Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Ивайло Стефанов

"Понякога имам нужда от външен дразнител – човек, който да е до мен за съревнование. Тогава нещата стават различни!"

Интервю с Ивайло Стефанов

В поредицата от интервюта с наши потребители този път ще ви запознаем с интересната личност Ивайло Стефанов. Вижте какво сподели с нас за спортните и хранителните си навици, както и за начина си на живот.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представи се на читателите?

Здравейте! Казвам се Ивайло Стефанов, на 29 години, от гр. Ловеч.

Кога започна и какво те накара да започнеш да тренираш?

Първият ми досег до железата и тренировките като цяло бе през 1992 г.Тогава един съсед от блока ми подари две гири по 5,250 кг. и първата тренировка с тях беше да ги изнеса 6 етажа нагоре (нямаше асансьор). За възможностите ми тогава си беше изпитание!

Нямаше външни фактори, които да ме подтикнат към тренировките. Всичко стана някак от само себе си.

С какво се занимаваш и как съчетаваш спорта с ежедневието си?

От известно време работя като надзирател в затвора в Ловеч, където стресът и психическото натоварване са на ниво, за разлика от предишните ми работи, които бяха свързани с физически труд. Все пак пълно щастие няма!

При мен тренировките са част от ежедневието, нещо като навик. Разбира се, има дни, в които и да ми се тренира, нямам време. Така пък донякъде се поддържа и желанието за тренировка.

Какви цели си поставил пред себе си в спортно отношение?

Нямам конкретни цели, за които да се готвя целенасочено. Тренирам за удоволствие, като същевременно се старая и да подобрявам общите физически качества. Затова харесвам и кросфита. 

Интервю с Ивайло Стефанов

Разкажи ни повече за тренировките и храненето си?

Абсолютен привърженик съм на свободните тежести и многоставните упражнения.

Тренировките ми са изградени основно от упражнения с пудовки, гимнастически халки и собствена тежест. Разбира се, когато отида до залата (напоследък не ми се случва често), включвам и щанга.

Храната – ям каквото, когато и колкото ми се яде! Не спазвам никакви диети и режими. Е, старая се да има някакъв баланс, но понякога му изпускам края. Със сигурност не влизам в категорията на здравословно хранещите се!

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки? Имаш ли опит със стимуланти?

Рядко си купувам добавки – витамини и минерали. Нямам навика, а явно нямам и такава нужда от тях.

Индустрията за хранителни добавки е една огромна машина за пари! Постоянно се предлагат нови, "чудодейни" добавки, и понеже хората стават все по-мързеливи, си ги купуват.

Много често срещано явление, даже и тук, във форума е въпросът "какво да пия за маса и сила, за релеф и пр.", и това след има-няма месец тренировки. Това не го разбирам! Не ги отричам изцяло, но на едно аматьорско ниво като нашето може и без тях.

Ако под стимуланти имате предвид стероиди – да имам опит, макар и малък. Това беше преди повече от 10 години. Искам да подчертая, че не съм злоупотребявал и разчитал на тях!

Интервю с Ивайло Стефанов

Какви са твоите максимални постижения и най-трудни предизвикателства досега?

Максимални постижения: клек - 200 кг, лег – 140 кг, тяга – 230 кг при 82 кг лично тегло, без колан, наколенки и фитили.

Може би предизвикателство, което те тества физически и психически е "Калсу" с пудовки 2 по 32 кг и дъмбели 2 по 30 кг. Правил съм го в два варианта – определено се помни дълго...

Как структурираш тренировките си?

Честно казано, не ги структурирам. Решавам на момента или най-много с ден напред какво ще правя.

Имаш ли нужда от външна мотивация?

Не, нямам нужда от външна мотивация. Понякога имам нужда от външен дразнител – човек, който да е до мен за съревнование. Тогава нещата стават различни!

Занимавал ли си се с друг вид спорт? Какво би искал да опиташ?

Да, тренирал съм свободна борба в периода 1997-2003 г. активно, след това не толкова. Това е спортът, който ще ми остане в сърцето! Усещането за жива сила срещу теб – неповторимо!

Може би след време ще опитам докъде ще ми стигнат силите за едни квалификации за Кросфит игрите, но засега не разполагам нито с време, нито със средства за това.

Кои са най-добрите място/обстановка/компания за трениране?

Когато имаш противник/противници, тогава се раздаваш наистина докрай. Ако си сам, винаги има една идея скатавка.

Хората казват, че спортът е здраве. Кога това престава да бъде вярно? Къде е границата?

Хм... това е въпросът, на който ми е най-трудно да дам отговор. За съжаление всеки има различна представа за нещата и оттам и различна идея къде е границата. За едни е нормално да си инжектират синтол и да нямат мисловна дейност заради диетата преди състезание, но за мен не е.

Ставало е дума във форума, че си оставил настрани тежките щанги, а защо? С какво ги замени?

На този етап просто не са ми нужни, а и да засилвам болки в колената, лактите и изтръпнали пръсти на ръцете сутрин – не, благодаря!

Освен да правя впечатление на "напомпаните" момчета в залата... Донякъде ги замених с интензивни тренировки и пудовки, с тях поддържам едно добро (за мен) силово ниво.

Откъде тази любов към пудовките? Натоварването, удоволствието от тренировките с пудовки различно ли е, по-силно ли е?

Пудовки имаше още едно време в залата по борба и тогава тренирах с тях. Натоварването е специфично, а удоволствието е пълно заради много упражнения, които могат да преливат едно в друго. Просто можеш да импровизираш, а аз обичам да го правя!

Мислиш ли да насочиш дъщеричката си към някакъв спорт? Ще се опиташ ли да я запалиш по пудовки, лостове, щанги...?

Надявам се да съм добър пример за нея и да прояви по-голям интерес към спорта, като порасне още малко. В момента и тя си тренира леко, но е още малка и отделя повече внимание на куклите.

Интервю с Ивайло Стефанов

Разкажи малко повече за възстановяването ти от контузии, ако си имал такива.

Да, имал съм контузии - десен глезен, двете колена – няколко пъти, двата лакътя – два пъти, кръст, спукани ребра. Възстановяването винаги е ставало "в движение", няма почивка  - мазане с някакви пасти и тренировки всеки ден, абе, както казва Славко: чобанска работа!

Опиши накратко един свой ден?

Ставам около 6:30 ч., кафе, закуска... обичайните неща. Ако не съм на смяна в затвора, значи пак съм на работа, но моя си... Вечер не обичам да стоя до късно, към 22:30 – 23:00 ч. си лягаме, освен когато сме на маса с приятели.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Преди години правех много жертви заради тренировките. Сега гледам да си подреждам нещата така, че да не ощетявам семейството заради тренировките.

Кои са най-екстремните неща в живота ти (не само спортни)?

Има едно, което няма да забравя – две поредни качвания на един симулатор за космонавти 4-та степен (ако не бъркам) – е няма такъв кеф!

Какво място заема и как влияе градусната суплементация (предполагам, че се има предвид алкохолът - бел.ред.) на спортните постижения/тренировките ти?

Важното е да не се прекалява. Е, когато има повод, не се брои. Не бих казал, че има някакви негативи засега спрямо тренировките ми. Все пак не съм в някакъв олимпийски цикъл, за да се притеснявам.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Съпругата и детето да ги смятам ли? Като цяло хората около мен са с изградени навици и характери. Те са се настанили в една комфортна зона и е трудно да ги извадиш от там.

Какви съвети би дал на начинаещите във фитнеса?

Вече не давам съвети във фитнеса! Не защото ми е под достойнството, а защото по-малките си мислят, че морето е до колене и не вдяват! 

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Съвсем случайно, търсех си комплекси с дъмбели и пудовки, и така попаднах тук. Допадна ми, че в кросфит раздела има хора, които тренират като мен и можех да си "сверя часовника". Като дизайн сайтът е хубав, но ме дразнят въпроси/теми от потребители, които искат всичко наготово, а не седнат първо малко да почетат и тогава да питат.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Бъдете живи и здрави, и не забравяйте: Желание, Търпение, Упражнение!

Още съдържание по темата
Интервю-с-Деница-Славова-Diddlina
Интервю с Деница Славова (Diddlina)

"Според мен ролята на лекаря в опазването на здравето е по-малка от тази на "пациента" и обществото"

Интервю-със-Силвия-Морова-Atom
Интервю със Силвия Морова (Atom)

\"Движението е повече от есенциално, никога не спирайте!\"

Интервю-с-Юлия-Иванова-Juls
Интервю с Юлия Иванова (Juls)

"Човек трябва да се бори за онова, което обича и което го прави щастлив"

Интервю-с-Велико-Иванов
Интервю с Велико Иванов

"Колкото повече човек се отдалечава от майката природа или се опитва да я "залъже", толкова по-лошо става за него"

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow