Стеролите срещу холестерина - войната на количествата

Каква е връзката на стеролите с холестерина?

Холестеринът лесно се свързва със свободния калций в кръвта и образува плаки по кръвоносните съдове, които стесняват обема им. Това води до намален дебит на протичаща кръв през кръвносните съдове и до извънредна работа на сърцето. С времето ефектът се наслагва и се стига до сериозни сърдечно-съдови проблеми. Оказва се, че стеролите и холестеринът имат обратнопропорционална зависимост. Как да се възползувате от това, ще се опитаме да обясним в тази статия.

Стеролите срещу Холестерина - войната на количествата

Какво представляват стеролите?

Стеролите, известни още като станоли, са група вещества с растителен произход, спадащи към мазнините.

Най-известните техни представители са кампастанол, стигмастанол, ситостанол.

Други техни названия са стеролови/стенолови естери, фитостаноли, фитостероли и др.

Основното физиологично въздействие

Намаляват нивата на общия холестерол, атакувайки LDL-молекулите (лош холестерол, холестерин).

Какви са оптималните дози?

Няма установени дневни дози. Въпреки това някои диетолози препоръчват взимането на 3,5 до 6 грама стереолови естери дневно за постепенно редуциране на холестериновите нива.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на стероли

Няма известни странични ефекти от употребата на фитостероли.

Кои препарати са основен източник на стероли?

По често ще намерите стеноли в обогатени храни като маргарините, отколкото в специализиран продукт.

Стеролови естери можете да си набавите и от специализирани продукти за занижаване на холестерола.

Диетичните маргарини обаче държат първенството поради лесната си достъпност.

Възможно е да ги срещнете на етикета на комбиниран суплемент за занижаване на теглото, като подпомагащи агенти.

Допълнителни физиологични въздействия на фитостеролите

Стероловите естери намаляват нивата на холестерола в кръвта, свързвайки се с него в храносмилателния тракт и инхибирайки холестеролната абсорбция от тънките черва.

Една молекула стенол се звързва с една молекула холестерол, ето защо отношението между количествата им е от ключово значение.

Фитостеролите проявяват специфична склонност за свързване с лошия LDL холестерол. Нивата на HDL холестерола при хора, взимащи редовно доза стеноли не отбелязват спад.

Блокираният холестерол се изхвърля от тялото с остатъка от храната.

Редуцирането на холестерина изисква време. Обикновено драматичен ефект може да се забележи едва след четвъртата до шестата седмица от редовна употреба на стероли.

Повечето хора връщат в рамките на нормата нивата на лошия холестерол и общото количество холестерол за 10 до 13 седмици системна употреба на фитостероли.

Друг важен момент е липсата на занижаване на нивата на триглицеридите в кръвта по време и след приключване на стеролната терапия.

Това е много важно за натуралните бодибилдъри и фитнес трениращите мъже, понеже нивата на тестостерона са свързани с количествата на триглициеридите в кръвта и евентуално тяхно занижаване може да доведе до колебания в нивото му.

Защо да ги приемаме?

Ако сте на високомазнинна диета и консумирате много животински източници на мазнини, нивата на холестерол могат да станат опасно високи.

Потенциалният проблем в такава ситуация е свързан и със състояния на загуба на калций.

Високи нива на холестерин и загуба на калций обикновено се наблюдават при неспортуващите жени, преминали на високомазнинна диета, както и нерядко - при бодибилдъри, използващи стероиди и високомазнинна диета.

Холестеринът лесно се свързва със свободния калций в кръвта и образува плаки по кръвоносните съдове, които стесняват обема им.

Това води до намален дебит на протичаща кръв през кръвносните съдове и до извънредна работа на сърцето. С времето ефектът се наслагва и се стига до сериозни сърдечно-съдови проблеми.

Първите признаци за подобно развитие на нещата са хипертонията - необичайно и безпричинно високо кръвно налягане.

Много бодибилдъри са усещали пулсиращата болка в главата, напрежението в задочното пространство, както и специфичното стягане в тила малко след като са направили първата си тежка серия за деня.

Обяснението за полудялото сърце е просто - хипертония вследствие на множество отлагания на клациево-холестеролни плаки в кръвта и по стените на кръвоносните съдове.

Излизането от подобна ситуация изисква време и редовна консумация на холестериновия враг - фитостеролните естери.

По какъв начин фитостеролите се усвояват от организма?

Фитостеролите не се усвояват добре. Ролята им е да блокират холестерола в храносмилателния тракт. Веднъж направили го, те биват изхвърлени с екскрементите.

Кои храни съдържат стероли в най-голямо количество?

В днешно време това са някои видове ядки и семена и преди всичко - обогатените диетични маргарини.

В растителните масла също има значителни количества фитостероли. Животинските храни не съдържат фитостеноли.

Използвани източници
  • Gylling H, Miettinen TA. "Cholesterol reduction by different plant stanol mixtures and with variable fat intake", Metabolism. 1999;48:575–580.
  • Blair SN, Capuzzi DM, Gottlieb SO, et al. "Incremental reduction of serum total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol with the addition of plant stanol ester-containing spread to statin therapy", Am J Cardiol. 2000;86:46–52.
  • Sudhop T, Lutjohann D, Agna M, et al. "Comparison of the effects of sitostanol, sitostanol acetate, and sitostanol oleate on the inhibition of cholesterol absorption in normolipemic healthy male volunteers", A placebo controlled randomized cross-over study. Arzneimittelforschung. 2003;53:708-13.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1