Дневен план за навициСвали сега 

Паразитни думи в света на фитнеса

Защо често оставаме неразбрани?

Паразитни думи в света на фитнеса
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Случвало ли ви се е да зададете въпрос, но да останете неразбрани? Или ако получите отговор, да бъдете недоволни от него, защото не е това, което всъщност имате предвид? Във форума на изданието се срещат такива примери – пусната е тема, но минават ден, два, три… А ясен отговор не идва. Питате се защо? Много просто – защото във фитнес средите трайно са се загнездили паразитни думички, които сами по себе си не дават точна информация за проблема, но въпреки това се радват на широко използване.

Или пък се наблюдават неточни и неясни заглавия на теми, които най-често не постигат нищо друго освен… подминаване.

  • Искам да отслабна
  • Искам да орелефя
  • Искам да кача маса

Може би си мислите, че това е достатъчно изразително, но истината е друга.

Понижаване на телесното тегло

"Искам да отслабна"

Грешно.

Със сигурност повечето от нас са използвали тази дума в една или друга ситуация. Всъщност тя е доста неточна и непълна. Свързваме я с намаляване на теглото, но също така и с подобрен външен вид.

Стрелката на кантара може да сочи надолу, но въпреки това визията да не се подобри. Ето защо е нужна повече информация и така зададен, въпросът рискува да бъде обречен на провал.

"Искам да редуцирам телесните си мазнини (Body fat %)"

Правилно.

Но не и достатъчно.

Посочете: пол, години, килограми, ръст, подробно описан хранителен режим, начин на трениране – какво, кога, колко, от кога.

Пример: "Жена съм, на 25 години. Висока съм 1.65 м и тежа 70кг. Обичайното ми дневно меню е:  Х, Y, Z.Тренирам в домашни условия, 2 пъти седмично, тренировките включват А+B. Искам да сваля повече подкожни мазнини. Можете ли да ми дадете някакви насоки?"

Покачване на тегло

"Хранене за маса"

Грешно.

Каква маса? Да препоръчаме какво да се сложи на вечерната трапеза ли?

Е, разбира се, във фитнес контекст става ясно, че желанието е покачване на тегло. Но то може да е както активно, така и мазнини. Които в наднормено количество не са нужни никому.

"Препоръчайте ми хранителен режим за покачване на мускулна маса"

Правилно.

Но още трябва да се добавят: пол, години, килограми, ръст, сегашен хранителен режим и пълно описание на тренировъчния опит.

Пример: "Мъж съм, на 27 години. Висок съм 1.90 и тежа 75кг. Храната ми най-често е X+Y+Z. Имам 3-4 хранения дневно. Тренирам по тази програма (посочен линк или описание). Моля ви за съвети за покачване на мускулната маса!"

Оформяне на тялото

"Искам да се стегна"

Грешно.

Ами стегнете се – застанете пред огледалото и стегнете своите мускули. Направете един позинг, подобно на културист.

Нямахте точно това предвид, нали?

"Искам да оформя тялото си, като придобие по-стегнат и спортен вид"

Правилно.

И още: за стегната фигура голямо значение изиграва мускулната маса и нейния тонус. Те са тези, която придават желания вид. Тоест вие търсите покачване на мускулна маса + увеличен мускулен тонус + редуциране на подкожните мазнини, или запазване на сегашното тегло ММ и сваляне на телесни мазнини.

Пример: "Момиче на 19 години съм, висока съм 1.70 и тежа 58 кг. Не си харесвам тялото – отпуснат корем, бедра с повечко подкожни мазнини. Бих искала да се пооформя и фигурата ми да придобие по-спортен и стегнат вид. В момента се храня така: 1+2+3 и тренирам 3 пъти седмично, като включвам упражненията A, Bи C. Какво ще ме посъветвате?"

Релеф

"Искам да орелефя"

Грешно.

