Райска ябълка (Persimmon)

Колко "божествен" е всъщност "божественият плод"?

Райска ябълка (Persimmon)

Легенди се носят през вековете за полезните хранително-вкусови качества на плода, носещ названието "райска ябълка". Тя произхожда от далечните Китай и Япония и е успяла да си извоюва място не само на трапезата, но и в народната медицина на различни народи. Райската ябълка е може би един от най-екзотичните и същевременно най-студоустойчивите плодове сред субтропичните овощни растения.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Райската ябълка (Persimmon) представлява едър, леко закръглен, с овална или конусовидна форма плод с яркооранжево оцветяване, дължащо се на пигментите в състава й. Неин характерен признак е четириделната елипсовидна чашка.

Принадлежи към семейство Абаносови, род Diospyros, откъдето всъщност произлиза и нейното наименование: "Божествен огън". За родина на райската ябълка се приемат Китай и Япония, като едва през XVIII тя е пренесена в страните от Средиземноморието, след което и в Америка.

В България този вид ябълка пристига едва в средата на миналия век. Днес в нашата страна райска ябълка се отглежда предимно в районите по Черноморието, Пловдив, Сливен, Сандански, Петрич, Хасково и Карлово.

Райската ябълка цъфти през май, като започва да дава обилно плодове 3 до 4 години след засаждането на дървото. То от своя страна достига височина до 8 метра, а листата му са големи, с елипсовидна форма и масленозелено оцветяване.

Сортове райска ябълка (персимон)

Характерно за този вид плод е, че се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс, като по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури.

 • Fuyu – един от най-популярните сортове райска ябълка. Плодовете са хрупкави и сладки, леко сплеснати, със средна големина, и узряват едва когато оцветяването им се промени от зелено в оранжево;
 • Suruga – едри оранжево-червеникави плодове, с плътно и сладко месо, които узряват в края на октомври, началото на ноември;
 • Giant Fuyu – продълговати и сравнително едри плодове с червеникав цвят в незряла форма, променящ се до тъмночервено оцветяване при пълна зрялост на плода. Дървото е много ниско, а плодовете узряват през октомври;
 • Jiro – изключително популярен сорт райска ябълка в Америка. Плодовете му са едри и с много високо качество;
 • Costata – плод с ясно изразена конусовидна форма, с жълто оцветяване, плътно месо и тръпчив привкус в пълна зрялост. Узрява късно през месец октомври.

Форми за консумиране на плода

 • Най-често се препоръчва консумацията на райска ябълка в суров, непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Не е за пренебрегване и фактът, че персимонът има изключително ниска трайност;
 • Под формата на сироп или компот;
 • Приготвен под формата на желе, сладко или мармалад.

Хранителен състав на райската ябълка

Райска ябълка (персимон) - 100 гр

Калории

127

Калории от мазнини

3

Общо мазнини

0.4 г

Холестерол

0 мг

Общо въглехидрати

33.5 г

Фибри

0 г

Захари

0 г

Белтъчини

0.8 г

Вода

64.4 мл

Гликемичен индекс 44.77
Гликемичен товар (ГЛ) 15

Здравословни ползи от консумацията на райска ябълка

Райската ябълка е плод, в състава на който се срещат в сравнително високи количества калий, калций, фосфор, натрий и желязо, витамин С и глутаминова киселина. Плодовете персимон са богати и на захари (глюкоза и фруктоза), пектинови вещества и багрила, което увеличава хранителната стойност на тези плодове.

В миналото плодовете персимон са били добра алтернатива при лечение на патологични състояния като скорбут именно заради високото съдържание на витамин С.

Днес в народната медицина райската ябълка намира приложение при лечение на анемия, нарушена функция на гастроинтестиналния тракт, както и при сезонни неразположения на организма (грип, настинка и др.), с цел повишаване на неговите съпротивителните сили.

В плодовете на райската ябълка, както и в кайсията, се съдържа ликопен, макар и в минимално количество. Яркото оцветяване на плодовете е сигурен признак за неговото наличие, а освен това в в комбинация с витамин С и аминокиселините райската ябълка се превръща в особено добро средство за борба не само със свободните радикали, но и с депресията и пониженото настроение през зимните месеци.

Как да изберем и съхраним плодовете?

Плодовете трябва да бъдат сравнително твърди, без наранявания по повърхността. Узрелите и меки плодове трябва да бъдат консумирани във възможно най-кратки срокове, тъй като трайността им е минимална.

В отделението за плодове в хладилника могат да бъдат запазени в добро състояние до две седмици. Райската ябълка не може да бъде подлагана на дълбоко замразяване и съхранявана във фризер.

Как да си приготивим витаминозен сироп за зимата?

Избират се няколко узрели персимона, като се нарязват на дребни парченца. Поставят се в стъклен съд и се заливат с гореща вода. Приблизително след пет минути водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират.

Полученият сироп се излива в тъмни бутилки, които плътно се затварят. Ако желаете да съхранявате по-дълго този сироп, можете да стерилизирате на водна баня за 10-12 минути.

Използвани източници

 • whfoods.com
 • nutriondata.com
 • agronet.bg
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow