Дневен план за навициСвали сега 

Каму каму

Има ли потенциал непознатият плод да стане новият амазонски суперплод

Каму каму

Тези от вас, които следят тенденциите в здравословното хранене, вероятно вече са забелязали, че амазонската джунгла е място, където учените намират все повече храни, които са високо ценени от местните лечителски традиции поради техните специфични свойства, които ги издигат над нивото на обикновените храни. Един от тези плодове е каму каму и е на път да „детронира” асаи (acai berry) от неговото първенство сред амазонските суперплодове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Каму каму е плодът на растението Myrciaria dubia, което представлява дребен храст, обитаващ крайречните райони на Амазонската джунгла в Перу и Бразилия. Плодовете са червени или виолетови и наподобяват формата на череша.

Поради нарастващия интерес към плода и неконтролираното му събиране с търговска цел, растението попада в категорията потенциално застрашените видове. Понастоящем се полагат мерки за култивираното му отглеждане по бреговете на Амазонка.

Този небивал интерес, обаче, изглежда идва единствено от страните в Северна Америка и Европа. Почти никой от населението на Южна Америка не е толкова силно впечатлен от този плод. Всъщност, той е слабо познат в родината си и рядко може да бъде срещнат по местните пазари. В Перу обикновено го правят на мармалад или го консумират смесен със следолед или йогурт. Интересът на останалия свят към каму каму се дължи главно на неговото необичайно високо съдържание на витамин С. Той представлява до 6% от теглото на пресния плод.

Основните пазари за каму каму са САЩ, Япония и страните членки на ЕС. Поради факта, че плодът е нетраен и съответно - труден за транспортиране на дълги разстояния, на пазара се предлага главно под формата на прах или хранителна добавка.

Здравословни ползи

Няма абсолютно никакви доказателства за традиционната употреба на каму каму с лечебни цели в амазонския шаманизъм. Всъщност, местните от край време избягват консумацията на този плод заради стипчиво-киселия му вкус.

Към днешна дата няма и достоверни научни изследвания, които да докажат евентуални лечебни свойства на растението. За сметка на това, има редица търговски компании, които твърдят че каму каму притежава антивирусни свойства, помага при автоимунни смущения и дори подпомага загубата на тегло. Истината е, че няма достатъчно научни факти, които да докажат тези твърдения, нито пък можем да се опрем на традиционна употреба на растението, тъй като такава, както вече споменахме, липсват. Всички лабораторни изследвания на каму каму до настоящия момент са свързани със съдържанието му на витамин С.

Липсата на изследвания, обаче, не прави каму каму по-малко хранителен. Той е доказано една от най-богатите на витамин С храни, и консумацията му носи абсолютно всички ползи на приема на този витамин. Приемът на плода под формата на прах или капсулован, многократно превъзхожда приема на аскорбинова киселина. Заедно с витамин С, в плода се съдържат и манган, мед, аминокиселини, каротеноиди, от които доминиращ е лутеин, съдържа още бета каротен и зеаксантин. С тези съставки се изчерпват настоящите познания на науката за този плод.

Странични ефекти

Не са известни странични ефекти или взаимодействия с лекарства от плода на каму каму.

Идеи за консумация

В случай че използвате капсулован каму каму, следвайте инструкциите на производителя за дозировка.

Ако сте решили да го приемате на прах, можете да обогатите и разнообразите шейка си с него. Добра идея е комбинирането му с други плодове. Можете също да го добавите към какаови напитки. Избягвайте да го използвате в топли напитки или да го подлагате на топлинна обработка, тъй като витамин С е чувствителен на високи температури.

Можете да наблегнете на неговата употреба в сезона на настинките, за да подсигурите достатъчно количество от ценния витамин в тялото си и да се „застраховате” срещу сезонни заболявания.

Използвани източници

  • rain-tree.com/camu.htm#.VNjnyLCsWyU
  • healwithfood.org
  • webmd.com/vitamins-supplements
  • npr.org
  • huffingtonpost.ca
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow