Дневен план за навициСвали сега 

Кървене от носа (епистаксис)

Какво се крие зад този сравнително често срещан проблем?

Кървене от носа (епистаксис)

Кървенето от носа (епистаксис) се случва всекидневно на мнозина. Въпреки че повечето епистаксиси са спонтанни, самооздравяващи, често у хората гледката буди чувство за тревожност. Прочетете статията, за да се уверите, че място за тревога няма.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява кървенето от носа (епистаксис)?

Кървенето от носа се наблюдава при нараняване лигавицата на носната преграда. Бива предно и задно, според локализацията на разкъсания кръвоносен съд. Предните епистаксиси са по-често срещани. При тях кръвта се стича напред и излиза през ноздрите, докато при задните, които са много по-сериозни, кръвта се стича по носоглътката.

Какви са причините за епистаксис?

Причини за кървенето могат да бъдат травма, сух климат, лекарствени вещества, възпалителни процеси,  хипертония, аномалии в носната преграда и други.

Травми:

Леките травми в областта на носа са чести в спорта, най-вече в бойните и отборните спортове. Кървенето може да спре спонтанно до 5 минути, но при по-тежките се засягат по-големи съдове, кървенето е обилно и е необходима лекарска помощ.

Климат:

Сухият въздух води до изсушаване на носната лигавица и до спонтанно кръвотечение от носа. През по-горещите дни може да се наблюдава кървене от носа, което се обяснява с вазодилатация на кръвоносните съдове и тяхното разкъсване. Препоръчвам незабавно да се отиде на сенчесто и прохладно място.

Възпалителни процеси и лекарства:

Различни видове бактериални или вирусни риносинуити могат да наранят лигавицата и да предизвикат кървене от носа, което е сравнително слабо.
Използването на лекарства под формата на назални спрейове чисто механично може да причини разраняване на кръвоносен съд в носа. Съставките на повечето от тези спрейове водят до изсушаване на лигавицата и това също може да предизвика кървене.

Витамини C и K

Недостатъчното количество на витамин C или K може да е причина за чести и трудни за спиране кръвотечения.

Хипертония:

Епистаксисът е често срещан при хора с високо кръвно налягане. Рядко хипертонията е причина за кървенето, но не е изключение. Високото кръвно налягане по време на тренировка е задължително, така че не се безпокойте, ако ви потече кръв от носа.  Просто прекратете тренировката и се погрижете за кървенето. Лично аз не препоръчвам след това да се продължи с тежестите.

Как да постъпите?

При леко кървене от носа седнете и се наведете напред, така че кръвта да се стича от носа. Лягането или навеждането на главата назад е груба грешка! Така кръвта ще се стича назад към гърлото и може да предизвика повръщане.

С два пръста защипете меката част на носа за 5 минути, след което отпуснете. Може да се използват и памучни тампони. Ако потече кръв отново, процедурата се повтаря.

Ако кръвотечението не спре до 20 минути, потърсете лекарска помощ. При задните или по-силните предни епистаксиси търсенето на лекарски екип е задължително.

Вече знаете как може да помогнете адекватно на себе си или на друг пострадал в залата. Във всички случай паниката е излишна и може само да ви навреди.   

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow