Дневен план за навициСвали сега 

Инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1)

Нов суплемент или стар стероид?

Изчерпвайки възможностите на храните, индустрията за суплементи все повече и повече се насочва към хормони и производни вещества с цел да раздвижи пазара и да предостави ново поколение продукт. Тази игра не е съвсем безопасна и трябва добре да се познава. Тъкмо поради това ще си позволим да направим обобщено ревю на един медикамент, попадащ днес във фокус: инсулиноподобният фактор на растежа.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Инсулиноподобен фактор на растежа

Какво е IGF-1

IGF-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (някога наричан соматомедин C), е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб. IGF-1 играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастните.

Когато човешкият хормон на растежа HGH минава през черния дроб, като резултат се отделя IGF-1.
IGF-1 се явява основен играч в мускулния растеж.Той стимулира както диференциацията, така и пролиферацията на миобластите (клетки, от които се развиват мускулите, т.е. потенциира миофибриларна хипертрофия), също така стимулира усвояването на аминокиселини и синтеза на протеини в мускулите и другите тъкани. HGH предизвиква увеличаване в нивата на IGF-1 по време на няколкомесечния курс.

Въздействието на инсулиноподобният фактор на растежа може да бъде намалено от следните основни проблеми:

  • резистентност към хормона на растежа;
  • недохранване;
  • недостиг на рецептори за хормон на растежа.

Инсулиноподобният фактор на растежа имитира структурата на инсулина, откъдето произлиза и името му. Пряко следствие на това е фактът, че той може да се прикача към инсулиновите рецептори (има си и свои) на клетката, но все пак не е пряк конкурент на инсулина; приоритетът на последния е доста по-голям.

Какво е мястото му в спорта?

Този хормон влияе на растежа в детството, а в по-късна възраст има подчертан анаболен ефект, включително и върху нервната система. Точно този ефект активно се използва в бодибилдинга. Обикновено стероиден цикъл чисто с този хормон не се провежда. Комбинацията е по-сложна, например IGF-1, HGH и инсулин едновременно.

HGH има натрупващ ефект, така че добавянето на IGF-1 значително ще ускори нещата и ще намали времето за достигане на резултати.
Има два вида IGF-1, които обикновено се използват от бодибилдърите. Единият е био-идентичният HuIGF-1, верига от 70 аминокиселини. Другият е Long R3 IGF-1, който е 83 аминокиселини, аналог на IGF-I, съдържащ цялата последователност на IGF-1 със заместване на аргинина с глицин.

Препаратът може да се използва в бодибилдинга както за стопяване на излишни подкожни мазнини, така и за набиране на чиста мускулна маса. Като препаратът касае другите видове спорт и може да намери приложението си в тях  - инжектирането му довежда до значителен ръст на силовите показатели. Той значително съкращава периода на възстановяване след натоварване при тренировките - буквално до няколко часа. Следва обаче да напомним, че при приемане на препарата може да се наблюдава и някакво забавено възстановяване на гликогена в организма. В такива случаи трябва да се комбинира приемане с инжекции инсулин.

Въздействие и опасности

Тренировките при приемането на препарата трябва да бъдат насочени именно към хиперплазията на мускулните влакна. А това е високо обемна тренировка на средна и ниска интензивност. Не по-малко важна е способността на IGF-1 да увеличава доставката на аминокиселини към клетките и да ускорява транспорта на гликозата. Все пак трябва да се припомни, че единият от механизмите за повишаване на мускулите е повишаване на способността за съхраняване на енергийни компоненти. Това, което е характерно при тренировката на висока интензивност, е тренировка,  използваща такива техники като мускулен отказ, форсирани повторения, негативни повтаряния и т.н., но трябва да следва веднага след периода на приемане на IGF-1. Такава тренировка е насочена преди всичко към хипертрофията на мускулните влакна.

Основната опасност, съпровождаща приемане на IGF-1, е неговата способност да усилва растежа на различни образувания, като се създават нови клетки, също така и злокачествени. Продължително приемане може да доведе до ускорено развитие на диабета при хората, генетично склонни към това заболяване, или намиращите се в ранните му стадии.

Приемът на инсулиноподобен фактор на растежа води организма до реакция на твърде високи нива на този хормон. Резултатът в критичен случай би бил диабетна кома и смърт. По-леките реакции са парализа на лицевите нерви, тахикардия и други. Преди да закупите такъв суплемент или медикамент, имайте предвид: той е скъп, така че първо проверете дали е истински, а не фалшификат.

И внимавайте: макар и с белтъчно участие, веществото е хормон, а не хранително вещество. А свободната игра с хормоните може да бъде опасна.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow