Газирани напитки

"Подчини се на жаждата" - мотото, което кара стотици хора по света да посягат към разхладителна течност на всеки две секунди

Лято е и за да понесем жегата все по-често посягаме към чаша разхладително питие – най-лесният, достъпен и бърз начин да утолим жаждата. Да потушим жаждата у дома, в офиса или навън с приятели вече не е никак трудно... съвременната индустрия предлага голямо разнообразие от газирани напитки, плодови сокове, студени чайове, млечни напитки, минерална вода и др. и изборът е наистина не е лесен.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Подчини се на жаждатаКонсумацията на безалкохолни напитки в наши дни далеч не е само акт на утоляване на жаждата, но и действие със социално значение и значително влияние върху човешкия организъм. Най-разнообразни, както и най-критикувани сред безалкохолните напитки са т.нар. газирани безалкохолни напитки, които ще разгледаме в настоящата статия.

Малко факти и история ...

В най-общ смисъл към безалкохолните напитки се отнасят всички питиета, които не съдържат алкохол или съдържат такъв само в минимални количества до 0.5 %. Те представляват изкуствено обогатени с въглероден диоксид питиета, който се отделя при нормално атмосферно налягане. Насищането с пенливия газ може да бъде естествено - в изворните води, където диоксидът е придобит в условията на високо налягане под земята, както и изкуствено - като вторичен продукт от ферментация / като в бирата и някои вина /. Изкуственото карбонизиране / обогатяване с въглероден диоксид / е открито през 1767 г. от англичанина Джоузеф Прийстли, но е въведено в индустриалната практика едва през 1807 г.

Газираните напитки се разделят на следните няколко вида:

 • газирани ароматизирани / тип неплодови /
 • газирани плодови
 • газирани билкови
 • колови

При различните видове газирани напитки съдържанието на захар и сухо вещество се движи между 6.3 и 12.8 %. Съдържанието на въглероден диоксид  е над 0.35 %, а срокът на трайност е от 6 дни до една година.

Предимствата

Безспорно газираните напитки са един от най-предпочитаните начини за утоляване на жаждата. Разнообразието от вкусове и опаковки ги правят предпочитани не само през летния сезон, превръщайки ги в неизменен спътник и част от ежедневието на всеки от нас. Газираните напитки имат социално значение - събират приятели и са в основата на приятни емоции и преживявания. Някои дори им приписват свойства, подпомагащи храносмилането - често можем да видим хора да пият чаша кока-кола, сода или фанта след хранене.

Горчивите факти за сладостта на газираните напитки

Основният подсладител, включен в състава на повечето газирани напитки, е царевичният сироп, който съдържа прекалено голямо количество фруктоза. За разлика от глюкозата, този монозахарид не е в състояние да стимулира организма да произвежда инсулин, който участва в метаболизма на въглехидратите. Освен това подтиска производството на лептин, отговорен за чувството на насищане. Според извършено наскоро американско проучване хората, които пият често газирани напитки, са много повече предразположени към развитието на т.нар. метаболитен синдром. Той включва в себе си няколко симптома - напълняване в коремната област, много ниско ниво на „добрия" холестерол, високо артериално налягане и др. Децата, посягащи често към  газираното, могат да развият този синдом още на 12-13-годишна възраст. А въпросният синдром е една от най-честите причини за развиване на диабет тип 2.

За разлика от другите „сладки" неща, газираните напитки не утоляват жаждата така, както засища една вафла наример. Това означава, че поемаме много големи количества от неща, от които реално нямаме полза. Радостен е фактът, че българите все повече предпочитат минералните води пред газираните напитки. Това сочат данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Според асоциацията, у нас се забелязва трайна ориентация  към бутилираните води.

Връзка между употребата на газирани напитки и диабета

Употребата на сладки газирани напитки и бедната на микроелементи диета е пряко свързана с появата и развитието на захарен диабет. Хората, които употребяват по една или повече газирани напитки дневно, са застрашени от развиване на захарен диабет два пъти повече, отколкото онези, които консумират по-малко или изобщо не пият.

Основната причина е употребата на захар, съдържаща се в напитките. Същевременно резултатите сочат, че употребата на газирани напитки е съпътствана с по-нисък от необходимия прием на хранителни влакна, мляко, плодове и основни нутриенти. Някои специалисти вече са на мнение, че трябва да бъде забранена продажбата на газирани напитки в училищата и в другите учебни заведения. Според тях забраната на родителите не влияе на маркетинговата политика на компаниите-производителки на този тип стоки.

Калцият и газираните напитки не живеят под един покрив...

Честата консумация на газирани напитки може да доведе до увеличаване на риска от остеопороза. Освен това стоматолозите продължават да насърчават хората да консумират по-малко газирани напитки, особено между храненията, за да предотвратят появата на разрушаване на зъбния емайл.

Захарите, разтворени в течността, се пренасят бързо в кръвта, където тяхното присъствие сигнализира на панкреаса да започне да секретира инсулин. Това предизвиква отделянето на тестостерон в кръвта. И при мъжете, и при жените тестостеронът е хормона, контролиращ натрупването на калций в костите. Нивото на тестостерона може да се повиши и чрез силово упражнение, но ако го подтискате по химичен път чрез масивен прием на рафинирана захар, тялото ви ще спре натрупването на калций в костите.

Въглеродният диоксид във всички газирани напитки предизвиква загуба на калций в костите в 3 фази:

 • „Газираното" раздразва стомаха.
 • Стомахът противодейства на раздразнението по единствения начин, който познава - чрез единствената „антикиселина" на разположение - калция, който си набавя от кръвта.
 • Кръвта, вече бедна на калций, си го „набавя" от костите, за да се запази добрата мозъчна и мускулна дейност в организма.

За съжаление историята не свършва до тук ...

Другият основен проблем е, че повечето газирани напитки съдържат фосфорна киселина, която също причинява „източване" на запасите от калций в организма. С други думи газираните напитки карат костите ви да омекват, правейки ги слаби и чупливи по 3 начина:

 1. „Газираното" намалява калция в коститe.
 2. Фосфорната киселина също намалява калция в костите.
 3. Напитката се явява „заместител" на други течности, съдържащи калций, като например мляко и вода. Макар и да не са перфектните източници на калций, те все пак доставят определено количество от есенциалното вещество в организма.

Прекомерната консумация на пенлива течност може да увеличи риска от поява на камъни в бъбреците и сърдечни заболявания.

Освен захарите и киселините притеснения будят и други съставки в газираните напитки като например кофеина. Той е лек стимулант, който се съдържа в много от най-известните напитки и води до лесна и „невинна" пристрастяемост. Изкуствените оцветители, причинява в децата хиперактивност, характеризираща се с трудно съсредоточаване, а понякога астма и други алергични реакции.

Положението с вредното влияние на газираните напитки върху здравето на човека нямаше да е толкова стряскащо, ако същите не се консумираха в големи мащаби заради мощните и агресивни рекламни кампании на фирмите производителки на всякакви места - в магазини, ресторанти, бензиностанции, музеи, улични автомати и дори в училищата. Фирмите харчат годишно около 700 милиона щатски долара за реклама и стотици милиони за все повече и повече промоционални дейности.

Информацията в таблицата по-долу ще ни помогне да разберем какво се случва , когато приемаме газирани напитки и вода и какви могат да бъдат пораженията върху организма ни:

Безалкохолни газирани напитки

Вода

1. Съдържащите се соли водят до загуба на водата в клетките. Именно поради този факт моряците не консумират морска вода.

1. Приблизително 68 % от хората са хронично дехидратирани. Техният механизъм на жаждата е толкова слаб, че често е бъркан с този на глада. Дори леката дехидратация забавя метаболизма, ускорява стареенето на клетките, намалява устойчивостта към болестите и възстановяването на мускулите след натоварване.

2. Захарите в газираните напитки ( различни от диетичните подсладители ) увеличават чувството за глад.

2. Изследвания показват, че една чаша вода подтиска среднощния глад в почти 100 % от хората, подложили се на диета.

3. Всички газирани напитки провокират симптомите, описани в дясно. Инсулиновият „отговор" допълва картинката.

3. Недостигът на вода е основната причина, която „отключва" дневната умора, крампите в краката и пръстите и неспособността на концентрация.

4. Пълнотата и хранителните дефицити, от които страдат повечето заклети почитатели на газираните напитки, водят до болки в гърба и ставите.

4. Проучвания показват, че пиенето на 2 литра вода на ден значително облекчава болките в гърба и ставите на 80 % от страдащите.

5. Газираните напитки водят до загуба на вода в тялото и предизвикват симптомите, изброени вдясно.

5. Загуба на водата, задържана в тялото от 2 % може да отключи леки проблеми с „краткосрочната" памет и трудност във фокусирането на на напечатан или видео текст.

6. Различните оцветители и други съставки не са упоменати за превенция от рак.

6. Приемането на литър и половина вода на ден намалява риска от рак на дебелото черво с 45 % , риска от рак  на гърдата със 75 % и риска от рак на пикочния мехур с 50 %.


И накрая да обобщим – тази статия няма за цел да ви откаже от пиенето на газирани напитки, а да разясни какво се случва във вашия организъм, когато посягате към поредната чаша от газираната течност, както и какви могат да бъдат последствията. Да спрем да пием газирани напитки едва ли би било решение на проблема, най-малко поради онази мъдрост, гласяща, че забраненият плод е най-сладък. Разумно решение би било консумацията на газирани напитки да бъде намалена до разумни граници, особено при подрастващите с цел превенция от изборените по-горе болести. Подходящо действие от страна на производителите би било и срокът на годност да бъде намален, което се явява резултат от намаленото съдържание на консерванти и други добавки. Това евентуално би приближило цената им до тази на „здравословните” алтернативи, тъй като до момента газираната напитка често се явява по-достъпния избор.

Използвани източници

 • ezinearticles.com
 • answers.com
 • udoma.com
 • tiabg.com
 • helpos.com
 • cspinet.org
 • mindconnection.com
Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow