Дневен план за навициСвали сега 

Преяждане без повод

Предпразнично, празнично, следпразнично?

Еха-а-а! Шведска маса. Капама, шоколад, ядки и алкохол. Ядеш като прасе, а другите кимат одобрително и те подбутват - опитай и това. Направо истинска идилия, в която празниците са си повод за освинване. Извинението за пред самите нас е най-често нещо клиширано, като онова че "маса се качва на маса"...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Преяждане без повод

Преяждане и празници - имаме ли оправдание?

Истината е, че да сме лакоми е в природата ни, първично е. Това обаче съвсем не оправдава всекидневното тъпчене с килограми висококалорична храна през периода 25.12-05.01, понеже цивилизацията, възпитанието и не на последно място, самосъзнанието ни отдавна са ни отдалечили от първичните ни прадеди, като са ни научили на самоконтрол. Нали? Моето мнение е, че дисциплината действа уморяващо на някои хора, усещащи нужда да живеят по-импулсивно. Те, както и всички останали, могат да намерят каквото поискат оправдание, но истината е, че просто имат нужда да отпуснат контрола. Понякога обаче отпускането може да е по-стресиращо за тялото в биологичен аспект, отколкото разпускащите предполагат.

Какво всъщност наричаме преяждане?

Да похапнем и пийнем добре в добра компания е метод за психологически релакс, доказал ефективността си в исторически план. С хубавите неща покрай това за жалост идват и лошите. Похапването е приятно, докато не разберем, че е трябвало да спрем преди две порции. Оказва се, че сме преяли. Чувството е като че ще ни се пръсне стомахът. Дишаме трудно, боли ни, като се смеем. Това, което усещаме в подобни ситуации, е разпъването на стомаха, вследствие от една страна на голямата тежест на храната, както и на увеличения обем на хранителната каша, който форсира стомаха да се разшири, а пилорът (отворът към дванадесетопръстника) да пропуска повече храна. Уви, когато това се случи, храносмилането се забавя значително, а с това и отвеждането на храната. 

Усещането за подут стомах обаче е само един от аспектите на преяждането. В нутриционистиката преяждането има и други показатели.

Начини на преяждане

За човека, който е преял, нещата винаги са едни и същи или поне в началото. Ето как се отразява злоупотребата с храна на чревоугодника, според това с какво се е натъпкал. Става въпрос за преяждане с белтъци, с мазнини, с въглехидрати и в частност със захар.

Протеиново преяждане
Това ще рече, че сте прекалили с месото, ядките, бобовите храни, кашкавала и яйцата. Високият еднократен прием на протеин подлага стомашно-чревния тракт на сериозно изпитание - храносмилателните ензими недостигат, киселините в стомаха смилат протеините само частично. Аминокиселинният поток към кръвта е по-висок, отколкото можем да оползотворим. Киселинността на кръвта се увеличава, а към този ефект прибавяме и производство на урея от пурини. Закономерно следва интоксикация, при която имаме повръщане, разстройство, метеоризъм и задържане на вода, с която тялото се опитва да регулира киселинността.

За да не стигнете до тук, избягвайте консумацията на големи комбинирани порции от: ядки и месо, яйца и бобове, бобове и ядки, сирена и месо, сирена и яйца, сирена и риба и т.н. Хората със стомашно-чревни, бъбречни и чернодробни заболявания трябва да са още по-предпазливи при подобни гуляи.

Въглехидратно преяждане
Типичен пример за преяждане с въглехидрати можете да видите всеки път, когато минете покрай пицария или китайски ресторант. Там всички са спокойни, отпуснати и ... пред заспиване. Инсулинът, който отделяме, за да се справим с огромния поток от глюкоза, има страхотен успиващ ефект. Не е случайно, че десертът на вечеря се оставя за накрая във всички менюта навсякъде по света, все пак целта му е заедно с порция щастие да осигури по-бързо заспиване. Преяждането със захар от своя страна води до състоянието хипергликемия. То е свързано с редица симптоми като:

  • полифагия - постоянен глад, вълчи глад
  • полидипсия - постоянна жажда
  • полиурия - често уриниране
  • замъглено зрение
  • въглехидратна умора - често бъркана с мързел и липса на воля

Еднократното преяждане с лакомства няма застрашаващи живота последици при здравия човек. Системното му провеждане обаче, както правят много дами, а и някои господа, има разрушаващ здравето ефект, достоен за отделна статия, която ще му посветим.

Преяждане с мазнини
С какво се предизвиква диария при хора, натровили се с храна? С мазнини, разбира се. Точно това рискувате, като се тъпчете с мазни зимни салати и пълномаслени сирена. Понякога огромният прием на мазнини може да доведе до жлъчна криза дори при иначе здрави спортисти, затова е препоръчително да ограничите мазнините до 1 гр./кг. телесно тегло в рамките на едно хранене.

Обемно преяждане
Вече говорихме за усещането за подут стомах, който всеки миг ще се пръсне. Истината е, че не е толкова лесно да си "пръснете" стомаха. В случай че той се надуе повече от безопасното, дишането се затруднява, диафрагмата се раздразва и започва неконтролируема позивна за повръщане. Във всички случай, че сте изхвърлили храната, преди да застрашите живота си. Въпросът е трябва ли да се стига до там?

"Да преям или да не преям?" - това е въпросът!

В някои отминали цивилизации чревоугодничеството и в частност преяждането са били удостоявани не с порицание, а с похвала като поведение присъщо на благородниците и заможните хора. Днес се знае, че преяждането е свързано по-тясно с неравномерното хранене, отколкото с превъзходния вкус на празничната храна. Простичко е, ако сте решили да преядете в празничния момент, останете гладни, мислейки си за вечерята, която ви очаква. В противен случай изяжте нормална закуска и обядвайте както във всеки друг ден.

Преядох, а сега какво?

Е, все пак се случи или очаквате да се случи. Решенията са няколко. Генерално, ако сте преяли на обем, това значи, че известно време трябва да спрете да поглъщате дори течности. Разходките тук са по-добрия вариант от пасивното чакане. Ако усещате гадене, отдайте му се, но не за да се тъпчете след това отново - това си е римски порок. Преяждането с протеини и мазнини се познава по ужасното отделяне на киселини в стомаха. Недостигът на ензими няма как да се преодолее само с висока киселинност.

Храносмилателните ензими са добавката, към която е редно да посегнете в такъв момент. Другата се нарича медицински въглен. Преяждането с мазнини и захари обикновено предизвиква сънливост. Усетите ли такава, по-добре спрете да консумирате храните, богати на тези вещества. В краен случай, легнете да спите.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow