Акай бери (Acai Berry)

Сензационните боровинки са обявени за една от десетте най-полезни храни в света

от четиво за 12 минути

Акай бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония на палмовите дървета от рода Евтерпа (Euterpe oleracea). Вкусът му определят най-често като комбинация от къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население от векове се възползва от медицинските му качества.

Акай бери (Acai Berry)

Произход и история на Акай бери

Древният и правилен начин за произнасяне на растението е "Ашай". Според легендата, преди векове едно от индианските племена, което обитавало земите около устието на река Амазонка в Североизточна Бразилия (там, където днес е разположен съвременният град Белѐм (Belém) преживявало трудни времена. Екваториалната гора не можела да осигури достатъчно храна за всички, ширели се глад и конфликти за ограничените ресурси. Върховният вожд взел решение изкуствено да намали населението и повелил всяко новородено дете да бъде убивано, включително и детето на любимата му дъщеря Йаса.

Йаса била съкрушена. Дни наред плакала безутешно в дома си. Един ден тя чула от гората детски плач. Младата Йаса веднага тръгнала да търси плачещото дете и навлязла дълбоко в гората.

Вместо дете тя открила огромна палма, извисяваща се сред другите дървета и покрита с изобилен плод. Йаса осъзнала, че ако хората й знаеха за тези плодове, нямаше да гладуват и детето й щяло още да е живо. Разтърсвана от плач, тя паднала и издъхнала от мъка. Така и намерили тялото й – паднала пред огромната палма, отрупана с вкусни лилави плодове. Старият вожд решил, че дървото трябва да напомня на всички за изгубената му дъщеря и назовал палмата Ашай (Йаша, но наобратно), което буквално означавало "плодът, който плаче". Благодарение на новооткрития източник на храна избиването на деца спряло и племето оцеляло.

През 1616 г. португалския капитан Франсиско Калдейраш де Кастело Бранко изгражда военната крепост Forte do Presépio (сега крепостта Кастело), за да защити региона от нападенията на френски, холандски и английски пирати. Заедно с европейците идват и и инфекциозните болести, които на практика причиняват смъртта на 9/10 от коренното население, което не притежавало имунитет срещу тях. Малката индианска общност край Белем оцелява, най-вече благодарение на имуностимулиращите качества на плодовете на Акай. Оттогава насам бразилците ползват Акай бери като енерго- и имуностимулиращо допълнение към традиционната си диета.

През последните няколко години Акай бери придоби популярност като една от най-полезните храни в света. Една от причините е популярната американска телевизионна водеща Опра Уинфри, която в едно от предаванията си през 2008 г. представи списък на десетте най-полезни храни на света и боровинката Акай беше сред тях. Ефектът, който Опра предизвиква върху доверчивата си публика, е доста силен, въпреки че малко по-рано тя хвалеше и хранителните качества на KFC, този списък породи голямо търсене на Акай. Изключителната популярност на екваториалния плод бързо се комерсиализира до такава степен, че принуди Опра след около година публично да заяви, че няма нищо общо с производството и търговията с продукти, съдържащи Акай.

Хранителни свойства и съдържание на полезни вещества в Акай бери

Акай бери е растение, което съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и различни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и -9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екзотичният плод е известен и с богатото си съдържание на антоцианини, подобни на тези в червеното вино, които са изключително полезни за доброто здравословно състояние на организма и са с ясно изразени противоракови свойства.

Акай бери - полезен плод, но не и чудотворен

Въпреки че хранителните му свойства наистина са забележителни, налице е голяма доза хиперболизация на ефекта от хранителните добавки, в състава на които влиза Акай. От една страна страна, Акай бери наистина има едно от най-високите нива на съдържание на антиоксиданти и е изненадващо добър източник на незаменими мазнини и протеини. В него се съдържа комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли, комплекс от аминокиселини и микроелементи, както и други полезни съставки. Мастните киселини в Акай са близки по съдържание с тези на маслините и зехтина, което ги прави богати на мононенаситени мазнини. Проблемът е, че повечето реклами на продукти, съдържащи Акай твърдят, че употребата им със сигурност ще доведе до загуба на тегло или рязко подобряване на здравословното състояние на потребителя, без той или тя да прави нищо друго, освен да консумира дадената добавка.

Една от най-очевидните ползи, свързани с консумацията на Акай, е свързана точно с богатото съдържание на антиоксиданти в тези плодове. Въпреки че често се срещат значителни преувеличения за антиоксидантния капацитет на различни продукти, в конкретния случай това не е така. Но това, което се разминава с истината, е дългият списъск с ползотворни ефекти. Много реклами твърдят, че консумацията на продукти с Акай ще накара подкожните мазнини да изчезнат, ще намали "лошия" холестерол, ще вкара кръвното налягане в нормални граници, ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит, ще подобри зрението, ще направи кожата гладка и здрава, ще пребори проблемите със съня и лошото храносмилане и като цяло ще детоксикира тялото. Има дори реклами, които твърдят че тези продукти са решение и за проблеми с потентността. Ако това беше вярно за който и да е продукт, мисля че всички щяха да се разхождат пълни с енергия, свободни от подкожни тлъстини и като цяло в отлично здраве, а това определено не се случва – нито в Бразилия, нито в САЩ, нито у нас.

ORAC капацитет в Акай бери

Големите компании като Sambazon и Amazon Thunder, които се занимават с търговия с продукти, съдържащи Акай, твърдят, че техните продукти се отличават с ORAC в пъти по-висок, отколкото други плодове. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) или т.нар. абсорбционен капацитет за кислородни радикали се използва, тъй като плодовете и зеленчуците съдържат многообразни антиоксидантни съставки, като се предполага, че преобладаващата част от антиоксидантния им капацитет се дължи на всякакви флавони, изофлавони, антоцианини, катехини, изокатехини. С ORAC се измерва общия капацитет на даден плод или зеленчук да неутрализира свободните радикали. Например сто грама прясно набрани боровинки имат 6,552 ORAC точки, сто грама червена ябълка -  4,275 ORAC точки и т.н. 100 грама екстракт от Акай бери има 50,000 ORAC точки – 8 пъти повече от тези на боровинките.

Тук е резонно обаче да си зададем въпроса – 100 грама висококонцентриран екстракт срещу пресни плодове? Освен това, тези толкова често цитирани стойности са продукт на изследване, извършено през 2007 година от Brunswick Laboratories (частна лаборатория), а проучването е платено от компанията Sambazon. Друг производител на напитки с Акай - компанията Bossa Nova, слага сравнение на ORAC стойностите на етикета на напитките си. От тях научаваме, че Акай е пет пъти по-силен антиоксидант от боровинките, шест пъти по-силен антиоксидант от портокалите и 60% по силен антиоксидант от наровете. Това е доста внушително, докато не се вгледа човек и не види, че сравнението е направено на база пресни плодове, не на сокове. С други думи информацията върху етикета няма нищо общо с това, което е в бутилката.

Има и още нещо, което някак остава на заден план, когато се цитира ORAC – има много видове антиоксиданти и сред тях никой не е универсален или по-добър от другите. В различните плодове има различни антиоксиданти, повечето от които са потенциално ефективни срещу някое специфично заболяване. Антоцианините например (които са основният вид антиоксидант, който се среща в Акай бери) вероятно дават някаква степен на защита срещу диабет и рак. Антиоксидантите от каротеноидите, които се намират в жълтите и оранжеви плодове, вероятно са ефективни при намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Така че макар и в изобилно количество, антиоксидантите на Акай бери не са магически лек.

Както казахме по-горе, за разлика от повечето плодове, плодовете на Акай съдържат значително количество мононенаситени мазнини и белтъчини. Много реклами твърдят, че Акай е отличен източник на омега мастни киселини, но не споменават точно кой тип и каква е концентрацията им. По-голямата част от полезните мазнини в Акай бери са всъщност олеинова киселина или омега-9 ЕМК (есенциална мастна киселина). Специфично за нея е, че за разлика от омега-3 и омега-6 ЕМК, които трябва да си набавяме от храната, олеиновата киселина може да се синтезира в човешкото тяло.  Омега-3 и омега-6 ЕМК би трябвало да се консумират в горе-долу равни количества, но съвременната диета е доста богата на омега-6 ЕМК, което пък нарушава баланса, а това пък се смята за причина за много от сериозните заболявания, включително сърдечно-съдови и ракови. Затова и омега-3 ЕМК са признати за изключително здравословна добавка към храненето.

При положение, че Акай бери не съдържа някакво значимо количество омега-3 ЕМК, твърдението, че тези плодове са добър източник на незаменими мастни киселини е доста подвеждащо. Други реклами наблягат на аминокиселинния профил на Акай бери. Като се има предвид, че аминокиселините са градивните единици на белтъчините, то аминокиселини има във всичко, което съдържа белтъчини. Освен това в Акай има само две от известните ни двадесет и две аминокиселини и нито една от тях не принадлежи към групата на есенциалните, незаменими аминокиселини, които човешкото тяло не може да синтезира само, а трябва да си набавя от храната.

В заключение

Засега няма проведени много изследвания, които да подкрепят недвусмислено ползите, приписвани на консумацията на Акай бери. Още повече, че много от суперлативите, свързани с хранителното му съдържание, са малко прибързани. Плодовете на Акай са много нежни и малотрайни и губят голяма част от хранителната си стойност до ден след откъсването им. За да се транспортират, плодовете често се подлагат на замразяване или се отстранява водното им съдържание. Тази обработка запазва много от качествата на плодовете, но получената суровина не може да се сравнява с характеристиките на прясно откъснатите плодове от Акай бери.

Всички налични доказателства за ползата от Акай бери се свеждат до това, че са хранителни и включването им в диетата е здравословно. Приписваните на плода магически ефекти върху здравето са постижими и чрез придържането към здравословен начин на живот. Повечето му плюсове важат със същата сила и за консумацията на редица други продукти, които са по-евтини, преминали са през по-малко обработка, и се намират по-лесно като боровинките или ягодите например. Колкото и да е полезна някоя хранителна добавка, нищо не може да се сравни с ефекта на прясната, преминала минимална обработка храна, а при положение, че не живеете в Южна Америка, струва ми се малко вероятно да имате достъп до пресни плодове на Акай. Като цяло, ако човек се храни с достатъчно плодове и зеленчуци, не би следвало да се притеснява за допълнителни начини за намаляне на оксидативния стрес.

От друга страна, т.нар. "суперхрани" твърде често са придружени от почти мистична образност. Самият факт, че някакъв плод идва от далечна Бразилия веднага ангажира въображението и човек започва да си представя загадъчни джунгли, екзотични плажове и още по-екзотични мъже и жени. Ако ставаше дума за турски къпини, например, такава реакция щеше да бъде по-трудна за предизвикване. Затова и подобните на боровинките Акай плодове обикновено идват от далечни, провокиращи въображението страни – китайските ягоди гоуджи, таитянското нони или тайландския мангостан и т.н.

Въпреки многобройните си предимства, Акай бери не е универсален лек за всякакви здравословни проблеми. Това, което е неприемливо при този "сензационен" подход към който и да е продукт е създаването на представата, че натрупваните в продължение на години здравословни проблеми имат елементарно и бързо решение, което не е свързано с промяна на основните ни навици. Всекидневното пренебрегване на фундаментални фактори, свързани с психическото ни и физическо здраве има своята цена. В сравнение с предците ни от преди само един век, ние спим по-малко, живеем под много по-голям стрес, ядем храна, преминала през многократна преработка и сме изложени на химикали, които не са съществували в природата допреди две поколения. Замразеният, изсушен екстракт от Акай бери няма да промени нито едно от тези неща, но поне в едно можете да бъдете сигурни - че е доста вкусен.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutr J. 2011 May 12;10:45. PubMed PMID: 21569436; PubMed Central PMCID: PMC3118329.
  • Schreckinger ME, Lotton J, Lila MA, de Mejia EG. Berries from South America: a comprehensive review on chemistry, health potential, and commercialization. J Med Food. 2010 Apr;13(2):233-46. Review. PubMed PMID: 20170356.
  • Ribeiro JC, Antunes LM, Aissa AF, Darin JD, De Rosso VV, Mercadante AZ, Bianchi Mde L. Evaluation of the genotoxic and antigenotoxic effects after acute and subacute treatments with açai pulp (Euterpe oleracea Mart.) on mice using the erythrocytes micronucleus test and the comet assay. Mutat Res. 2010 Jan;695(1-2):22-8. Epub 2009 Nov 3. PubMed PMID: 19892033.
  • Rodrigues RB, Lichtenthäler R, Zimmermann BF, Papagiannopoulos M, Fabricius H, Marx F, Maia JG, Almeida O. Total oxidant scavenging capacity of Euterpe oleracea Mart. (açaí) seeds and identification of their polyphenolic compounds. J Agric Food Chem. 2006 Jun 14;54(12):4162-7. PubMed PMID: 16756342.
  • Pacheco-Palencia LA, Mertens-Talcott S, Talcott ST. Chemical composition, antioxidant properties, and thermal stability of a phytochemical enriched oil from Acai (Euterpe oleracea Mart.). J Agric Food Chem. 2008 Jun 25;56(12):4631-6. Epub 2008 Jun 4. PubMed PMID: 18522407.
  • Santos GM, Maia GA, Sousa PH, Costa JM, Figueiredo RW, Prado GM. [Correlation between antioxidant activity and bioactive compounds of açaí (Euterpe oleracea Mart) comercial pulps]. Arch Latinoam Nutr. 2008 Jun;58(2):187-92. Portuguese. PubMed PMID: 18833997.
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Pavlina Parashkevova
1
26 май 2010 10:41

Английското произношение на плодчето си запазва оригиналното произношение, тоест ‘асаи бери’ (на англ. ‘Ah-Sigh-EE’). Не виждам защо на Български е преведено с ‘к’.

Поздрави :)

източник: http://www.acai-health.org/Acai_FAQs.html

2
Хранителни добавки
29 май 2010 10:42

Такъв вид боровинка не съм яла. Дано да са вкусни

3
Nevinna
26 юли 2010 09:24

На съм съвсем съгласна със статията .Истина е ,че заради огромния интерес към Акай е пълно с некачествени продукти.Но специялно за Акай-Самбазон има множество проучвания от авторитетни учени и университети по света ,който показват невероятни ползи ,В крайна сметка е факт ,че това е най-мощният антиоксидант на планетата ,а няма по-важно нещо за здравето от борбата със свободните радикали .
източник:  http://www.sambazon.com/nutrition/science/

4
димитър
14 дек 2010 17:47

Най-мощния антиоксидант в света е аронията. Това бе изнесено като факт на тридневна международна конференция преди половин година. Организатор бе Проф. Рибарова,  а доклада за аронията бе изнесен от английски професор. Проблема е, че индустрията манипулира  пазара. След година-две ще видите че ще излезе нова супер храна. Спомнете си лудоста по спирулината. Пожелавам на българските производители на арония да успеят да накарат Опра Уинфри небрежно да спомене за арония:-). Само че с пожелания не става. Не случайно дамата е сред най-богатите в света. Та моя съвет е да пием арония! Има няколко производители в БГ и със сигурност ще ви излезе по евтино от 98лв за 100 вълшебни капсулки. Всъщност, те наистина са вълшебни, но за производителя!

5
borislava
19 дек 2010 14:03

Акай е обявен за СВЕТОВНА СУПЕР ХРАНА, една от най- полезните храни на планета стига да не е менте . Как да съм сигурна ,че това което се предлага в БГ.е на САМБАЗОН !

6
Мая
9 фев 2011 10:43

Ами какво да кажа продукта е невероятен !!! Ползвам го и съм адски доволна...

7
Ivan
23 фев 2011 14:43

Мая, Има ли производител в България? От къде може да си набавя този ценен плод ?

8
Мая
17 март 2011 10:48

Иван:) до колкото знам този продукт расте само в Бразилия:)

9
Зара
27 март 2011 11:18

Иван ,Акай расте само по делтата на Амазонка в Бразилия и последните години стана тотален хит в Америка ,а вече и в Европа под формата на добавки . Та и аз “Барабар Петко с мъжете”го пробвах и още се чудя дали си внушавам ,ама ми деиства супер и мисля че е доста добър продукт .
П.с Задължително трябва да е тк.нар. Freeze dry a не Екстракт има голяма разлика и трябва да се внимава ,защото е пълно с ментета в интернет.

Afrodita
10
2 апр 2011 16:39

Между другото се оказва,че Акай бери действително е най-мощния антиоксидант според
USDA и тяхната ORAC скала .Това е признатия и меродавен метот в целя свят за определяне на антиоксидантен потенциял .
Източник сайта на USDA. http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?SEQ_NO_115=214234

11
Мая
19 апр 2011 08:43

Зара и на мен продукта ми действа страхотно не си внушаваш ..... За 2 път си го поръчвам .... неветоятен е:)

12
Трипинг ЕООД, Официален представител на Sambazon I
21 апр 2011 17:30

Поводът да вземем официално отношение по въпросната статия, е цитирането на Компанията Sambazon INC., на която сме представител за България, както и излагането на нявярна информация, касаеща същата. Имайки в предвид авторитета на този форум, бихме искали да внесем яснота по отношение на Органичния Акай бери Sambazon поради факта, че авторът волно или неволно е представил невярна и неточна информация, което е в ущърб както на Компанията Sambazon, така и на уважаемия читател.
Статията внушава, че полезните свойства на Акай са по- скоро предмет на PR по инициатива на Опра Уимфри, което е абсолютно невярно. В конкретния случай, Органичния Акай Sambazon в нейното шоу е представен като най- полезната храна на планетата от д-р Никалъс Перрикон, в последствие от д-р Мехмед Оз. Тези имена се смятат за светила в медицината в своите области. Информацията за Акай Самбазон като здравословен феномен е изложена от световни медии като CNN, Wall Street Journal, Discovery Channel, CNBC, USA Today, New York Times, Herald Tribune и много други авторитетни медии. ОРАК Капацитета на Акай бери е научно установен факт, а не твърдение на Компанията Самбазон.
Възприетата световна практика за установяване на антиоксидантен капацитет на една или друга храна е т.нар. ОРАК анализ, разработен от USDA (Щатски Департамент по земеделието и храните), който се приема за единственият меродавен метод. Действителната мерна единица за скалата на ORAC е “МИКРОМОЛ- ТРOЛАКС”- еквивалент (ТЕ) на 100 грама  (μTE/100 грама), което е константа за всички стандарти, така че просто трябва да се придържаме към термина “единици”.
В този смисъл, сравненията на антиоксидантния потенциал за изброените от автора храни са неверни. Същият този анализ показва, че най- масовите плодове като ябълка и банан имат 218 и 221 ОРАК единици. Боровинката, която наистина е една от най- полезните храни, има 2400 единици, прясно набрания плод Акай съдържа внушителните 5500 ОРАК единици. След преработката на Акай плодовете в суровина по т.нар. метод freeze dry (лиофилизация), който авторът доста невежо е нарекъл „Екстракт”, ОРАК капацитета на Акай действително стига 50 000- 70 000 ОРАК единици. Подобен потенциал не е показван дори и в малка степен от никоя друга суровина. Тук трябва да обърнем внимание на автора, както и на уважаемите читатели, че между екстракт от Акай и 100% чист минимално обработен Freeze dry Acai няма нищо общо!!! Разликата в стойностите е стотици пъти поради спецификата на плода и самите методи на обработка. Твърдението, че Самбазон е платила изследване на частна лаборатория за измерване на антиоксидантния капацитет е изключително некоректно и невярно, също така навежда на мисълта за тенденциозност на цялата статия.  Някой от уважаемите читатели е приложил линк към официалния сайт на USDA, където е публикуван цялостния анализ, който нарежда Акай freeze dry на първо място като антиоксидант. За уважаемите читатели ще цитираме само резюме от анализа:

“Увреждането на тъканите може да бъде причинено от процес, известен като оксидация. Съединения познати като антиоксиданти, могат да предотвратят увреждането на тъканите и по този начин да намалят риска от болести, причинени от оксидация.
Доказано е, че плодовете известни като Acai имат значително по-висок антиоксидантен капацитет и следователно могат да имат възможно най-големи ползи за здравето. В това проучване, антиоксидантния капацитет на  Acai (freeze-dried) е оценен и е установено, че имат най-висока антиоксидантна активност, по-голяма от  всяка друга храна, докладвана до момента. Тези резултати показват, че този плод ще бъде отлична храна за получаване на потенциални ефекти за превенция заболявания в бъдеще.
Последна актуализация на: 26.02.2011”

Друго авторитетно изследване, което също е цитирано от сайта на USDA, е от „Центъра за изследване на човешкото хранене и стареенето”, проведено в университета Tufts в Бостън. 

По отношение соковете на Акай Самбазон, за които автора твърди, че информацията на етикета няма нищо общо с това, което е в бутилката, бихме искали да го информираме, че USDA (поради огромния интерес към продуктите Акай, както и масовата практика за измами) е въвел стандарт за производството на Акай продукти, който регламентира количеството плодове, вложени в даден продукт, и времето им за обработка, за да не бъде изгубена нито една от безценните съставки на плода. Всяка партида Акай се сертифицира от USDA, а в случая на Самбазон, партидите получават и Kosher сертификат, който е още една стъпка за контрол на качеството и в този смисъл писането на етикети не е своеволно драскане, а е предмет на строг контрол и анализ, както от властите, така и на най- авторитетни сертифициращи световни организации.
Авторът обръща внимание, че засега няма проведени много изследвания, които подкрепят ползите от Акай. Тук трябва да отбележим, че научния интерес към Акай няма аналог. Бихме могли да цитираме десетки изследвания, както и мнения на светила в медицината, но не това е целта на поста ни. В крайна сметка, показателен е факта, че Органичния Акай freeze dry Sambazon е най-продаваната хранителна добавка в света.
В заключение можем да кажем, че Акай действително не е магическо средство за лечение на всички болести, той преди всичко е плод, безспорно най- полезния на планетата, но не е „вълшебно хапче” и подобни твърдения не са давани от компанията Sambazon. Цялата излагана информация е предмет на конкретен научен анализ.

Gergana Petrova
13
22 апр 2011 22:22

Чудесна статия, само е пропуснато да се отбележи, че не се произнася акаи, а АСАИ :) Ако кажете акаи в Южна Америка, никой няма да ви разбере ;) А това, че е изключително полезно е неоспорим факт ... аз като ходя в Бразилия си го хапвам буквално всеки ден (след фитнес) просто защото е страхотно на вкус, не колкото заради здравословните ползи ;) В Бразилия (която е и най-големия производител) обиновено се продава във всяка втора лавка и струва колкото и сладоледа ... бразилците много го обичат с гранола и нарязан банан отгоре, но аз си го предпочитам чисто. Асаито е богато на антиоксиданти, но не чак толкова - цитирам едно научно изследване върху екзотичните плодове и техните антиоксидантни качества: “... The descending order of antioxidant capacity was acerola> mango> strawberry> grapes> açaí> guava> mulberry> graviola> passion fruit> cupuaçu> pineapple. ” Ето го и цялото изследване (за по-любознателните португалскоговорящи ): http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000400037&lng=en&nrm=iso .... Т.е. яжте българско грозде и ягоди, вместо да се чудите дали да не си похарчите паричките за асаи и то на прах ;)

Afrodita
14
23 апр 2011 17:19

Аз докато разбера кой е истински Акай се набутах и си купих едно ‘Acai Berry Bio” което се оказа малко екстракт и смлян орис .Никога няма да поръчам добавки от интернет повече ,не мога да разбера как може да се мами толкова безкруполно с тези боклуци.Апропо Акай Самбазон продава ли се в аптеките ?

15
Ади
3 юни 2011 11:39

Мая, откъде поръчахте продукта от който сте толкова доволна?

16
Деница
10 юли 2011 20:21

И аз се чудя дали да си поръчам продукта по интернет от Трипинг ЕООД представител на Самбазон 1 за България и дали това е истинският продукт с този безценен плод от Бразилия... Моля, ако някой вече е поръчал от фирмата да каже своето мнение по въпроса, защото все пак има много ментета до колкото разбирам от коментарите!

Solomon Kane
17
22 юли 2011 00:23

Добър материал, най-после да открия нещо стойностно по темата, което да не повтаря изтърканите, захаросани суперлативи тип “лечебната сила на краставицата”.

Аз пък имам една забележка към Трипинг ЕООД. Авторитетът на който се опирате - д-р Никалъс Перрикон е световни известен като автор на книги, а не като лекар или специалист в сферата си (която е дерматология). И трите му книги (The Wrinkle Cure, The Perricone Prescription ; и The Acne Prescription) са пълни с противоречива, неподкрепена от научни изследвания каша от препоръки. Източниците, които той цитира с нищо не подкрепят диетичните му съвети, които са на меко казано популярно ниво и даже са отречени от по-съвременни изследвания; смесвайки малко наука с много въображение Перикон е типичния ню ейдж шарлатанин. Той самият си има и собствена линия хранителни добавки.

Така че само мога да подкрепя умерения скептицизъм на автора към вашият продукт.

А, Гергана - като прескачаш до Бразилия може би ще обърнеш внимание, че местните го произнасят повече  като “ашай”. И въпреки че си го хапват как ли не, не са им спестени болестите, които измъчват останалите хора, които не хапват екзотични плодове (има и доста изследвания колко са болнави и затлъстели бразилците - почти като българите)

18
3 яну 2012 19:03

От скоро съм дистрибутор в NWA и там има сок от Асай Бери с различни екстракти.Някой ползвал ли е от тях за да ми каже нещо повече за качествата?

19
9 апр 2012 03:32

  Здравейте .Аз се вмъкмам тук за да оставя своето мнние и препоръка към малките “берита” .Купих си ги от тоз сайт:  http://www.novalinij.dir.bg   ,изпих една опаковка и свалих точно 6кг.Малко-много,това е.Веднага ще отговоря на онези които вече ме  питат  дали съм влязла форума с цел реклама-не това ми е целта-искам да попитам дали ако почна втора опаковка-дали ще има същия ефект и дали ще ми действа така,а пък и не виждам нищо лошо да похваля тоя сайт ,защото в крайна сметка,аз съм доволна.Не знам ,обаче дали да продължа с втора за още 5 кг,да сваля или да пия нещо друго???Благодаря предварително за съветите.

Данаил Делчев
20
2 май 2012 19:59

Нашите клеинти са доволни от продуктите на Биовеа. Ако друг ги е ползвал да сподели. Екипа на http://www.mysense.bg/bio_producti

21
21 яну 2013 14:04

Здравейте, статията наистина е много добра. Аз смело мога да твърдя че Акай Бери на капсули има ефект и на мене лично ми помогна да отслабна. Никога не може да се сравнява чистия, пресен плод с екстракт който се капсулира. Аз лично използвах Акай Бери в продължение на няколко месеца и останах много доволен, магазина от който го купих е ето този http://www.biomagazin.org/acai-berry. Това е линк към точни продукт който аз закупих.

22
17 сеп 2013 13:40

Интересно беше да изчета статията и коментарите за Асаи Бери. За съжаление Мая не е отговорила откъде е закупила продукта, от който е така доволна, защото е ясно, че в Интернет е пълно с измами. Относно публикуваните линкове, само в последния - на биомагазина, изглежда читав.
Можете ли да споделите още лична информация - имам предвид от личен опит?
Благодаря предварително!

23
30 юли 2014 16:55

Имам позната която си купи acai berry на капсули, остана много доволна. Мисля, че от този сайт го взе http://www.acaiweightlose.com/

Николай Илиев
24
2 яну 2015 14:34

Течната форма на Акай на now foods е много добра ! Страхотен Антиоксидант

25
2 авг 2015 13:33

Започнах да чета тази статия отзад напред, т.е. първо от коментарите. Това, което ми прави впечатление обаче е, че не само авторът, но дори и  “Официалният представител на Sambazon” не са наясно с името на въпросния плод, което би трябвало да е първото нещо, с което да се започне. Най-елементарно нещо е да се запознаеш с прости граматични правила на португалския език или поне да копираш наименованието в оригинал (açaí) и да го пуснеш в гугъл транслейт за произношение (което пак не е твърде миродавно, но поне е по-близо до истината). Не без основание има ченгелче под c-то и ударение на и-то. Което ще значи, че всичките варианти като акаи, акай, асай които върлуват из нашите (борещи се за компетентност) сайтове и статии са си производни на невежество. Плодът се нарича АСАИ (с ударение на и-то), а “бери”-то си е чиста американска добавка, но хайде това можем да го пропуснем, като проUS.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.