Ръководство за хранителни добавки при начинаещи

Ръководство за хранителни добавки при начинаещи

Какво ще научиш?

Макар храненето и тренировките да са основата, върху която се гради пътят към постигането на различни цели, хранителните добавки също може да имат своя принос за това.

Ако си начинаещ в тази сфера, нека започнем от самото начало.

Какво са хранителните добавки?

Самото наименование “хранителни добавки” казва много повече, но не всички обръщат достатъчно внимание на тези две думички.

Хранителните добавки са именно това – добавка към храната.

Те могат да допълнят хранителния ти режим, в случай че поради една или друга причина в него има пропуски.

На някои продукти, като суроватъчния протеин например, можеш да гледаш именно като храна на прах. В процеса на правене на сирене, от млякото се отделя една от съставните му части, която се нарича суроватка и чрез допълнителен производствен процес се превръща от течно в прахообразно състояние.

Други продукти представляват изолирано вещество от дадена храна или растение. Л-карнитин например е аминокиселина, натурално съдържаща се осовно в месото. Креатин също е вещество, което се среща основно в месото.

Какво НЕ са хранителните добавки?

В практиката ни често попадаме и на хора, чието мнение за хранителните добавки е доста по-различно.

Поради различни причини, например грешна медийна информация или по-специфичните опаковки, добавките често се бъркат със стероидите или така наречената “химия”.

Трябва да знаеш, че:

Хранителните добавки нямат нищо общо със стероидите.

Стероидите представляват производни на мъжкия полов хормон тестостерон и макар в днешно време да се използват често в професионалния и непрофесионалния спорт, правилното им място е в медицината.

Тук е мястото да отбележим още нещо, което хранителните добавки не са – те не са лекарства.

Добавките съдържат хранителни компоненти и са предназначени за допълване на храната, докато лекарствата са химически вещества, използвани при манипулацията, лекуването, предотвратяването или диагностицирането на заболяване.

Макар в определени ситуации лекарствата и добавките да имат допирни точки, разлика има и тя е значителна.

Какви видове хранителни добавки има?

След като вече имаш представа какво са и не са добавки, нека те запознаем и с техните видове.

Под категорията на хранителните добавки ще срещнеш най-различни видове продукти, като те могат да се делят според предназначението и същността си.

Най-основните видове хранителни добавки са:

 • витамини и минерали – това са онези микроелементи, които тялото ни не може да произвежда само и за да сме здрави, задължително трябва да си набавяме чрез храната;
 • мастни киселини – това е съставна част на мазнините в храната. Омега-3 и омега-6 са два типа мастни киселини, които са есенциални и задължително трябва да си набавяме чрез храната. Хранителните добавки на пазара предлагат най-вече омега-3 мастни киселини, тъй като тях си набавяме по-трудно в сравнение с омега-6.
 • билки – това са екстракти или части от най-различни растения, които могат да притежават определени ползи за нас;
 • храносмилателни ензими и пробиотици – те са основата, върху която се гради доброто храносмилане.
 • спортни добавки

Категорията на спортните добавки съдържа много голям набор от продукти, с различно предназначение. Нека те запознаем по-подробно и с нея.

Наименованието “спортни добавки” подсказва и тяхното предназначение. Тяхната основна цел е да подобрят спортните резултати, като различните видове спортни добавки имат различни механизми, чрез които да направят това.

Спорните добавки могат да се категоризират по следния начин:

 • добавки, подобряващи възстановяването и покачването на мускулната маса – тук включваме най-вече добавки от типа на протеиновите пудри и аминокиселините.
 • добавки, покачващи силата и енергията – тук се включват предтренировъчните продукти (известни още като азотни буустери), креатин, бета-аланин и някои други.
 • добавки, подпомагащи отслабването и намаляването на излишните мазнини – тук се вписват различните фетбърнъри и вещества, които по определен начин стимулират организма да изразходва повече енергия и подпомагат процеса на “изгаряне” на мазнини.

Разбира се, тези категории не са фиксирани, но са най-основните. Някои от продуктите могат да се причислят към повече от една категория, а има и такива, които не пасват добре в нито една от категориите и са някъде посредата.

С какво могат да са ми от полза?

Хранителните добавки не са задължителни за никого. Всичко, което се предлага под формата на хранителна добавка реално можеш да си набавиш и чрез храната. Това обаче съвсем не означава, че са напълно излишни и безполезни.

Някои хора имат възможност да отделят повече време и внимание на всички детайли около храненето и тренировките си. Ако ти не си сред тях и поради забързано ежедневие или друга лична причина не успяваш да си набавиш всичко необходимо от храната, хранителните добавки са точно за това.

Някои добавки, като например креатин, който е може би най-ефективната добавка за повишаване на силата, е изключително трудно да си набавяме от храната, за да си осигурим количества като в хранителните добавки. За да си набавиш 5 г креатин от храната, което е една стандартна доза като хранителна добавка, трябва да ядеш всеки ден около 1 кг месо. Не звучи много лесно, нали?

Може би си вегетарианец и в това няма нищо лошо, но вегетарианският начин на хранене крие своите рискове, тъй като изключването на определени храни от менюто намалява значително набавянето на някои много важни вещества, например витамин B-12. Дефицитът на жизненоважни вещества води до здравословни проблеми. В такъв случай нищо не пречи да си набавяш тези вещества чрез хранителни добавки.

Може би не обичаш риба, но знаеш, че тя е най-добрият източник на омега-3 мастните киселини EPA и DHA, които са жизненоважни за оптималната работа на организма. Няма проблем, рибено масло се продава като хранителна добавка и лесно можеш да се възползваш от техните здравословни ползи.

Желаеш да се отървеш от няколко килограма излишни мазнини и си си написал домашното за хранителния и тренировъчни режим, но въпреки това искаш малко допълнителна помощ? Има продукти и за тази цел.

Някои вещества, приемани в по-високи количества от тези, които си набавяме с храната, имат възможността да повлияят положително определени здравословни заболявания. Научни изследвания в тази насока се правят постоянно и някои продукти могат да са от наистина голяма помощ.

Както виждаш, има безброй причини, поради които можеш да прибегнеш до хранителните добавки. Да, те са краен вариант, не са задължителни, но са възможност. Възможност, от която можеш да се възползваш, ако имаш нужда, желание и възможност.

Безопасни ли са тези продукти? Мога ли да предозирам или да си навредя?

Една мъдрост гласи, че дозата прави отровата. Хранителните добавки не правят изключение.

Нека това, че тези продукти съдържат хранителни вещества не те подвежда. С тях също трябва да бъдеш внимателен.

В определени препоръчителни дози и в определени граници, хранителните добавки са безопасни и ако се спазват съответните препоръки, няма от какво да се притесняваш.

Ако преминеш обаче тези граници, се появява риск. С някои съставки е практически невъзможно да се предозира, но с други това става много по-лесно.

Също така не всички продукти са подходящи за всички хора. Ако страдаш от определен здравословен проблем или приемаш медикаменти, трябва да внимаваш в избора още повече и освен с консултантите в магазина, да се допиташ и до лекар преди да закупиш продукт.

Има толкова много продукти. Кои да избера?

В практиката ни често се сблъскваме с този въпрос. С годините все повече и повече продукти се появяват на пазара, което обърква потребителите.

От хранителните добавки насочени към общото здраве, има някои ключови такива, от които много хора биха извлекли полза. Вероятно и ти.

На първо място това е Витамин D. Ако можеш да си позволиш само една хранителна добавка, не бихме препоръчали това да са мултивитамини, а да бъде именно Витамин D. Витаминът играе ключова роля в работата на организма ни, а дефицитът му в световен мащаб продължава да расте.

Другите добавки от нашия „задължителен“ списък са:

 • рибено масло
 • цинк
 • магнезий

Подробно сме разгледали също така въпроса с най-важните хранителни добавки в блога ни.

Препоръчваме ти да се запознаеш и със статията за витамин D.

А от спортните добавки?

Може би са ти казвали, че няма смисъл да приемаш хранителни добавки, докато не натрупаш определен тренировъчен опит. Това може да е вярно за някои спортни добавки, но за други е ненужен съвет.

Протеинът, независимо дали е казеин, суроватъчен, телешки или друг, е просто вид чиста храна и може да се приема във всеки период, независимо дали не тренираш, сега започваш с тренировките или имаш дългогодишен спортен стаж.

За останалите добавки не е противопоказно да се приемат в самото начало. Считаме, че е просто излишно. При започването на активни тренировки, начинаещите имат широко поле за развитие и напредък, и нямат нужда от допълнителен стимул. Затова повечето от тях можеш да включиш по-натам.

В момента, в който си готов, препоръчваме единствено доказани и ефективни добавки. Нашият списък включва:

Какво още?

Това, което прочете до момента е най-важното, което трябва да знаеш за хранителните и спортните добавки, но има още много, което можеш да научиш.

Затова сме подготвили чудесни статии тип наръчник. Постарали сме се да покрием повечето от най-често задаваните въпроси. Препоръчваме ти да ги разгледаш и вярваме, че ще откриеш отговори на много от въпросите си.

Първи-стъпки-в-храненето-и-тренировките-за-начинаещи
Първи стъпки в храненето и тренировките за начинаещи
Ръководство-за-хранене-при-начинаещи
Ръководство за хранене при начинаещи
Ръководство-за-тренировки-при-начинаещи
Ръководство за тренировки при начинаещи
Ръководство-за-хранителни-добавки-при-начинаещи
Ръководство за хранителни добавки при начинаещи
Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

top-arrow