Дневен план за навициСвали сега 

Традиционно "вредни" съвети, които се оказват полезни

Няколко здравословни стереотипа, които могат да бъдат опровергани

Традиционно "вредни" съвети, които се оказват полезни

Най-често съветите за по-добро здраве напомнят на стария анекдот, в който докторът казва на пациента: "Веднага трябва да започнете строга диета без брашно и сладко, никакво кафе, алкохол или цигари, и колкото е възможно по-малко сексуални контакти. О, да, и най-важното, драги - наслаждавайте се повече на живота!"

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Но голяма част от стереотипите, в които вярваме по отношение на здравето, могат да бъдат разбити. Ето кратък списък на често срещаните "лоши съвети", които в крайна сметка се оказват полезни:

Пийте кафе преди кратка дрямка

В Япония е проведено следното изследване: на една група хора е дадено да изпият 1-2 чаши кафе (200 мг кафеин) и веднага са помолени да легнат да поспят за около 20 минути.

Оказало се, че след събуждането те се чувствали свежи и концентрирани, а отговорите им на различни тестове били по-добри от отговорите на хората от другата група, които не са консумирали кафе преди сън.

Защо това работи? Кофеинът започва да действа след около 20 минути, "почиствайки" мозъка от молекулите аденозин, които стимулират съня и потискат решителността.

Така че кафето преди сън всъщност има краткотраен "двоен ефект": сънят и кафеинът едновременно успяват да елиминират влиянието на аденозина.

Не мийте зъбите си след хранене

Това важи с особена сила в случаите, когато сте консумирали кисела храна. Цитрусовите плодове, доматите, енергийните и газираните напитки (включително диетичните) размекват зъбния емайл.

Ако веднага след прием на кисели храни или напитки измиете зъбите си, само ще увеличите вредния ефект на киселината. Реално почистването на зъбите е добре да се случва от половин до един час след хранене.

Качвайте килограми

И по-точно - мускулна маса. Жена с тегло 70 кг, която се занимава редовно със силови тренировки, с лекота ще се побере в дрехите на своята 60-килограмова приятелка, която не се занимава със спорт.

Килограм мазнини и килограм мускули тежат еднакво, но имат различен обем и изглеждат съвсем различно. Ето защо, ако изгубите мазнини и покачите мускулна маса, вие буквално ще намалите размерите си.

Често жените отказват да се занимават със силови тренировки, най-вече от страх да не станат "прекалено мускулести", и всъщност това е възможно - но само ако развивате мускули, без да стопявате мазнините. Така че вместо да намалявате непрекъснато калориите, по-добре увеличете тежестите във фитнес залата.

Яжте повече

Мислите си, че едно леко похапване е за предпочитане пред нещо по-съществено и калорийно? Грешите, така апетитът ви само ще се увеличи.

Малките количества въглехидрати намаляват кръвната захар и причиняват чувство на глад, така че вместо тях е по-добре да изберете храна, която съдържа протеини, следователно е по-калорична и мазна.

С такава храна ще се заситите по-бързо и ще останете сити за по-дълго време. И като цяло ще се окаже, че сте приели по-малко калории за деня.

Чувствате се уморени? Не пийте енергийни напитки

В тях може да се съдържа до пет пъти повече кафеин, отколкото има в кафето, а отделно от това и повишено ниво таурин - който е стимулатор на централната нервна система.

Да не говорим за огромното количество захар (от 13 чаени лъжички в една кутийка!). Ефектът от енергийните напитки е кратък, затова пък са ви подсигурени нервност, тревожност, раздразнителност и ускорено сърцебиене.

При подут корем... пийте вода?

Някак сме приели, че водата само ще влоши положението, но всъщност не е така. Ако консумирате много фибри, тялото се нуждае от повече вода, за да работи добре.

При процес на дехидратация тялото започва да използва водата, която му е останала, което предизвиква чувството за подут стомах.

Голяма част от фибрите са водоразтворими, така че ако пиете повече вода, храносмилането ще се подобри и подуването на стомаха ще премине.

Пийте обикновени газирани напитки, не диетични

Честно казано, по-добре се откажете и от двата вида, но по принцип диетичните са по-вредни от обикновените газирани напитки.

Американско изследване по въпроса показва, че хората с наднормено тегло, които пият диетични напитки, консумират по-калорични храни в сравнение с тези, които пият обикновени.

Отделно от това, в продължение на период от десет години близо 70% от почитателите на диетичните напитки покачват сериозно теглото си в сравнение с тези, които изобщо не пият такива.

В жегите пийте горещи напитки

В някои азиатски страни пиенето на горещ чай в летните жеги е не просто норма, а част от културната традиция. Същото се отнася и за Южна Америка, където чашата с горещо мате е нещо като задължителен аксесоар.

Когато пиете гореща напитка, вашето тяло усеща промяната в температурата и увеличава потенето. А когато потта се изпарява от кожата, се получава естествено охлаждане на тялото.

Чувствате се изтощени? Време е за физическа активност!

След изключително тежък работен ден този съвет може да ви звучи убийствено, но повярвайте, всъщност дава сили.

Умората, лошото настроение и депресията намаляват след 30-минутна тренировка с умерено натоварване.

Ще се почувствате ободрени, ще работите по-ефективно и няма да се уморявате лесно. При това умствените ви показатели също ще се подобрят.

За да подобрите паметта си, пишете на ръка

По-добре се запомнят нещата, които сме записали. Писането на ръка представлява процес на обработка на информацията. За пример вижте студентите, които конспектират по време на лекции - те вече са въвлечени активно в процеса на запомняне и учене.

За да подобрите отношенията си, прекарвайте по-малко време заедно

Това не означава, че трябва да започнете поотделно срещи с приятели и ходене по купони - така със сигурност ще провалите всичко. Става дума за времето, прекарано насаме със самите себе си.

Вие се замисляте, спирате да действате импулсивно, опознавате себе си и след това постъпвате по-мъдро и внимателно, когато сте заедно - поне така твърдят психолози.

Избягвайте антибактериалните сапуни

Жертвите на рекламата са убедени, че тези сапуни намаляват риска от болести и зарази, но всъщност няма доказателства, че са по-ефективни от обикновения сапун.

В добавка, продължителната употреба на някои съставки като триклозан може да намали устойчивостта към бактерии и дори да измени нивата на някои хормони.

След всичко прочетено дотук, ако решите да пиете кафе преди сън, да не миете зъбите си веднага след хранене и да качвате килограми със здравословна цел - определено животът ви ще бъде по-весел, стига да следвате и тези съвети в разумни граници!

Използвани източници

  • По материали на health.com
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow