Йерба Мате (Ilex paraguariensis)

Бразилската алтернатива на чаеното дърво

Ставате рано, слънцето все още не е изгряло и по всичко личи, че ще Ви е нужна тонизираща напитка. За разнообразие си правите топла чаша чай с Йерба Мате. След половин час с изненада откривате, че действа наистина ободряващо. Причината? Кофеин, разбира се, но интересното в случая е, че ефектът му не е равнозначен с този на зеления, черния чай и кафето. Последното могат да почувстват най-вече ценители.

Йерба Мате (Ilex paraguariensis)Какво е Йерба Мате?

Йерба Мате (Ilex paraguariensis, Aquifoliaceae) e вечно зелено дърво, характерно за субтропичните гори на Южна Америка. Зоната му на растеж се простира на териториите на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. По традиция листата и меките клонки на Мате се използват за направата на подобни на чай напитки с умерено съдържание на кофеин, които местните използват като тонизиращо ума и тялото средство, а също и за да подобряване на лениво храносмилане.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Йерба Мате?

Дълго време се смяташе, че в състава на Йерба Мате се съдържа кофеин подобното вещество "матеин". Днес се знае, че подобно вещество няма, а всъщност става дума за чист кофеин, така че думата матеин е просто един от многобройните му синоними. В зависимост от това колко суха смес е сложен в чая от Йерба Мате, в последния обикновено се съдържа малко повече кофеин, отколкото в черния чай и малко по-малко в сравнение с чаша кафе.

Освен кофеин, в състава на екстракта от Мате се съдържат цял коктейл от ксантини, който според проучванията работи по различен начин върху тялото в сравнение с чая, кафето и други източници на въпросните молекули. Тонизиращият ефект на Мате е подобен на този на кафето, ала въздействието му е концентрирано по-скоро върху мускулната тъкан, отколкото върху централната нервна система. След прием на Мате се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладките такива (вкл. гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове).

На много места по света гледат на чая от Йерба Мате като на равностойна алтернатива на зеления чай, а ценителите му придават и същите здравословни свойства. Наистина, Мате екстрактът съдържа антиоксидантни полифеноли, подобни на тези в чая, но това само по себе си не е доказателство за здравословен ефект.

Доказани ползи:

  • Доказан тонизиращ ефект над тялото и ума. Като следствие от съдържанието му на кофеин. 
  • Ускорява храносмилането. В следствие на увеличена активност на червата и повишено отделяне на стомашно-чревни флуиди.
  • Притежава успокояващ ефект. Изследвания доказват възможностите на екстрактът от Йерба Мате да блокира моноамин оксидазата (МАО). 

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Мате приет заедно с екстракт от Гуарана и Дамяна по време на хранене увеличава чувството за ситост в рамките на часове. Установено е, че хората консумирали подобна напитка се засищат с по-малко храна и се чувстват сити за по-дълго време. Не се знае обаче, коя билка придава основния ефект.
  • Притежава антиоксидантен потенциал: На теория или иначе казано на хартия. Досега няма независими и правилно научно проведени изследвания, които да докажат реалния антиоксидантен ефект на Мате екстрактите върху тялото.
  • Притежава канцеропротективен потенциал: Има изследвания върху върху лабораторни животни и тъкани, които възлагат подобно бъдеще на някои от ксантините в състава на Йерба Мате, но сега-засега това не е достатъчно, за да се направи научно верен извод. Някои учени са на обратното мнение, слагайки на екстрактите от Мате маркер "заподозрян" във връзка със спонтанната поява на специфични ракови заболявания, характерни за хранопровода, стомаха и устната кухина. 
  • Подобрява сърдечното здраве: Изследванията са в начален етап и макар да предвещават революция в начина, по-който се лекува сърцето е най-добре да изчакаме реално потвърждение.
  • Повишаване на либидото: Няма данни за подобен ефект. Липсват изследвания.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Йерба Мате?

Екстрактът от Йерба Мате е приет за генерално безопасен продукт в препоръчваните за ежедневна консумация дозировки. Въпреки това медицинската история пази записи за хора, навредили си, злоупотребявайки с огромни дози от въпросната билка, включително и един смъртен случай. Интензивният и системен прием на Йерба Мате (в големи дози и с години) е косвено свързван с няколко вида ракови заболявания, сред които рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на бъбреците и рак на белия дроб. Има и директни доказателства за канцерогенния ефект на Йерба Мате, получени при изследвания с бактерии. Накрая, като съдържащ кофеин, екстрактът от Йерба Мате е свързван с всички странични ефекти, характерни за свръх употребата на кофеина (кофеинизъм).

Не бива да се приема от бременни, кърмещи жени, както и при едновременен прием с антидепресанти.

Дозировка

Традиционно се използва доза от 3 до 10 гр. суха билка за чаша чай от Йерба Мате, както и прием на две до три купи чай за деня. При прием на сух стандартизиран екстракт под формата на хранителна добавка, най-добре следвайте указанията на етикета.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем екстракт от Йерба Мате?

Като кофеин съдържаща билка Йерба Мате най-често се влага в билкови тоници, термогенни и комплексни фат бърнери

Използвани източници
  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1