Тълковният речник отсече: "Релеф , м., само ед. 1. Изпъкнало изображение върху плоска основа. 2. Спец. Скулптурно изображение с изпъкнали форми върху плоска основа. 3. Спец. Строеж, форма на земната повърхност. Планински релеф." и "Релефен, релефна, релефно, мн. Релефни, прил. 1. Изпъкнал, издаден. Релефна картина. 2. Прен. Отчетлив, ясен, точен, изразителен."

Аха-а-а, вие искате да имате ясно изразени мускули, тоест нисък процент подкожни мазнини. Е така кажете, де.

"Искам да поработя за по-добър релеф на мускулатурата"

Правилно.

Процедурата вече е ясна. Нужна е допълнителна информация.

Пример: "На 29 години съм, мъж. Тренирам от 2 години по тази схема: А, B, C, D. Нямам точно определен хранителен режим, но най-често ям: X, Y, Z. Тежа 90 кг и съм висок 1.75 см. Мерил съм се с калипер, имам еди-колко-си подкожни мазнини (посочен процент). Бих желал да имам по-дълбок и изразен релеф. Какво да правя?"

Извадки от форума

Прилагам няколко цитирани от форума на изданието заглавия. Теми, увенчани с неуспех, тоест или нямат достатъчно отговори, или са последвани с хиляди въпроси от страна на други потребители в желанието си да изкопчат малко повече информация.

Ако откриете себе си в тях – не се притеснявайте, винаги се тръгва отнякъде, а по-надолу в статията ще се запознаете с няколко практични съвета.

"Повече оформяне?" – оформяне на какво? И къде? Запитването е наградено с цели четири отговора, но всичките те – непълни. Непълно е и разяснението на въпросното оформяне.

"Може ли съвет" – въпреки че човекът, пуснал темата, се е постарал в описанието, много малко хора биха обърнали внимание на такова заглавие.

"Искам мнение!!" – доста неясно заглавие, а отваряйки темата, се вижда, че авторът не се е постарал да даде необходимата информация.

"Мнение за програма (маса)" – написана е програмата, но не и лична информация и хранителен режим. За въпросната цел е нужно и стабилно хранене.

"Някакво слабо място?" – от заглавието не се разбира, но става въпрос за слабо място в тренировъчна програма.

"Помощ за чистене" – може да сте се постарали с хубаво обяснение в първия си пост, но кой ще вземе на сериозно такова заглавие? Хубавото е, че все пак сме във фитнес тематиката, иначе току виж някой реши, че трябва да се развихри с метлата.

"Програма за стягане" – въпреки че темата има 557 прегледа, отговорите са точно 0 (нула). Заглавието е неясно, а след това имаме публикувана програма, но не и лична информация.

Още заглавия с нула мнения и непълна или липсваща допълнителна информация: "моля за съвет", "помощ", "няколко въпроса", "Отслабване и релеф на тялото", "Рамене!"

Умишлено не съм включила препратки към цитираните теми, защото целта на тази статия не е да се подиграваме на някого.

Идеята е да подобрим умението си да общуваме, да се научим да пускаме теми със смислени заглавия и да обясняваме максимално точно желанията си, за да получим в замяна адекватни отговори, полезни и точни съвети.

Какво ви съветваме, преди да пуснете тема във форума или преди да попитате същото в залата

Естествено, че никой не се е родил научен и е по-добре да се пита, преди да се действа.

Особено когато сте несигурни в избора си на тренировъчна програма, изпълнение на упражнение или на какви храни да наблегнете, за да постигнете своята цел.

Хубаво е преди това да хвърлите кратък поглед в също краткия ни наръчник как да задаваме интелигентно въпроси. Ще ви отнеме точно 4 минути, но ще ви даде повече, отколкото подозирате.

Винаги използвайте търсачката, защото вече може да съществува същата тема, за която си мислите.

Търсете не само във форума, но и в изданието – вероятно в десетките публикации ще откриете отговор на въпроса, който ви мъчи.

Предлагам на вашето внимание няколко от тях, които са свързани с разгледаните паразитни думи:

Самообразовайте се и едва тогава търсете мнения и опит на колегите в железния спорт. Успешни тренировки!

Използвани източници

  • Снимка: cheeringlife.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow