Пируват - убиецът на мазнини

Пируватната киселина може да ви помогне там, където много други вещества се провалят!

Какво ви говори думата "пируват"? Вероятно се сещате за свързания с креатин пируват. Отделно от креатина това вещество има своя история и ползи за фитнес спортуващите. Хората, които целят загуба на килограми са първите, които трябва да му обърнат внимание!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е това?

Пируватът е сол на пируватната киселина и е продукт от обмяната на глюкозата в тялото ни. Той е ключово междинно съединение в гликолитичния и пируват-дехидрогеназния метаболитни пътища, които са отговорни за производството на енергия в тялото ни.

Как се произвежда/изолира?

В тялото ни пируватът е вещество, което се произвежда ежедневно при усвояването на въглехидратите (захарите и нишестето). Индустриално се синтезира химично от калций или натрий и пируватна киселина, която е нестабилна. Ето защо препаратите на основата на пируват са с малък срок на годност.

Основно физиологично въздействие

Изследванията показват, че пируватът стимулира топенето на подкожните мазнини, като ускорява процеса на изгарянето им с 40%. Едновременно с това е и източник на енергия и улеснява вашите тренировки, като ускорява преноса на глюкоза и белтъчини до мускулните клетки.

Какви са оптималните дози?

Най-добре е приемането на пируват да се съчетае с намаляване на калориите във вашата диета. Намалете калориите с 10-15%, за да улесните изгарянето на мазнините. Все още оптималната доза не е точно установена, но се приема, че тя е около 6 грама пируват на ден.

Възможни вредни/странични въздействия 

Пируватът няма сериозни странични ефекти. Такива могат да се наблюдават при значително превишаване на необходимите дози (5 и повече пъти). Изразяват се в образуването на газове и стомашни разстройства.

Кои препарати са основен източник на пируват?

Пируватът се предлага под две основни форми - калциев и натриев. Главният "недостатък" на пирувата е, че е необходим в сравнително големи количества (за разлика от L-карнитина например).

Поради това препаратите на основата на пируват могат да ви излязат скъпички, а когато ги купувате, прочетете съдържанието на пируват - ако то е изразено в микрограмове или милиграми, този препарат е само "за декорация".

Допълнителни физиологични въздействия на пирувата

Пируватът значително повишава издръжливостта, което е от особена полза за плувци, колоездачи и др. Пируватът действа чрез увеличаване количеството на АТФ (аденозин-трифосфата) в митохондриите и потиска синтезата на мазнини.

Пируватът помага на културистите да стопят тлъстините, без да губят от тонуса и енергията си. За да се установи ефективността на пирувата, в университета в Питсбург е направен следният експеримент: две групи жени, болни от затлъстяване, са подложени на лечение с еднаква диета от 1 000 ккал. На едната група се дава 30 г. пируват дневно в продължение на 3 седмици.

Ето и резултата: жените от групата, приемаща пируват, губят 40% повече мазнини, отколкото групата без пируват. След преминаване към нормална диета жените с пирувата възвръщат малка част от теглото си, а тези, неупотребяващи пируват, възстановяват значителна част от първоначалните си килограми.

С това се доказва, че пируватът стимулира топенето на тлъстините. Според изследователите той навлиза лесно и бързо в почти всички клетки от нашето тяло.

По какъв начин пируватът се усвоява от организма?

След абсорбиране от храносмилателната система, пируватът отива в черния дроб, където се метаболизира по няколко начина. Той може да бъде превърнат в Ацетил коензим-А, който да се подаде към цикъла на Кребс за аеробно произвеждане на АТФ.

Възможно е и да бъде редуциран анаеробно до лактат. Чрез аминотрансферазна реакция може да се превърне в Л-аланин. И още - чрез ензима пируват-карбоксилаза може да бъде превърнат в оксалоацетат, който е прекурсор за производство на глюкоза и гликоген.

Кои храни съдържат пируват в най-голямо количество?

Това са ябълките, сиренето, бирата, червеното вино.

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow