Парна баня

Истинско удоволствие за сетивата...

Живеем в динамичен свят, в който се редуват стрес, умора и липса на свободно време... Все по-често започваме да си задаваме въпроса какво би ни доставило удоволствие и би ни накарало да се почувстваме щастливи и отпочинали? Масаж с мед и шоколад или вана, пълна с мляко и мед? А може би джакузи или терапия с вулканични камъни на фона на успокояваща музика и пламък на свещи... но защо пък да не е парна баня, известна от древни времена с мекотата и нежното си въздействие върху тялото и сетивата?

Парна баня

Малко от историята на парната баня...

Векове наред хората практикуват лечебни процедури в топли гейзери и минерални извори с една единствена цел - древна философия твърди, че хармонията между душата и тялото може да бъде източник на здраве. Водата е основен източник на живот - също и еликсир, който ободрява, освежава, подмладява и лекува. Тя изчиства тялото от токсини, засилва притока на кислород, подобрява кръвообращението и не на последно място - поддържа кожата свежа и млада.

Парната баня ни пренася в екзотичния свят на Ориента, там, където приказната героиня Шехерезада прекарвала голяма част от времето си сред приглушените звуци на леещата се вода, влажните мраморни пейки и ароматните масла, твърдейки, че град без хамам (баня) не е град. Парната баня е била и предпочитан начин за релаксация и отмора след активни спортни занимания на воините.

Ако към чистотата на душата и тялото се прибави и религиозното уважение към водата, се получава нова концепция - турски хамам или т. нар. турска баня. С течение на времето тя се превръща в институция и става неразделна част от местните обичаи. За турското население хамамът е нещо повече от място за почистване на кожата, тя е място, което всички хора, млади и стари, бедни и богати, могат свободно да споделят.

Турската баня по правило се състои от парна баня (помещение с горещ въздух и температура около 50°С) и същински хамам (място за масажи и ритуали за тялото). Изградена е от подове и стени от бял мрамор, с големи кръгли прозорци, през които светлината прониква свободно в помещението.

Какъв е съвременният вариант на парната баня?

Като цяло парната баня може да бъде категоризирана като влажен вариант на сауната. Тя е идеален начин за прочистване на тялото от вредните вещества чрез струя нагрята пара под налягане, но освен това има и противовъзпалително, хидратиращо и болкоуспокояващо действие.

Парната баня излъчва топлина около 45°С при влажност на въздуха, близка до 100%, което от своя страна създава идеални условия за регенерация. Ароматизиращата система създава допълнителни положителни емоции чрез разпръскване на аромати на бор, лавандула или мента във въздуха, а тихата и нежна музика създава допълнително усещане за комфорт и релакс.

В своя съвременен вариант парната баня представлява помещение, което се затопля с помощта на пара. И докато древните гърци и римляни са използвали термални извори, днес това се постига с помощта на парогенератор, монтиран в съседно помещение до парната баня. От изключителна важност е това помещение да се намира извън банята, защото парогенераторът представлява мощен консуматор на трифазно електричество. Необходима е и доста енергия за затоплянето на самото помещение, както и седалките, които обикновено са изградени от керамика. Поради това се предвижда и подово отопление. В един от краищата на помещението се монтира подвижен душ, чрез който хората могат да се обливат при нужда.

Съществуват няколко основни изисквания към помещението, в което се намира парната баня: първото необходимо условие е да има подови сифони, като един от тях да бъде под вратата, защото процесът на кондензация там е най-голям. Трябва да има вентилация, отделна от тази на останалите помещения, поради високата влажност на въздуха, както и сервизно помещение в близост до парната баня, в което да се разположат парогенератора и системата за аромати (дозираща система, която подава ароматизираща течност в парата).

Разновидности на парната баня

  • Класическа парна баня - помещение, характеризиращо се с висока влажност и сравнително по-ниски температури от тези в сауната. Помещението е изградено от керамика, стъклокерамика, мрамор или комбинация от трите. Характерно за дизайна на парните бани са овалните и меки форми, както на пейките, така и на тавана на помещението.
  • Римска баня - помещението е аранжирано в гръцки или римски стил, като стените са облицовани с камък или мозайка, задължителен елемент са високите до тавана колони.
  • Турска баня - състои се от едно или няколко помещения, аранжирани в арабски стил, като в зависимост от дизайна се облицоват с камък или керамични плочки.

Сауна или парна баня - какво да изберем?

Сауната е идеално средство за тренировка на дейността на сърцето. Високата температура и влажност на въздуха, близка до 15%, водят до разширяване на кръвоносните съдове, при което до кожата достига по-голямо количество кръв. В резултат на увеличеното отделяне на течности при изпотяване, тялото се изчиства от токсините. По време на охлаждащата пауза кръвоносните съдове се свиват отново, стават по-еластични и се регулира кръвното налягане.

Парната баня представлява друга форма на термотерапия. Физикалните фактори, действащи при нея, са горещ въздух и висока влажност. Парата има разнообразно действие върху кожата. Тя оказва изключително добър ефект върху кръвоснабдяването й, което се засилва от термичното дразнене и след провеждането й кожата изглежда свежа и тонизирана, почистена от мъртвите клетки и мазнините. След процедурата кожата много по-лесно усвоява полезните съставки от нанасяната козметика.

Поради това е препоръчително парната баня да предшества различни процедури за лице и тяло. Термичното дразнене оказва положителен ефект и върху централната нервна система, а съчетана с различни ароматни масла (лавандула, мента, бор, мащерка, канела) има релаксиращо въздействие.

Топлината подпомага релаксирането на мускулите, а чрез повишаване на кръвообращението се подобрява транспорта и елиминирането на остатъчните метаболитни продукти в тях, освен това влияе благоприятно при наличие на мускулна треска. Счита се, че при леки мускулни травми парната баня има лечебен ефект. Препоръчително е антицелулитните програми също да бъдат в съчетание с парна баня, защото тя подпомага размекването и дренирането на целулита. Една от най-добрите терапии за дихателната система е без съмнение билковата парна баня. Тя е и форма на ароматерапия.

Специалисти препоръчват след парна баня да се осигури прием на алкална вода, за да се оводнят тъканите и да се възстанови минералният баланс в клетките. Също така използването на специални душове е желателна процедура след ползване на парна баня или сауна.

Водният масаж чрез странични масажни струи оставя задълго чувството на приятно масажирано и витализирано тяло, а освен това повишава съпротивителните сили на организма. След обилното обливане с вода се подобрява кръвообращението и се нормализира повишената температура на тялото, създавайки в организма невероятен прилив на енергия.

Независимо какво ще изберете, за да поглезите сетивата си - парна баня, сауна, джакузи или масаж, всички тези удоволствия са най-новият и актуален метод за борба със стреса, създават връзка с природата и са добра предпоставка за воденето на здравословен начин на живот на съвременния, модерен човек.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1