Полезни ли са нашите малки мании?

Дребни навици с голямо значение...

Да опознаеш себе си, да бъдеш по-добър и по-грижовен и да намериш своето място в живота - сам или с помощта на своите мании, е само малка част от процеса на самоусъвършенстване. Един известен хуманист е казал: "Животът няма друг смисъл, освен този, който човек му придава сам, разкривайки своите способности".

Малките манииТемата със сигурност може да предизвика редица провокативни въпроси, защото манията се определя като изключително тежко патологично състояние, което се характеризира с необичаен начин на мислене и крайна енергичност. Тя може да има периоди с различна интензивност, редуващи се с клинична депресия. Понякога са възможни дори и халюцинации...

Но тук става въпрос за тези мании, които са напълно осъзнати и ни помагат да се отпуснем или мобилизираме, или просто да се почустваме по-добре. Можем да се замислим колко от нас започват всеки свой нов ден с чаша горещо силно кафе, или пък си приготвят сандвич всеки път в еднаква последователност. Има дори и такива, които всеки път приготвят багажа си за пътуване по един и същи начин! В това, разбира се, няма нищо смешно, напротив - създава ни комфорт и ни кара да се чувстваме добре.

Всеки психолог би ви посъветвал да дадете израз на своето вътрешно "аз", да позволите на личността да се развива свободно, без да поставяте невидими граници. А нашите мании или неосъзнати навици говорят много за самите нас. Например, подреждането на вещите всеки път по един и същи начин всъщност показва умението на личността да се концентрира. От друга страна осигурява душевно равновесие и чувство на удовлетвореност, ред или контрол над ситуацията.

Малките мании са част от самите нас и ни карат да се чувстваме по-добре

За психиатрите няма съмнение: нашите мании ни улесняват да организираме своето ежедневие, те се превръщат в своеобразен ориентир, благодарение на който по-лесно можем да се адаптираме към промените около нас. Тези навици създават идентичност на личността, т. е. личността съзнава факта, че това е самата тя, осъзнава приемствеността и непрекъснатостта на собственото си съществуване, въпреки всички изменения, които настъпват - независимо дали това ще бъде променена социална позиция, интереси и т. н. Съществуват неоспорими доказателства, които потвърждават тази теза.

Специалистите съветват хората, които изживяват тежки моменти (развод, загуба на работа или приятел), да запазят своите "ритуали" или да си измислят нови. Ставането в един и същи час всяка сутрин, за да има време за чашка кафе би била добра алтернатива. Защото чрез тези незначителни действия, които вършим механично, ние се успокояваме. Те се превръщат в източник на емоции и удоволствия, позволяват ни да се освободим от напрежението или просто да се мобилизираме, за да се справим по-бързо с поставена задача.

Много важно е да поставим граница в рамките на разумното и да запазим тези мании, които наистина ни карат да се чувстваме пълноценно. Защо например да не подреждаме кърпите по цвят в банята, щом като правейки го, едновременно подреждаме и мислите в главата си? Но не би било лошо да се откажем от навика, който ни кара да бързаме към хладилника всеки път, щом се приберем вкъщи.

Понякога невинните навици могат да съживят връзката със семейството или да сближат двойката

Много често дребните навици ни помагат да не прекъсваме връзката си със семейството. Красноречив пример е момиче, което твърде рано е напуснало бащиния дом, да почиства всеки ден или системно да отстранява поувехналите листа от растенията вкъщи по начин, идентичен с този на майка си, или момче, превърнало се вече в мъж, който всеки път мие колата си в един и същи ден, само защото и неговият баща е правил така. По този начин - съзнателно или не, се поддържа жива връзката и се компенсира раздялата.

От друга страна нашите мании понякога могат да вбесят партньора ни, особено когато създават у него впечатление, че те са по-силни от нас. Лесно може да бъде намерено решение на тази ситуация, когато обясните на своя партньор, че несъмнено понякога е глупаво дрехите да се подреждат само по един и същи начин, но пък това ви кара да се чувствате по-добре. А споделяйки своите преживявания и вътрешни усещания, няма как да не се почувствате по-близки с човека до себе си.

Не позволявайте обаче те да ви обсебят

Всеки човек си има своите мании - някои от тях могат да бъдат доста глупави, други дори отчайващи, но пък няма нищо лошо в това, след като те носят някакво удовлетворение. Независимо дали това ще бъде поредният чифт обувки във вече доста голямата колекция на дамата, или съвършено новият модел мини количка към колекцията на вече порасналия господин... Но ако се превърнем в тяхна жертва, ако позволим да ни обсебят, животът ни ще бъде помрачен. И не само повече няма да ни носят удоволствие: ние постоянно ще бъдем под въздействието на някакъв тревожен импулс, че не правим нещата, както трябва.

Да мием ръцете си по десет пъти на ден или всеки път да забърсваме уреда във фитнес залата, защото може да е покрит с болестотворни бактерии определено не е нормално и е далеч от границите на разумното. Не е нужно и да трупаме стари вещи и дрехи, превръщайки се в един съвременен Плюшкин. В такъв случай наистина е нужна помощта на психотерапевт.

В заключение можем да обобщим, че е важно да запазим тези навици или мании, които ни създават комфорт и ни карат да се чувстваме уютно в своята кожа, и да елиминираме онези, които не ни доставят удоволствие, а пречат на социализацията и ни създават неудобства.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1