Дневен план за навициСвали сега 

Вреди ли сексът на спорта?

Влияе ли (и как) сексът на спортните постижения и спортния прогрес

Тренирали ли сте сериозен спорт, особено силов, за издръжливост или боен? Случвало ли ви се е да участвате на състезание? А случвало ли се е треньорът преди състезание да ви каже "Никакъв секс!"? Дори и да не ви се вярва, това е честа практика. Известен с нея беше например Берти Фогтс. Но има ли тя реални корени или е мит? Аксиома ли е или изключение? Или пък още по-лошо - криворазбрано от обществото действие, което търси причинителя в грешна посока?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво се случва в организма по време на секс?

Секс и спортСексът като акт ангажира половата система и половите хормони. Последните проучвания показват, че няма сериозни промени в тестостерона на тялото на мъжа след секс, а редовният сексуален живот дори води до умерено покачване на нивата му. При жената женските полови хормони не са точно важният елемент в спорта. Промените, които настъпват там, не са толкова значими за спортното майсторство и мястото им заемат неизследвани състояния, като мотивация, психическа нагласа, щастие и пр. Сексът трае между няколко минути и час (обикновено). Средният разход на енергия при секс е 50 до 100 килокалории.

Олимпийски секс

Известно "естествено" изследване в тази насока беше олимпиадата през 2004 г. където десетки хиляди спортисти предпочетоха да не се отдават на въздържание. Бяха създадени условия за това в олимпийското градче, включително бяха предоставени 130 000 презерватива и 30 000 противозачатъчни. Пример в това отношение беше и олимпиадата в Сидни, където беше поставен лимит на кондоми за всеки атлет на ден и тези лимити често бяха недостатъчни. При това и на двете олимпиади имаше доста голям брой отлични постижения и подобрени рекорди. Разбира се, това не доказва персонално ползата от секса преди състезание, но е ясна улика против вредата от него.

Секс и мотивация

Тази тема остава табу. Няма сериозно изследване на тази материя. Все пак в спортните среди се вярва, че сексът преди спорт намалява агресивността на атлета и впряга емоционалната му енергия на друго, неправилно място. Британският спринтьор Линдфорд Кристи, казва, че "палуване в нощта преди състезанието кара краката ми да се чувстват оловни".

Няма никакво съмнение, че сексът е оръжие срещу стреса и води до отделяне на хормона на щастието - ендорфин.

Жените и секса

Има теория, според която сексът преди състезание се отразява по коренно различен начин на жените. И докато при мъжете сексът би могъл да навреди, при жените - точно обратното, сексът преди състезание повишава резултатите. Основен привърженик на тази теза е израелският физиолог Александър Олшанецки. Ще цитираме думите му преди олимпиадата в Атланта, 1996 г. (авторски превод): "Вярваме, че жените получават по-добри резултати в спортните състезания след оргазъм. В основната си част това е истина за бегачките и скачачките на висок скок. Колкото повече оргазми, толкова повече шансове за завоюване на медал. Треньорите най-често съветват спортистите да се въздържат преди състезание. В случай, че са жени, съветът им е грешен." Същият този учен обаче съветва мъжете да се въздържат от секс преди състезание, като предупреждава, че резултатът може да е коренно противоположен. Вероятно тези думи от преди почти 13 години отключиха изследванията в тази насока и проследяването на резултатите в Сидни и Атина - следващите две олимпиади. Но за съжаление точният израз остава "Ние вярваме". Конкретно изследване и конкретни доказателства не са получени. Резултатите, които публикувахме тук, са по същество най-мащабното проучване, но и най-общото, оставящо доста отворени въпроси.

Спорт и секс - начин на живот?

За повечето любители на спорта нито сексът е еднократно явление в нощта преди тренировката, нито пък на всяка цена трябва да се търсят максимални спортни резултати на следващия ден. Повечето хора регулярно тренират и регулярно правят секс.

Имат ли допирна точка двата "спорта"? Помагат ли си или си пречат? Основната допирна точка между регулярния секс и регулярния спорт е тестостерона. Силовата тренировка повдига тестостерона, като това е най-силно изразено при тежки комлекснонатоварващи упражнения, като клек, тяга, лежанка и прочие.

Регулярният секс също повдига тестостерона. При това при никоя от дейностите няма паразитно използване на тестостерона. Високите нива на тестостерона едновременно повишават сексуалното желание, анаболизма на мускулната клетка и в някаква степен тренировъчните постижения и издръжливост. Т.е. комбинацията от секс и спорт като начин на живот има добър ефект. Можете спокойно да тренирате за по-добър секс и да правите секс за по-добра тренировка.

Тогава? Въздържанието е лъжа?

Вероятно не точно. Просто твърде много се набляга в тълкуването на проблема за основната същност на секса. Добрият треньор преди състезание забранява не само секса. Забранява дискотеките - дори без алкохол. Забранява даже и плажа. Виждаме, че преумора със загубата на 50 ккал. едва ли ще настъпи. Сексът може да се планира така, че да не пречи на почивката и съня. Тогава защо?

Вероятният отговор е прост. Когато се търсят максимални, еднократни постижения, има безспорна полза от поддържане на организма в състояние на положителен стрес. Полезно е да се поддържа за кратко някакво напрежение. Състояния на повишено отделяне на ендорфин, релаксация, странични емоции с несъстезателен характер са способни да вкарат организма в режим на релаксация, отпускане. А именно това е, което може да попречи на очаквания световен рекорд.

Използвани източници

  • www.firstscience.com
  • news.bbc.co.uk
  • askmen.com
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow