Дневен план за навициСвали сега 

Хей, яйчице, имаш ли си сърчице?

... или една преобърната концепция за холестерола

"Яйцата увеличават холестерола!" - заблудата идва от факта, че жълтъците съдържат най-концентрирано количество холестерол измежду всички храни. Ново изследване показа, че яйцата не дават отражение върху нивото на лошия холестерол в кръвта.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЯйцатаМного лекари съветват своите пациенти със сърдечно-съдови проблеми да не ядат яйца. Няма обаче сериозни изследвания, които да доказват, че консумацията на 1-2 яйца дневно повишава нивото на холестерола в кръвта.

Състав на яйцето

Белтъкът и жълтъкът съдържат ценни протеини, мазнини с висока биологична стойност, витамини и минерални вещества. В състава на яйцата влизат витамин В2, В12, Е, А, D, магнезий, йод, желязо, калций. Всички те се усвояват лесно от организма и имат благотворно влияние върху него. Белтъкът е изключително богат на аминокиселини - две яйца на ден носят хранителна стойност колкото 100 грама месо!

Каква е енергийната стойност на яйцето?

 • сварено яйце - около 76 ккал
 • яйчен жълтък - около 59 ккал
 • яйчен белтък - около 17 ккал
 • пържено яйце в мазнина - около 95 ккал

Лошият холестерол

"Виновникът" яйцата да се възприемат като вредни е холестеролът. Жълтъкът на яйцето съдържа 32% мазнини като 2% от тях е холестерол. По правило прекаленото количество холестерол в кръвта има вредно влияние върху здравето ни. Жълтъкът обаче съдържа полезното вещество лецитин, което при обменните процеси "обезврежда" холестерола.

Резултатите от изследването на британски учени реабилитират яйцата като храна. В последно време бе широко застъпено схващането, че трябва да се консумират в малки количества, защото съдържат т.нар. лош (LDL) холестерол. За него е известно, че се натрупва по стените на кръвоносните съдове и това води до тяхното стесняване и съответно повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. В хода на британското изследване, чиито резултати са публикувани в новия брой на списанието "Nutrition Bulletin", е било установено, че кокошите яйца не съдържат лош холестерол. Категоричните данни вече са довели до инициатива от страна на британското правителство да отмени официалната препоръка да не се консумират повече от две яйца седмично. Дори и по-голямо количество изядени яйца също не би попречило на контрола над холестерола в организма.

Само около една трета от холестерола в кръвта ни се приема с храната. Яйчният холестерол е оправдан, тъй като той не попада директно в кръвта и ако нямате вродено или придобито нарушение в обмяната на веществата, е напълно безвреден. По-голямата част от лошия холестерол идва от вредните навици и липсата на физическа активност. За да се намали нивото му, по-важно е да се ограничи употребата на тлъсто месо, пълномаслени млечни продукти и тестени изделия.

Как и колко яйца да ядем?

През 60-те години на миналия век британците се хранели с около 5 яйца седмично. Здравните органи тогава алармират за рисковете от увеличения холестерол и в резултат през 90-те новите изисквания вече са за не повече от 2 яйца седмично. Ето, че новите проучвания доказаха, че вредата е само мит. Днес диетолозите вече препоръчват средно по 6 яйца на седмица. Много заклети спортисти и бодибилдъри консумират над десет яйца на ден, без това да им носи някаква вреда.

Няма съмнение, че най-здравословният начин за приготвяне на яйцата е варенето. Препоръчително е да се варят около 10 мин. Консумацията на сурови яйца не е здравословна, тъй като съществува риск от заразяване със салмонела. Специалистите са категорични, че термичната обработка на яйцата не ги прави по-малко полезни. И все пак, пърженето не е добър избор, тъй като яйцата стават доста по-тежки, калорични и затрудняват храносмилателния процес.

Как да си позволим повече от едно яйце на ден, без излишни опасения?

Едно голямо яйце съдържа 210 мг холестерол, а дневният ни "порцион" не бива да надхвърля 300 мг. По тази причина трябва да съобразим и останалите храни за деня:

 • Избирайте продукти с понижено съдържание на наситени мастни киселини
 • Предпочитайте обезмаслени млечни продукти
 • Поне едното основно хранене през деня да е изцяло от зеленчуци
 • Избягвайте тлъсто месо
 • Избирайте средни по големина яйца - така "спестявате" около 25 мг холестерол

Особено полезни са яйцата за децата. Доказано е, че консумирането на яйца в детска възраст намалява риска от рак на гърдата при жените. Наличието на витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка е отличен фактор за добро зрение. Яйцата са един от най-полезните естествени хранителни продукти, от които трябва да се възползваме пълноценно, но и разумно... Особено по Великден, когато ще са на трапезата ни в изобилие.

Използвани източници

 • mayoclinic.com
 • askmen.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow