни: Проучвания показват, че на много места в литературата екстрактът от Худия се препоръчва като средство подтискащо жаждата, тъй като местните хора от Калахари известни като Народът на Сан от векове използвали месестата част от растението за да подтисната жаждата при дълги пустинни преходи. Това обаче не е проучено научно, а фактът че се споменава на много места, не го прави автоматично вярно.
  • Повишаване на енергията: Няма изследвания, свързващи приема на Худия и ободряващ ефект след орален прием. Р57 няма доказани тонизиращи свойства при хора. 
  • Понижаване на кръвното: Няма данни от изследвания за подобен ефект при орален прием нито при животни, нито при хора.
  • Повишаване на либидото: Няма данни за подобен ефект. Липсват изследвания.
  • Изгаряне на мазнини: Няма изследвания свързващи директен липотропен ефект с Худия екстракти и по-специално с гликозида Р57

Не са известни данни за свързани с приема на екстракт от Худия странични ефекти. Няма данни за противопоказания при кърмене, както и такива при бременност. Няма официални данни за лекарствени взаимодействия с други продукти.

Дозировка

Сега-засега няма научно потвърдени оптимални дози. Компаниите, продаващи екстракт от худия, най-често препоръчват той да се приема в дози между 800 и 1000 мг дневно, разделени на два или на три приема.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Екстрактът от Худия се предлага в самостоятелни формули - на капсули, на чай. Можете да го срещнете и като част от комплексни формули за подтискане на апетита. Огромният интерес към Худия доведе до появата на екстракта и в някои нестандартни продукти като протеинови барове, протеинови шейкове и дори захарни близалки с Худия.

Използвани източници
  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1