Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Радослав Владов

Здравословно хранене и активен начин на живот в Норвегия

Българи в чужбина: Радослав Владов
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Здравейте, казвам се Радослав Владов, на 24 години. Видях в сайта, че доста други българи по света споделят впечатления и реших и аз да споделя моите.

Какво ви отведе в чужбина?

Кандидатствах по обява за работа, одобриха ме, и така, ето ме в Норвегия.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

От скоро, почти два месеца и половина. Адаптацията не е трудна, тъй като на хубаво бързо се свиква. Отначало всичко е странно, но след време нещата стават обичайни, част от ежедневието, и дори не ги забелязваш.

Спортувахте ли преди това, какво?

Да, разбира се, но само любителски, никога професионално. Когато съм имал възможност - футбол, волейбол, плуването ми е любимо, фитнес. Понякога, за съжаление, колкото и да има желание човек да спортува, просто няма достатъчно време или възможност.

Българи в чужбина: Радослав Владов

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Най-популярният спорт тук през лятото е спортното ориентиране - всички тичат по горите с карта в ръка, дори имат шампионат между градовете (разбира се, непрофесионален). Също така е много популярно колоезденето, всеки има велосипед, а условията за това са отлични.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Всеки спортува нещо, без значение какъв спорт. Някои фитнес, други колоездене, много хора правят джогинг по планински пътеки, гори, както и по улиците, без значение от температурата на водата плуват в морето, което за мен си е лудост, понеже водата изобщо не е топла. Условия има за абсолютно всичко, също така популярно е скалното катерене. Скали има предостатъчно, както и закрити зали със стени за катерене.

Фитнес залите са изключително модерни, нови, чисти, много добре поддържани. Интересна е самата система за фитнес залите - тази, която аз посещавам, е с чип карта и с тази карта мога да посещавам който фитнес си пожелая в цялата държава, а цената не е висока, ако я сравняваме с цените в България. Също така има и денонощно отворени фитнес зали, но цената за тях е малко по-висока.

Българи в чужбина: Радослав Владов

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Това е много интересен въпрос, защото по телевизията и общо взето уж всички искат да се хранят здравословно, но индустрията за бързо хранене процъфтява. Така че по-скоро бих могъл да кажа, че държавата иска хората да се хранят здравословно и поради тази причина има големи разлики в цените на храните. Някои храни се облагат с по-нисък данък, докато други с по-висок, следователно държавата казва кое да е скъпо и кое по-евтино.

Така вредните храни са скъпи, а полезните по-евтини, същото е с алкохола и цигарите - изключително високи цени с акциз за държавата, за да не ги купуват хората. Някои се шегуват и предлагат да отидем до Швеция за бира и уиски, но действително хората пътуват, купуват и се връщат. Разбира се, държавата е сложила определен лимит за алкохол и цигари, които могат да се внесат (много умно, надявам се и ние да вземем пример).

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в Норвегия?

Ами за фитнес зала аз лично плащам към 300 нок, което е към 75 лв за неограничени посещения. Това е доста прилична цена за държава със стандарта на Норвегия. Храненето е както споделих - ако купуваш точно определени неща, ето личен пример:

 • Натурален сок портокал: 2 л - 4 лв;
 • Риба тон консерва: 170 г - 1,5 лв;
 • Сьомга филе: 20 лв кг;
 • Бяла риба: около 15 лв кг филе;
 • Замразени зеленчуци всякакви видове: 5-10 лв кг;
 • Сирена: тук вече цените варират от 25-30 лв за кг;
 • Прясно мляко: 2,5-3 лв за литър;
 • Всякакви меса, пилешко, свинско, телешко: 30 лв  за кг;
 • Протеин средно качество: към 30-35 лв за кг;
 • Скариди, миди: 15-20 лв кг;
 • За пресни зеленчуци: около 10 лв за кг.

Пресните плодове там не ми се коментира, просто цените са абсурдни... Като сравним цените на млечни, меса и риби, с например пица в ресторант, която започва от 25 лв до 30 лв., храната е сравнително скъпа, но пък за сметка на това е качествена.
Аз лично харесвам сьомга, така че нямам проблем.
Забравих да спомена за яйцата те също са скъпички - около 10 лв за кг.
Общо взето, за да се храните здравословно, са ви нужни по-малко пари, отколкото за да се храните нездравословно.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

Локални сайтове не чета, понеже местният език е толкова сложен, че дори и преводач в интернет прави грешки и не може да преведе текст, който ми трябва. BB-Team е най-популярният сайт в България, в който можеш да намериш информация за хранене, упражнения, диети и каквото още ти е необходимо.
Едно голямо БРАВО от мен!

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow