Ставно-мускулни травми и контузии

Заболяванията, които можем да срещнем във фитнеса

За тренировките в залата е сигурно, че укрепват организма и здравето на човека. Но те носят и скрита заплаха, която далеч не е така косвена, както заразните заболявания. Всъщност много по-опасно и често срещано е възникването на здравословни проблем и от самата тренировка – вследствие на грешка, невнимание или претоварване. Най-разпространени в това отношение са травмите на мускулите, ставите и сухожилията.

Ставно-мускулни травми и контузии

Често срещани травми на мускулите и сухожилията

Разтежението и разкъсването на мускулите и техните сухожилия са травми, често срещани във фитнеса.

Всъщност съществува съвсем тънка граница между това да си в норма и патология.

Момент на отклонение, забавяне на едната ръка при движение, промяна на центъра на тежестта... и вече трябва да посетите лекаря.

И ако едно разтягане на мускул отминава до няколко дни или седмици, то разкъсването нерядко поставя края на много кариери.

Всеки знае какво са мускулите – тези специфични органи, които гарантират и осъществяват нашите движения.

Травмите в тях пък правят точно обратното: възпрепятстват нормалното движение и тренировка.

Сухожилията формират преходна тъкан, с която мускулът се захваща за костите или фасциите.

Тяхната характеристика е еластичността и трудната им разтегливост, именно по тази причина разтежението при тях е болезнена травма.

 • Разтягането е вид травма, при която тъканите за определено време се обтягат извънредно, но приложената сила не е достатъчна, за да наруши тяхната цялост. При мускулите това може да се случи, когато те бъдат подложени на рязка и силна контракция, като в този процес се въвлича и поддържащия ги апарат - сухожилията. На практика, без да имаме цялостно разкъсване, имаме микроразкъсвания, разтягане на влакната на мускула, често кръвонасядания и отток. Симптомите тук са болка, подуване, слабост и следователно намалена функционалност на работната група мускули.
 • Разкъсването на мускул или сухожилие се причинява от остро напрежение върху мускула, неспецифично движение и т.н. На практика разкъсване възниква там, където при приложена по-малка сила бихме имали разтежение, т.е. разкъсването е просто по-тежката травма. Когато мястото не се оперира и оправи своевременно, врастне съединителна тъкан и не се вземат съответните мерки, травмата става хронична, превръща се в херния. При възникване на травма от подобен род е важно незабавно да охладите мястото, най-добре с ледени или водни компреси. След 24 до 48 часа леденият компрес се заменя с друг, най-често такъв срещу отток. Важно е и своевременно да посетите лекар.

Методи за лечение на травмите

Оперативният метод за лечение е възможно да бъде наложителен, особено при пълни разкъсвания.

Следва задължителна рехабилитация, която може да продължи около три месеца.

В повечето случаи почивката, компресът с лед, ластичният бинт (или специалните глезенки, наколенки и др.) и вдигането нависоко (на навехнатия крак) са достатъчни за пълното възстановяване.

По-силните болкоуспокояващи могат да елиминират болката, но това не означава, че травмата е излекувана.

Следващите често срещани травми са тези на ставите.

При ставите рядко се стига до такива драстични деформации като при мускулите и сухожилията, трябва доста агресивен удар, за да се причини такова отклонение.

Ставите обаче имат друго лошо свойство. Те се деформират, дегенерират, лишават се от ставна течност и тормозят трениращия непрекъснато, включително и в състояние на покой, без видими проблеми.

Ставите са мястото, където две кости контактуват помежду си и осъществяват движение една спрямо друга.

Повърхността на костите в дадена става е покрита с гладка и твърда, но еластична тъкан, наречена ставен хрущял.

Движението в ставата се осъществява, като мускулът чрез сухожилието придърпва костта, за която се залавя, и покритите със ставен хрущял костни повърхности се приплъзват една спрямо друга.

Колкото повече напредваме с тренировките, толкова повече се нуждаем от здрави стави, за да издържат на натоварванията.

Натоварването и стресът, причинени от силовите натоварвания, водят до износване на тъканта на ставата.

Това износване с времето причинява дискомфорт и затруднения за човек, дори когато е в покой и не се движи.

Хранителни добавки с положително влияние върху ставите

Понякога намаленият прием на въглехидрати при някои диети води до изчерпване на захарите в тялото и тогава се появяват болки и затруднени движения в ставите поради намалените нива на глюкозамина.

Тук е желателен приемът на хранителни добавки, съдържащи глюкозамин.

Освен глюкозамина има и други микроелементи и някои хранителни добавки, влияещи положително на съединителните тъкани.

Минералите цинк, магнезий, манган, калций и селен, витамините C и Е и аминокиселината метионин играят важна роля в изграждането на хрущялите и залавните места на връзки и сухожилия.

Патологични изменения в ставите, мускулите и сухожилията

Болките в ставите ни показват, че в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват патологични изменения. Те водят до възпалителни процеси и до предизвикване на болка и оток.

 • Артрит например е остро или хронично възпалително заболяване на ставите. Настъпило е износване на хрущялната повърхност на ставите, подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности. Босилекът има силни противовъзпалителни свойства и може да облекчава болките и подуването при артрит.
 • Ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите.
 • В гръбначния стълб също често атакуват болки, които най-често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави.
 • Дископатията е сред най-често срещаните спътници в спорта.
 • Радикулитните болки са с неврологичен характер. Характерното при тях е, че ставата, костите или пък възпалението са засегнали важен нерв и болката се усилва и радиира, нервът я пренася. Възможно е при притискане на нерв в гръбнака сериозно да страда и крак.

Лечението не е еднопосочно. Използват се противовъзпалителни, обезболяващи, дори стероидни противовъзпалителни средства.

Кинезитерапията помага в някои случаи, както и алтернативни средства като калолечението.

Костите са основата на опорно-двигателния апарат.

Травмите при тях са агресивни и често опасни, макар че с радост можем да кажем, че поне те по-трудно се случват при тренировка.

Все пак при съмнение за такава травма, която може да се случи и във фитнеса, обездвижете мястото и веднага посетете лекар за рентгенова снимка.

Как да се грижим добре за ставите и сухожилията си?

Има много фактори, които влияят на костите (генетични, вътрешни, външни и др.), но физическата активност е един от най-важните за развитието на здрава костна маса.

 • Костната плътност може да се увеличи чрез гимнастика, танци, бягане или скокове. 20 минути дневно са достатъчни за значително укрепване на скелета.
 • Лечението на травмите и заболяванията на опорно-двигателния апарат включва избягване или намаляване на натоварванията.
 • Като цяло най-важното, което трябва да спазвате, е: тренирайте умерено.
 • Избягвайте честите смени на режима, пресилването, претоварването, твърде голямата активност.
 • Винаги внимавайте по време на упражненията и бъдете концентрирани, по възможност тренирайте с партньор.
 • При нови упражнения подбирайте леки тежести и се вслушвайте в тялото си, като реагирате при проявите на болка, слабост, треперене.
 • Можете да използвате и специфични помощни материали като бинтове за стягане и предпазители.
 • Но най вече използвайте концентрацията и ума си, те са вашето оръжие срещу травмите.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1