Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес или кросфит?

Доколко е правилен така зададеният въпрос

Фитнес или кросфит?
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Въпреки това редовно получавам съобщения от типа:

"Четох/гледах/чух за Кросфит и съм впечатлен/а. Искам да започна. Какво да правя?"

Наглед прост въпрос, но изисква по-сложен отговор. Кросфит е... един от пътищата. За мен той е по-правилен, но това не го прави автоматично най-добрия за вас.
Защо? Нали всеки можеше да се занимава с кросфит?

И да, и не. Физически всеки може, вярно е. Има си начини за скалиране и модифициране на тренировъчните комплекси, така че да станат достъпни за всеки, без значение от нивото (вижте статия "Модифициране на кросфит тренировките").

Но само по себе си практикуването на кросфит няма да ви направи елитни спортисти, така както ходенето на училище не ни прави автоматично умни и интелигентни. Да, той може да подобри значително атлетическото ви ниво, но само ако вложите достатъчно от себе си. И нека подчертая дебело – ако го правите умно. Не че това не е валидно за всичко, с което се занимаваме...

Не по-малко важно и дори с приоритет, според мен, е не това дали си силен, координиран и издръжлив, а каква е психиката ти. Кросфит е за хората, които обичат предизвикателствата, които не се задоволяват с постигнатото и непрестанно се опитват да надскочат моментните си възможности. Ако това ви се струва прекалено, ненужно и "опасно", ако предпочитате умерено до леко натоварване, то кросфит не е за вас.

Ако целите ви се изчерпват с тунинговане на външния вид, без оглед на подобряване на КПД-то на "двигателя" – кросфит не е за вас. Има си други оптимални и доказано работещи методи за това.

Ако целта е повишаване само на един от параметрите (само сила или само издръжливост, експлозивност, координация, баланс и т.н.), то отново кросфит не е оптималното за вас. Не че няма да достигнете до търсения резултат, но ще отнеме значително повече време и усилия.

"Гледах финалите на Кросфит Игрите. Тези хора са зверове! Искам да тренирам като тях. Искам да съм "машина"!"

Честно, аз също го искам. Но годините опит в тренировки и състезания ми нашепват малко по-различна реалност. Аз, а вероятно и повечето от вас вероятно нямаме "зверската" генетика, да не говорим и за "зверската" суплементация. Може би ще вложим колкото можем в тренировки, ще заимстваме от звездите, ще спазваме режими и да, ще станем по-силни, по-издръжливи, по-..., по-..., по-... но едва ли ще се класираме за Игрите. Е, дай Боже някои от нас да успеят! Повечето ще станем машини, но от по-малък калибър. Това в никакъв случай не трябва да ни спира. Напротив! Просто е реален поглед над нещата.

"Какво да правя тогава? Фитнес или кросфит?"

Стой! Тук въпросът е сгрешен. Кросфит Е фитнес. Даже някои го наричат "Спортът на фитнеса".

Но тогава защо фитнес тренировките ми се различават коренно от кросфит комплексите?
Защото няма един-единствен правилен път. Да не говорим, че много малко трениращи и дори треньори наистина са наясно какво и как. Нали не очаквате значим прогрес със 16000 серии за бицепс и едва 3-4 серии клекове седмично (ако въобще има клекове в програмата.)? Често целта е една, но подходът е различен.

"Какво ми остава тогава?"

Сещам се веднага за една тв реклама преди години на военните училища в България – "Опитай! Стани мъж!" Шегата настрана, но докато не опитате, няма как да разберете дали е "вашето" натоварване. Единственото абсолютно сигурно е, че няма човек, който да не се почувствал щастлив от усещането за нарастваща сила, издръжливост и от подобрената визия.

Дали ще го постигнете с кросфит или друга методика е без значение – всички ние имаме нужда от сериозно системно натоварване, за да се чувстваме добре както физически, така и психически и емоционално.

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

EMOM-Щангистко-обръщане-с-подклек-тръстър-и-пръсти-до-лоста
EMOM - Щангистко обръщане с подклек, тръстър и пръсти-до-лоста

Ще издържите ли докрай?

EMOM-Щангистко-обръщане-с-клек-и-бърпи-набиране
EMOM - Щангистко обръщане с клек и бърпи-набиране

20 минути изпитание на сила, издръжливост и техника

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow