Дневен план за навициСвали сега 

Какво трябва да знаем за сауната?

Какъв е ефектът от сауната? Топи ли наистина мазнини и не е ли опасна?

Ходите ли на сауна? Ако отговорът е "да"или "не, но ми е интересно да опитам", с помощта на този материал може да опресните знанията си, да научите нещо ново или просто да разберете дали сауната е подходяща за вас. Ще опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси за използването на сауна.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Колко често мога да посещавам сауна?

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви - може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

Каква продължителност да избера?

Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

С каква влажност трябва да бъде сауната?

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Каква температура?

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности - 80 градуса, докато намерите оптималната за вас температура.

Не е ли опасно?

Ако сте здрав и при разумна употреба сауната се счита за безопасна. Стига, разбира се, да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е сауната за всеки?

Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно налягане следва да се обърне по-специално внимание, тъй като при тези случаи ефектът от сауната е по-силен.

Може ли сауната да се комбинира със спорт?

ДА! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефектът от сауната?

 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни, преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личния си лекар.
 • Подобрява се тонусът и жизнеността на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно, което не е желателно.
 • Подобрява имунната система.
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети, които ползват сауната, за да "влязат" в по-долна категория. Те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.
 • Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечно-съдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се "борят" с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат  на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
 • Минус е, че сауната може да бъде опасна за хора, които не издържат на висока температура, особено такива със сърдечни проблеми или чиято нервна система е увредена от излагане на токсични материали. 

Съвети за използването на сауна

 • Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа, ако се чувствате дискомфортно без дрехи).
 • Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване е да ползвате кърпа, на която да седнете.
 • Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и порите на кожата ви да се отворят.
 • Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението.
 • Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс (по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки).
 • Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс). Никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие, без тялото да е възстановено.
 • Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно).
 • Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар.
 • Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната.
 • Ако не сте сигурни как тялото ви ще реагира на сауната, винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

Безопасност

При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел.

При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора, които са употребили наркотични вещества може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този, когато сте взели наркотика) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител. 

Инфрачервена кабина

Тя е подобна на сауната. Разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.

 • Плюс е, че обектът се нагрява чрез лъчение, тоест без да се увеличава температурата на въздуха около обекта.
 • Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно.
 • Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а другите 80% се използват, за да загряват тялото на човека.
 • Лъчението прониква на 5-8 см вътре в тялото.
 • Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
 • Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури, отколкото в сауна.
 • Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
 • Хора, които имат спортни травми, артрит, хронична умора могат успешно да използват инфрачервените кабини, за да ускорят премахването от тялото на тежки метали и химикали, които се задържат в мастната тъкан и трудно се премахват.
 • Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора, страдащи от акне, екземи, алергии, целулит – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичноста на кожата.
 • За разлика от традиционната сауна, тука няма вероятност за разпространение на бактерии (в кабината въздухът не е влажен както в сауната).

Независимо дали ще изберете сауна или инфрачервена кабина - не пропускайте един от важните моменти, а именно добрата компания, която ще ви осигури една приятна атмосфера.

Тази статия има за цел само да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите. Преди да започнете да посещавате сауна/инфрачервена кабина, задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow